28 Kwietnia 2026, 15:09:31 czas Polski

Autor Wątek: Sztywna pianka/gąbka - wyściółka  (Przeczytany 4448 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Sztywna pianka/gąbka - wyściółka
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Grudnia 2017, 21:24:40 czas Polski »
Jak tylko wyściółka, to polecam wyciąć z karimaty :)

Offline leeching

« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudnia 2017, 22:34:00 czas Polski »
Jak nie masz jeszcze walizek - to w systemie dewalta tstak masz piankę w kwadraciki w cenie - wyrywasz co potrzeba.

Ja używam różne skrzynki i ostatnio gwoździarka dostała podstawkę z pianki montażowej - żeby się nie rozlazło za bardzo to pomocna jest folia, stretch, worek itp. I jak nie ma być burdelu w całym warsztacie to konieczny jest pistolet i polecam pianę fischera - jest naprawdę niskoprężna nie to co jakieś dragony albo ceresity.

Sprzęt foto też tak kiedyś upakowałem w skrzyniach - można nadać dowolny kształt. Pianka potem się elegancko obrabia.

A i dodam jeszcze coś - najlepiej kształt gąbką nadaje się multitoolem. Żadne nożyki, na ciepło itd. Zwykła tarcza z ząbkami, oscylacja i można tworzyć rzeźby ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Grudnia 2017, 22:37:01 czas Polski wysłana przez leeching »

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Grudnia 2017, 19:50:56 czas Polski »
styropian ładnie się topi... Męczarnia jest żeby stopić tak, jak potrzebujesz, ale obrzeża powinny się podtopić i nie pękać łatwo. Pamiętaj, że styropian to "piszczałka" jak coś będzie na wcisk, to będzie skrzypieć.
Napisz co kombinujesz - do czego ma to być. Jak wycinasz otwory po dedykowane pojedyńcze elementy, to może być zwykły karton sklejony 3-5 razy ze sobą i powycinany... Jak ma to być wyściółka pod coś powrzucanego jak narzędzia w szufladzie, to może gąbka tapicerska z podklejonym od góry materiałem polarowym?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Grudnia 2017, 17:16:27 czas Polski »
Jak nie masz jeszcze walizek - to w systemie dewalta tstak masz piankę w kwadraciki w cenie - wyrywasz co potrzeba.
Mam l-boxx`y i niestety pianki do nich nie należą do najtańszych

...podstawkę z pianki montażowej...
Też nad tym myślałem. Chciałem zbić formę wielkości l-boxx`a skręcaną z dwóch połówek, tak aby łatwo można było wyścielać streczem i po zaschnięciu wyjąć, ale piana z czasem się utlenia i zaczyna kruszyć.

...Napisz co kombinujesz...
Po 1 primo
- w niektórych l-boxx`ach brakuje mi górnego wypełnienia, a nie lubię jak mi się telepie w środku podczas transportu.
po 2 primo
- chodzi mi o bardziej o wypełnienie kilkucentymetrowe aby można było wyciąć zagłębienie pod kształt narzędzia/przedmiotu.
i po 3 primo
- chcę znaleźć złoty środek pomiędzy ceną, a estetyką wykonania w domowych warunkach.

Offline leeching

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2017, 17:28:02 czas Polski »
Też nad tym myślałem. Chciałem zbić formę wielkości l-boxx`a skręcaną z dwóch połówek, tak aby łatwo można było wyścielać streczem i po zaschnięciu wyjąć, ale piana z czasem się utlenia i zaczyna kruszyć

Moim zdaniem najlepsza pod względem ceny opcja. Robię trochę w budowlance i dobra piana się nie kruszy i nie żółknie, jeżeli jest trzymana z dala od UV. O ile nie zamierzasz trzymać pudeł otwartych na pełnym słońcu, to o jej trwałość w ogóle bym się nie martwił.

I jeszcze dwie wskazówki: spryskanie powierzchni do opianowania wodą przyśpieszy proces twardnienia i da mocniejszą strukturę. I drugi tip, końcówki od tubek z akrylem/silikonem są idealne do nałożenia na pistolet i dają dostęp do ciasnych przestrzeni.

P.S. Na gorę pudeł czasami daję cienką wyściółkę piankową. Kleję na ciepły klej, który trzyma b. dobrze.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2017, 17:32:49 czas Polski wysłana przez leeching »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Grudnia 2017, 17:34:40 czas Polski »
...spryskanie powierzchni do opianowania wodą przyśpieszy proces twardnienia i da mocniejszą strukturę...
Wiem ;)
...końcówki od tubek z akrylem/silikonem są idealne do nałożenia na pistolet i dają dostęp do ciasnych przestrzeni.
Mam pistolet, a na końcówkę nakładam słomkę do napojów.

Swoją drogą, ciekawe czy gdyby na do walizki włożyć kondona lub balonik i weń nabić piany czy by to zdało egzamin ???

Offline leeching

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Grudnia 2017, 17:44:27 czas Polski »
Swoją drogą, ciekawe czy gdyby na do walizki włożyć kondona lub balonik i weń nabić piany czy by to zdało egzamin

O ciekawe, piana chyba potrzebuje tylko wodę do utwardzenia, więc jak za grubo nie będzie, balona się zwilży, psik, na to narzędź i przxycisnąć. Spróbuję kiedyś z czystej ciekawości.