10 Lipca 2026, 15:13:24 czas Polski

Autor Wątek: Jak zamurować wnękę grzejnikową ?  (Przeczytany 8172 razy)

Offline agoliat

Jak zamurować wnękę grzejnikową ?
« dnia: 18 Września 2017, 14:08:57 czas Polski »
Cześć Wam

Wiem że to nie forum muratora ale też wiem że są tu fachury znacznie lepsze niż tam :)

Mam dom z lat 70-tych gdzie pustak żużlowy rządził no i była moda na wnęki na stare grzejniki żeberkowe.
Dziś wnęki poza aspektem estetycznym i przestrzennym to raczej straty energetyczne i gorsza konwekcja.

Więc aby było cieplej to planuję je zabudować.

Mam okna o szerokości ok 2100mm i wnęki ok 1500mm.
Mur normalnie ma ok 30cm grubości(cały pustak) a wnęka to pół pustaka a wiec ok 15 cm.
Mam na zewnątrz ocieplenie w postaci 10 cm styropianu no i tynk strukturalny.

Pytanie 1
czy zabudować wnękę suporexem dokładajac pomiędzy pustak a suporex dodatkowy styropian czy bez styropianu ? A może czymś innym co utrzyma dość ciężki kaloryfer ?
Pytam o ten styropian bo boję się że punkt rosy wyjdzie w murze jak ocieplę od wewnątrz. Ale wiem że niektórzy tak robią więc jak powinno być ?

Pytanie 2
czy stosować ekrany zagrzejnikowe czy to raczej przesada ?

Pytanie 3
Wiem że grzejniki konwekcyjne powinny być pod parapetem w celu strumieniowania powietrza do wewnątrz pomieszczenia. Ale nie wiem czy powinny zakrywać grzejnik od góry do pełnej głębokości czy może do połowy ?

Dzięki za cenne porady :)

Offline marcin6391

Odp: Jak zamurować wnękę grzejnikową ?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2017, 14:45:17 czas Polski »
Możesz zamurować bez styropianu.
Ja mam parapety do połowy głębokośi grzejnika, bez ekranów.

Trochę ciepła zatrzymują przed wchodzeniem w ścianę, wiec możesz dać

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2017, 16:14:34 czas Polski »
Ekran to efekt placebo, popularność ich zastosowania wynika z braku możliwości ładnego wykończenia powierzchni przeważnie za żeliwnym grzejnikiem.
Spokojnie możesz dać parapet na równo z grzejnikiem.
Murowałbym na betonie komórkowym.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2017, 16:58:40 czas Polski »
Uważam, że w latach 70-tych, gdy dostęp do wielu materiałów budowlanych był ograniczony, gdzie rury c.o. naturalnie były chowane w ścianie i o grubym przekroju, poniekąd wymusiło stosowanie wnęk. Unikało się kolanek bo większość instalacji była spawana. W przypadku wnęki rury wchodziły we wnękę prosto do kaloryfera. Większość zaworów stosowanych w tamtych czasach była prosta, obieg wody grawitacyjny...

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Września 2017, 19:54:57 czas Polski »
Reguły dotyczące odległości grejników od podłogi i parapetu oraz jak bardzo parapet może zakrywać  grzejnik są określone, np tutaj: http://www.regulus.com.pl/faq/jaka-jest-prawidlowa-odleglosc-grzejnika-od-parapetu-i-podlogi

Ogólnie wygląda to tak, że są pewnie wymiary optymalne przy których grzejnik grzeje z maksymanla wydajnością. Jesli nie możesz ich zachować to moc grzejnika spada bo zmniejsza się konwekcja. Współczynniki korekcji mocy też są w dokumentacji producenta.

Każdy producent grzejników ma swoją dokumentację która pewnie jest mniej więcej taka sama.

Offline agoliat

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2017, 20:46:17 czas Polski »
Dzięki chłopaki

Odpowiadając
Ekran to efekt placebo
Chyba jednak warto mieć ten ekran bo jeśli od samego patrzenia na niego zrobi mi się cieplej to chyba o to chodzi :)

Grzejnik grzeje dwojako, przez konwekcję i promieniowanie. Dla konwekcji ekran nie ma znaczenia. Ale dla promieniowania cieplnego już ma i w jakiś tam sposób odbija owe ciepło od muru. Pytanie czy ma to realne znaczenie czy jest do pominięcia.

Z @kwitą się zgodzę, kiedyś nie było takiego podejścia do uszczelniania. Robiło się wnęki, ładowało rury w mur bez izolacji i mimo to było ciepło. A przyszło "nowe" i jest zimno hehe.

Reguły dotyczące odległości grejników
Dzięki Krzysiu, o odległościach od parapetu i podłogi to napisane jest w wielu miejscach. O tym jak głęboko schować grzejnik pod parapetem już nie. Z tego poradnika wynika że jak parapet jest w połowie grzejnika to jest GIT. A że parapety będę robił sam to zrobię ich szerokość optymalną

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2017, 22:10:46 czas Polski »
Grzejnik grzeje dwojako, przez konwekcję i promieniowanie.

Inna nazwa grzejnika ściennego jest grzejnik konwekcyjny :) Promieniowanie w jego przypadku jest pomijalne, a jeśli mieszasz źródło niskotemperaturowe z grzejnikiem ściennym konwekcyjnym to praktycznie w ogóle nie występuje.