22 Kwietnia 2026, 10:48:44 czas Polski

Autor Wątek: Szpaclha, kit , sosna  (Przeczytany 3764 razy)

Offline Lopi1

Szpaclha, kit , sosna
« dnia: 07 Lutego 2017, 09:18:58 czas Polski »
Dzien dobry
Moje pytanie dotyczy wypełnienia szpary 2-3mm  między półką a ścianką pionową. Deski sosnowe, pomalowane lakierem bezbarwnym, czyli zachowany jest naturalny kolor sosny. Wypełniłem to szpachlą firmy Dragon ale niestety widać to miejsce. Probować z innymi szpachlami, kitami do parkietu, czy sie z tym pogodzić. A może są inne sposoby, pozwalające lepiej to zakryć???

Offline wronks

Odp: Szpaclha, kit , sosna
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2017, 12:14:05 czas Polski »
Próbowałem różnych szpachli, Dragon właśnie i Vidaron, zawsze było widać szpachlowane miejsce jeśli było pokryte czymś nie robiącym powłoki lub przeźroczystym. Można tez próbować połączyć pył ze szlifowania tego właśnie drewna ze szpachlą lub klejem, ja używałem z Domaluxu coś takiego:
http://www.domalux.pl/produkty/domalux-capon-szpachla
Efekt był dużo lepszy niż gotowa szpachla.

Offline leeching

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2017, 12:37:50 czas Polski »
Zdarzyło mi się kilka razy pracować z produktami dragon i zapamiętałem sobie żeby się trzymać z dala od ich produktów. Były to szpachlówki, kleje, pianki montażowe - trochę się tego przewinęło i zawsze coś było nie tak.

Osobiście do miejsc pracujących używam kitów Den Braven - mają różne kolory i można coś dobrać. Pozostają elastyczne, można wodą przecierać - pracuje się z nimi podobnie jak z akrylem.

Natomiast jak chcesz twardej szpachli, to polecam Dukra - twarde po wyschnięciu, dobre do szlifowania, szybko schnie, dużo kolorów, długo przydatne do użycia, mam takie 3 letnie opakowania i po przemieszaniu jak nowe.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2017, 22:02:27 czas Polski »
zech zglosil.