21 Kwietnia 2026, 23:57:21 czas Polski

Autor Wątek: wykończenie schodów z listwami lub bez  (Przeczytany 18077 razy)

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
wykończenie schodów z listwami lub bez
« dnia: 26 Lutego 2014, 18:36:04 czas Polski »
Tu kontynuuję temat schodów zrobionych przez amigorga. Były one wykończone gipsem bez listew przypodłogowych. Moich schodów chyba tak się nie da, bo są szpary między ścianą a stopniem. Załączam 2 zdjęcia . Dodam że mam białe listwy podłogowe z mdfu, ale nie znam fachowca, który by zrobił same listwy. Sam chyba nie podołam, poza tym nie wiem, jak te listwy ciąć.

Offline robson

Odp: wykończenie schodów z listwami lub bez
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2014, 19:07:31 czas Polski »
MDF nie jest odpowiednim materiałem przy schodach ,o ile chcesz wykończyć to tylko drewno, ze zdjęć wynika że to jesion .
Do wykończenia przy ścianie użyj listwy płaskiej ,natomiast od strony balustrady na podstopnicę montujesz kątownik a pod stopień płaską listwę , ładnie się to zamyka i tworzy całość  , wszystkie połączenia  powinny być wykonane pod kątem 45 stopni .

Offline arekowalski

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2014, 22:30:46 czas Polski »
Wpierw musiałbys nieco uzupełnić gipsem policzki  (drugie zdjęcie) by pózniej  tak jak Robson proponował wykończyć katownikczkem np.20*45 mm ipłaska 45 mm o tym samym profilu pod stopniem  a przy ścianie płaska listwą jedynie zaokrągleniu powiedzmy 60*20mm zacinane pod kontem 45 stopni i wcietye w stopień  zlicowane z podstopniem  i to jest najprostszy sposób  profesjonalnego wykończenia  oczywiście najlepiej z tego samego drewna co stopnie inny sposób to wykonanie policzkow ale w twoim przypadku to przey ścianie by jeszcze by to sie dało zrobić ale juz po zewnętrznej nic z tego bo schody i podstopniem są zlicowane z betonem .wogole to bardzo pracochłonne wykonzcene.samo obłożenie stopni jeden bieg jeden dzień a wykonzcenie tego listwami 2 dni

Sent from my iPad using Tapatalk
Using Tapatalk

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2014, 23:18:54 czas Polski »
MDF nie jest odpowiednim materiałem przy schodach ,o ile chcesz wykończyć to tylko drewno, ze zdjęć wynika że to jesion .
Tak, jesion. Musiałbym przekonać żonę do listew drewnianych. Ponieważ na parterze są białe listwy oraz podstopnie są białe, więc żona uważa, że listwy muszą być białe.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2014, 23:24:00 czas Polski »
Możesz (byle delikatnie) użyć argumentu że albo drewniane albo zostaje jak jest i wyjaśnić czemu.

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2014, 08:04:18 czas Polski »
Mowisz, jakbys nie mial zony. Poza tym szantaz to nie jest najlepsza metoda dialogu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2014, 10:45:45 czas Polski »
Mim, nie czytasz ze zrozumieniem - kto mówi o szantażu?  :o  Masz podane jakieś rozwiązanie olistwowania, potrafisz zrobić białe? (chyba nie bo inaczej byś nie pytał). Skoro chcesz zrobić sam i stwierdziłeś że musiałbyś przekonać żonę do drewnianych to znaczy, że na razie tylko takie wchodzą w grę, więc dla mnie sprawa jest jasna - albo zrobisz te drewniane albo (jak na razie) żadne (czyli będzie tak jak teraz macie). Na końcu swojego posyu jeszcze podkreśliłem
wyjaśnić czemu
.
Ja swojej w takich przypadkach mówię, że musi być "tylko tak" bo tak umiem, takie mam możliwości, nie mam dostępu do innego materiału itp. Chodzi o rozmowę i wytłumaczenie, dialog a nie o szantaż.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2014, 13:27:00 czas Polski »
Zrób płaskie  listwy z drewna, pomaluj na biało ( wtedy może być sosna lub świerk, a nie jesion). Zrób kilka na próbę, przyłóż próbnie, sprawdź czy żonie się spodoba.
Niżej masz zdjęcia schodów wykończonych listwami, akurat to jest to dąb i kolor naturalny, ale zasada ta sama. Koledzy już opisali jak to zrobić (listwy są mocowane na klej).

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2014, 13:32:33 czas Polski »
Dzięki, amigorg za zdjęcia, one lepiej wyjaśniają niż długie wywody. Oczywiście mogę zastosować listwy drewniane i je pomalować na biało. Pytanie brzmi, dlaczego nie można zastosować listew białych z MDF-u, skoro już je zakupiłem i leżą na magazynie, a drewniane musiałbym kupić.

Do mily86: nie oczekuję od tego forum porad, jak rozmawiać z żoną, tylko fachowych opinii na temat wyrobów z drewna. Poza tym zawsze mnie lekko irytuje, jak fachowiec mi odradza pewien obmyślony przez nas sposób wykończenia. Zwykle okazuje się, że on tylko tak umie robić i stąd jego porada. Na razie nie otrzymałem wyjaśnienia dlaczego nie stosuje się listew z MDF-u na drewniane schody.

Pozdrawiam,

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lutego 2014, 14:59:53 czas Polski »
dlaczego nie stosuje się listew z MDF-u na drewniane schody
Ja nie widzę przeszkód aby stosować listwy MDF do schodów. Przecież do podłóg też się takie stosuje.
Obejrzyj zdjęcia jak się je przycina, na pewno trafisz na takie jakie posiadasz:  https://www.google.pl/search?q=ci%C4%99cie+pod+k%C4%85tem+listew&espv=210&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=VkQPU7WQBIPQtAa-4oDoBg&ved=0CDcQsAQ&biw=1366&bih=653

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lutego 2014, 16:06:09 czas Polski »
. Na razie nie otrzymałem wyjaśnienia dlaczego nie stosuje się listew z MDF-u na drewniane schody.

Proszę bardzo .
A no dlatego że jest tam wiele zacięć  na 45* i to na samym  widoku    (  czubki  ), które wykonane  z mdf - u  są  za słabe i  przy  pracach  porządkowych   (  miotła , odkurzacz  ) szybko się  zniszczą .
Zrobisz jak uważasz , zaś    z praktyki    -  białe listwy    są  trudne  w utrzymaniu   na schodach ,
 trudne  w montażu  ( brak  możliwości szlifowania  styków  45* , bo są już pomalowane )  montaż tylko na klej
Robione z drewna i malowane po założeniu    na  biało   , bardzo  upierdliwe , nawet jak  dasz  taśmę papierową  to lubi farba podciekać  ( co innego jak  całe  schody  białe  )
dlatego
zasadniczo daje sie listwy  drewniane lakierowane

Offline krzyś48

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2014, 16:34:36 czas Polski »
A ja dodam że chłoną wilgoć i się wyginają (zwiększają swoją długość) szlag trafił ładne docinanie mam je w kuchni i nigdy więcej Fu :P z nerwów przybiłem do ściany stalowymi gwoździami ::)

Offline valdi

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2014, 23:13:15 czas Polski »
Od 11 lat mam w całym mieszkaniu (oprócz łazienki) 120 m/kw listwy z mdf 18 listwy są proste z góry faza 45 stopni szerokości 1 cm. Pomalowane jedną warstwą podkładu PPG dwustronnie, strona zewnętrzna - widoczna pomalowana farbą wodną jedna warstwa. Dużo zacięć na rogach (zewnętrznych) nic złego się nie dzieje sprzątanie tylko mopem więc z wilgocią mają styczność. Jeżeli malujemy kolorem kryjącym to polecam tylko odpowiednio pomalować każdą krawędź. Fajnie takie listwy komponują się z drewnem pomalowanym bezbarwnym, a same listwy w kolorach pastelowych. Zrobiłem te listwy aby przećwiczyć i poobserwować u siebie zanim komuś polecę. W łazience natomiast "przećwiczyłem" niemalowaną płytę osb na której z jednej strony są kafelki, a od "mokrej strony" nie malowane. Od dołu płyty (od strony podłogi) wkręcone są spaxy "złote" płyta jest nad podłogą ok. 6 mm, woda często jest rozlana na podłodze po 11 latach jest jak nowa żadnych zmian (spuchnięcie) gdyby ktoś chciał tak zrobić to polecałbym dodatkowo pomalować dobrą farbą odsłonięte powierzchnie.