22 Kwietnia 2026, 16:46:15 czas Polski

Autor Wątek: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)  (Przeczytany 21806 razy)

Offline Jakacor

Odp: Szelak jako wykończenie (ale nie politura)
« Odpowiedź #45 dnia: 01 Maja 2017, 23:52:48 czas Polski »
Krzysiek,
Dalem Amazon bo tam jest dostepny. Szukam jakiegos gotowego roztworu, ktory bylby dostepny w PL. W tym watku pojawilo sie mnostwo teorii ale produktow/marek chyba nikt nie wymienial (chyba ze przeoczylem). Chcialbym uzyskac efekt podobny do tego na filmiku, ktory wkleilem - masz pomysl jakiego produktu uzyc?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 02 Maja 2017, 07:33:42 czas Polski »
Gotowe roztwory żywicy szelakowej - czyli szelaku w spirytusie również są dostępne w Polsce.
Szelak występuje w trzech odmianach barwnych :
najjaśniejszy -lemon
pośredni - orange
i najciemniejszy - rubin.
Do tego efektu potrzebujesz lemon.
Dwa razy pokrywasz drewno roztworem szelaku , drugą warstwę szlifujesz lekko wełną stalową 000 i pokrywasz cieńką warstwą wosku. Na koniec polerujesz miekką szmatką i masz efekt.
Handlowy roztwór szelaku lemon możesz rozcieńczyć połową objętości spirytusu i wtedy masz 100% pewności ,że dwie warstwy szelaku nie zmienią Ci koloru drewna.

Offline Jakacor

« Odpowiedź #47 dnia: 02 Maja 2017, 23:08:24 czas Polski »
Dzieki Krzysiek! Masz sprawdzona jakas marke?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Maja 2017, 08:39:13 czas Polski »
Żywice i rozcieńczalnik - spirytus skażony 99,5% - kupowałem w Blik-Art z Torunia, ale są też inni. Pamiętaj aby żywica czyli szelak był odwoskowiony.

Offline kingulec

« Odpowiedź #49 dnia: 12 Listopada 2017, 22:57:10 czas Polski »
To teraz ja odświeżę temat. Zależy mi na kupnie gotowego produktu i teraz, podpowiedzcie proszę, który powinienem kupić?
http://madrona.pl/politury/podklad-szelakowy-fiddes-shellac-sealer-natural-detail.html
Czy ten
http://madrona.pl/politury/lakier-szelakowy-fiddes-shellac-varnish-detail.html
Doczytałem oczywiście, że ten pierwszy to podkład, ale kolorem przypomina produkt Zinsser'a.
Wiem, że uważacie iż wszystko już zostało powiedziane, ale jestem adeptem tej pięknej sztuki i w tym przypadku potrzebuję konkretnej wskazówki, wyłożenia kawy na ławę.