22 Kwietnia 2026, 02:16:47 czas Polski

Autor Wątek: Nawiewnik w oknach  (Przeczytany 5447 razy)

Amroz

• Gość
Odp: Nawiewnik w oknach
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2018, 19:25:20 czas Polski »
Panowie okna mam plastiki ale one maja 10 lat :) wiec jakie technologie EUro czy coś tam :)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2018, 19:29:32 czas Polski »
powietrze znajdzie wtedy najkrótszą drogę od nawietrznika do kratki wentylacyjnej i będzie tamtędy płynąć. A co z wentylacją pozostałej części pomieszczenia?
Nie do końca. Zimne powietrze jest cięższe i rozchodzi się po podłodze, wypierając powietrze ogrzane, które zasuwa do wywietrznika.

Cytat: Klo w Dzisiaj o 15:52:00

Wtedy przy kratce mogłem puszczać latawce.
może trzeba było zamontować kratkę z automatyczną regulacją ciągu albo zmniejszyć przepływ na nawietrzniku.
Źle zrozumiałeś. :) Po uszczelnieniu nawietrzników następowało cofanie zimnego powietrza z kratki wentylacyjnej. Czyli latawce mogłem puszczać w kuchni, a nie w przewodzie wentylacyjnym. ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:44:21 czas Polski »
Tomku, ja tam nie wiem, powtarzam tylko co kiedyś powiedziała mi koleżanka, której dom obrobili w ten sposób i grosza nie dostała.
Zapadki mogą być zamknięte ale łom się łatwo wkłada. Bez grzybków antywłamaniowych to pikuś a i te gwarancji nie dają.
7 lat pracowałem u producenta okien ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:21:34 czas Polski »
Panowie okna mam plastiki
No tak potocznie się je  zwie-  euro. :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:25:13 czas Polski »
U mnie w mieszkaniu (blok oddany do użytku w zeszłym roku ) nawiewniki w każdym oknie.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:33:58 czas Polski »
U mnie w mieszkaniu (blok oddany do użytku w zeszłym roku ) nawiewniki w każdym oknie.
I jak czy o poranku masz rose na dole szyb? Czy bardzo wieje przez nawiewniki?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #21 dnia: 09 Stycznia 2018, 22:27:46 czas Polski »
mają trzy stopniową regulację. nawet w pozycji 0 lekko dmucha powietrze z zewnątrz. na 3 to już gwizd. rosy na dole szyby nie zauważyłem. czasem rano rosa jest na nawiewniku.

Offline amciek

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Stycznia 2018, 22:31:19 czas Polski »
Chłopaki doradźcie jakie kupić i zamontować u siebie nawiewniki w oknach. Automatyczne czy te najtańsze? Jaki model? Ogólnie mam ciąg wsteczny z kratek wentylacyjnych.
Mialem podobnie w mieszkaniu, przy wymianie okien zamowilem zwykle nawiewniki do wszystkich okien. Wszyscy ostrzegali bedzie Ci cieplo uciekać, zimno bedziesz mial. Od momentu wymiany tych okien prpblem z ciagiem zniknal, zimno nie jest, nie ma smrodu w pokoju po nocy. Uwazam, ze nawiewnik to genialna sprawa.

Offline vitter

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Stycznia 2018, 23:21:43 czas Polski »
Panowie to chyba nie ten problem
jeśli masz ciąg wsteczny to raczej coś spieprzyli z kominem  ???
Nawiewniki działają praktycznie tak samo jak rozszczelnienie okien.
Praktycznie przy domkniętych oknach ruch może być niezauważalny
A przy rozszczelnionym(lekko uchylonym) oknie zaczyna się ciąg,
sprawdzisz świeczką czy cienkim paskiem oddartej chusteczki lub papieru toaletowego

Piszesz jednak że masz ciąg wsteczny czyli coś schrzanione z kominem.
Znajdź kogoś kto ma o tym pojęcie niech spradzi
U moich rodziców był podobny problem w łazience wiało z komina (kratki wętylacyjnej)
A jak była zamieć to nawet płatki śniegu wpadały (w innych pomieszczeniach było oki)
  Znajomy budowlaniec "przepiął rurami giętkimi z alu" wyjście na drugi komin
i teraz jest wszystko oki (domek jednorodzinny) tyle że rury na strychu "się wiją" :)

« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2018, 23:23:30 czas Polski wysłana przez vitter »