07 Maja 2026, 01:10:58 czas Polski

Autor Wątek: Odbudowa studni, węgły  (Przeczytany 2183 razy)

novik1590

• Gość
Odbudowa studni, węgły
« dnia: 12 Grudnia 2017, 22:45:44 czas Polski »
Witam. Chce odbudować studnie która już z racji wieku pogniła. Studnia to sześciokąt łączony na węgły z naddatkiem z wystającą jaskółką  pierwsze zdj. Problem jest z zacięciem jaskółek pod odpowiednim kątem zdj. 2. Cięcie zaznaczone na czerwono . Zdj. całej studni podeśle jutro. Pozdro
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2017, 22:54:49 czas Polski wysłana przez novik1590 »

djaworek

• Gość
Odp: Odbudowa studni, węgły
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudnia 2017, 00:00:55 czas Polski »
Ale , że co?
Ktoś ma za ciebie te zacięcia zrobić czy tylko informujesz , że jest problem?

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudnia 2017, 07:29:38 czas Polski »
Najlepiej byłoby taśmówką ...ale skoro nie masz a masz mlt 100 to trzeba przyrząd (jig) zrobić na sankach abyś materiał mocował w pionie i zadawał mu kąt a na pilarce drugi kąt i nie ma siły, żeby nie wyszło dobrze. Trzeba trochę w necie pokopać filmów jest sporo ;)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudnia 2017, 07:31:05 czas Polski »
ulatwie Ci zadanie
1. Wstepnie rozrysowyjesz
2. Reczna pila w lape i jedziesz ... nie bede tlumaczyl jak bo to chyba logiczne
3. Bierzesz  w lape dluto i napieprzasz recznie dlutem ;D

Oczywiscie mozesz ty wszystko maszynami zrobic jesli masz.
Pile stolowa, pile tasmowa z wychylami

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Grudnia 2017, 21:50:18 czas Polski »
Po co szukać brzeszczotów, kombinować, kup sobie za 55 pln w Obi piłę japońską (z Chin) i ogarniesz to raz dwa.  Przy takich zacięciach to nawet dłuto nie jest potrzebne, sama piła wystarczy.

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Grudnia 2017, 22:33:40 czas Polski »
W Julce dzisiaj widziałem taką piłkę za 40 zł  ;)
Też chińska to po co przepłacać...

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2017, 23:45:17 czas Polski »
kupowanie pily japonskiej od chinczykow ;D za 40 czy 50 pln - wkroczyliscie na nowy poziom ;D

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2017, 23:58:31 czas Polski »
Ja tylko widziałem bo na zakup takiej by mi było szkoda pieniędzy ale do jednorazowej czy mało wymagającej robótki by mogła być.
Przy obudowie studni precyzja jest raczej nienachalna. ;)

Offline Lechu

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudnia 2017, 14:27:25 czas Polski »
Taśmówka najlepsze wyjście. Pokombinuje z pilarka stołową. Materiał w pionie za każdym razem musiał bym  przykręcać do sanek(materiał 77cm długi)(nie mam sanek) Dobra zrobię klina  pasującego do imadła z kątem (imadło  jest do 60st. potrzeba więcej wiec resztę wyreguluje na kliniku) piłę ustawie 15st. I imadło posłuży za prowadnice.

Możesz podpatrzeć jiga jakiego zrobiłem do swojej stołowej Boscha. Też chodzilo o zacinanie kantówek 80x200. Poniżej link do wątku. Znajdziesz tam co nieco na zdjęciach gdzie zacinam kantówki na 'sztorc'.

http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/ogrod-zimowy-projekt-i-realizacja/90/