17 Czerwca 2026, 05:31:24 czas Polski

Autor Wątek: Stolarnia pod chmurką - renowacja parasola ogrodowego  (Przeczytany 1579 razy)

Offline look_as

Stolarnia pod chmurką - renowacja parasola ogrodowego
« dnia: 27 Listopada 2017, 11:40:06 czas Polski »
Cześć!
Kontynuując relację z mojej letniej delegacji chciałem pochwalić się moimi zmaganiami ze szlifowaniem przy okazji renowacji parasola ogrodowego.
Szlifowanie niby prosta rzecz, ale parę razy nie wychodziło tak jak bym chciał stąd moje próby doboru optymalnej metody do danego zagadnienia.
Z początku temat mnie trochę przerażał, ale jak do tego podszedłem na spokojnie to okazało sięże konstrukcja nie jest taka skomplikowana jak ją sobie wyobrażałem. Całość udało się rozebrać i złożyć i nie został żaden "zapasowy" elment :)
Mam nadzieję że moje zmagania z parasolem będą pomocne, lub inspirujące do majsterkowania z drewnem we własnym zakresie. Żmudną i czasochłonną pracę nagrodził efekt końcowy
Zapraszam do obejrzenia oraz do komentowania - chętnie usłyszę porady i sugestie dotyczące samej pracy jak i filmu.
Łukasz

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Stolarnia pod chmurką - renowacja parasola ogrodowego
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2017, 11:53:53 czas Polski »
Naprawiałem kilka razy taki typ parasola . raz nawet złamała się noga i dwa ramiona - do wymiany . Słaby punkt to górna gilza zespalająca wszystkie  ramiona - tam  lubi się  wykruszyć drewno.
Podaj dokładnie  co to za płyn  zastosowałeś na płótno, i czy później  nie skruszeje od  tego

Offline look_as

« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2017, 12:04:35 czas Polski »
Środek PUFAS - tutaj sprawdził się rewelacyjnie. Dostępny w każdym markecie właściwie. Doczyścił też genialnie leżaki plażowe z podobnej tkaniny.
Płótna nie odbarwiło na etapie czyszczenia i płukania. Nie miałem sygnałów że coś się z materiałem wydarzyło - co nie znaczy że się nie wydarzy. Mam nadzieję że chlor który jest głównym składnikiem tego preparatu nie spowoduje jakiejś niemiłej niespodzianki na tym materiale.

Tutaj drewno było bardzo zdrowe, jedynie powierzchownie zgrzybiałe bo ktoś po deszczu złożył mokry parasol i założył na niego pokrowiec i tak zostawił - generalnie chyba jednorazowy incydent bo o parasol musiało być należycie dbane, że przetrwał tyle lat tylko z powierzchownymi ranami. Swoje zrobił też egzotyk z którego był zrobiony - ewidentnie nie żałowano tu materiału żeby było jak najtaniej. Wszystkie elementy naprawdę masywne i "mięsiste" w drewno

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2017, 17:33:37 czas Polski »
ewidentnie nie żałowano tu materiału żeby było jak najtaniej. Wszystkie elementy naprawdę masywne i "mięsiste" w drewno

No widzisz w tym co naprawiałem to też z jakiegoś  jasnego  mahoniowego było zrobione , ale bardzo lekkie i kruche . Jest to duży parasol i należy zwijać go przed podmuchami wiatru.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2017, 20:21:11 czas Polski »
Zbyt częste stosowanie wybielacza z chlorem w roli głównej  powoduje stopniowy rozpad tkaniny.   Jednorazowo może nie zaszkodzi.