05 Maja 2026, 07:22:37 czas Polski

Autor Wątek: formatówka - jaka i gdzie?  (Przeczytany 1423 razy)

Offline Jarek_S

formatówka - jaka i gdzie?
« dnia: 03 Grudnia 2017, 21:56:17 czas Polski »
Witam,
Temat bardzo podobny to kolegi poniżej. Również przejrzałem juz sporo opinii różnych firm i coraz większy mętlik w głowie. Potrzebuję formatówki z wózkiem 3,2 m do 30tyś zł. Raczej wolałbym nową. Użytkowana będzie po południami po pracy do remontu i wykończenia domu. Do tego chciałbym jeszcze dorzucić jakąś strugarkę i grubościówkę o szerokości 400-630mm. Myślałem, aby kupić dwa osobne urządzenia, zamiast jednej strugarko-grubościówki. Cena wszystkiego max 45-50 tys zł Ktoś może kupował ostatnio ma doświadczenie jakie firmy, czego unikać i gdzie kupować (podkarpackie/lubelskie) za wszelką pomoc bardzo dziękuję.

Offline Przemek

Odp: formatówka - jaka i gdzie?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2017, 11:04:58 czas Polski »
Do czego taki długi wózek? na to potrzeba na prawdę dużo miejsca w warsztacie jeśli nie planujesz produkcji z płyt i rozkroju całych (samemu to trudne zadanie) to raczej nie ma sensu taki gabaryt. Co do strugarki to rozwiązanie oddzielne jest super tylko kwestia ceny i znowu miejsca. przezbrajanie z wyrówniarki na grubościówkę jeśli odpowiednio planujesz prace nie jest wielkim kłopotem chyba, że ciągle przeskakujesz między czynnościami to już będzie uciążliwe. Jestem z lubelskiego, maszyny brałem w Lublinie ale firmy nie polecę bo nie jest to szczyt profesjonalizmu wg mnie. Kupiłem fezarko pilarkę oraz wyrówniarko-grubościówkę i w Twoim budżecie spokojnie się zmieściłem.
Pozdrowienia
Przemek