20 Czerwca 2026, 13:17:21 czas Polski

Autor Wątek: Obudowa kominka elektrycznego.  (Przeczytany 2304 razy)

kerry

• Gość
Obudowa kominka elektrycznego.
« dnia: 13 Października 2017, 11:31:47 czas Polski »
Wszyscy coś robią, zrobię i ja... :)
Po nabyciu wkładu do kominka elektrycznego stwierdziłem, że wypadałoby go obudować. Miejsca nie ma dużo, ale na szczęście wkład jest mało wymagający.
Szkielet skręciłem z listew 25x25.

Na to pójdzie regips, betonowe "niby-cegły" - to na razie przymiarka...

a na wierzch półka z "postarzonych", sklejonych kantówek 40x100.

Kantówki sklejone, przetarte szczotką drucianą na kątówce, pociągnięte raz Altaxem lakierobejca.

« Ostatnia zmiana: 13 Października 2017, 11:51:09 czas Polski wysłana przez kerry »

MChObi

• Gość
Odp: Obudowa kominka elektrycznego.
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Października 2017, 13:12:50 czas Polski »
Czekam na efekt końcowy i widzę że zaczynasz mnie wielbić ( po mojej małej pomocy ) ale ustawianie małego posążka z moją podobizną to już przesada .

kerry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2017, 13:15:14 czas Polski »
Tak, jestem Twoim idolem! :)
Ale deseczki wyszły ładnie, co nie? Co nie? Co nie? Nie szczędź mi pochwał...:)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2017, 13:21:41 czas Polski »
szczędź mi pochwał...
Na razie Cię oszczędzę ;D nigdy nie oceniam nieskończonej pracy . Jak na razie wszystko ładnie wygląda

kerry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Października 2017, 12:19:45 czas Polski »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Października 2017, 12:48:25 czas Polski »
no i zaczyna wyglądać :) podobają mi się obudowy z dechą na górze zamiast kamiennego parapetu :) będzie gdzie skarpety na święta wieszać ;D

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Października 2017, 13:18:24 czas Polski »
No teraz to wygląda . napisz za jakiś czas jak ta deska znosi różnice temperatur , czy się nie wygina etc.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Października 2017, 13:51:38 czas Polski »
Że też muszę siebie zacytować: "kominka elektrycznego" :) Kominek ten udaje kominek, żar jest zimny, w górnej części obudowy jest ujście nawiewu ciepłego powietrza. Dmucha do przodu, obudowa się nie nagrzewa...:) Pewnie jakbym zostawił na dłużej, to się nagrzeje, ale chyba bez przesady:) Teraz się zacząłem właśnie zastanawiać, czy ilość szpar i niedociągnięć (oczywiście zamierzonych  :P), wystarczy do podania powietrza do nawiewu. Wloty są z tyłu kominka, więc do wnętrza obudowy powinno być dostarczone tyle powietrza, ile wydmuchuje... Najwyżej będzie gwizdać przy zaciąganiu...:)