26 Kwietnia 2026, 21:38:20 czas Polski

Autor Wątek: Położenie imadła dla osoby leworęcznej  (Przeczytany 1723 razy)

krzysiek

• Gość
Położenie imadła dla osoby leworęcznej
« dnia: 08 Stycznia 2018, 19:58:28 czas Polski »
Zakładam nowy wątek bo być może sprawa jest poważniejsza niż myślę.
Powtarzam swój post z innego wątku ,który być może był tam off-topem :
Zaczynam budowę stołu warsztatowego , piszę o nim tak bo raczej nie będzie to strugnica, choć pewne cechy konstrukcyjne będzie miał podobne do strugnicy. Stół będzie dla Syna ,który raczej namiętnym stolarzem nie jest, a który jest leworęczny. W związku z tym mam pytanie:  ponieważ na pewno będzie imadło (stolarskie czy ślusarskie w tym momencie nie istotne) to czy powinienem je zamontować po prawej stronie krawędzi roboczej stołu ?
To ustawienie wydaje mi się logiczne bo Syn wszystkimi narzędziami posługuje się lewą ręką i będzie je łatwiej mógł odkładać na bok nie krzyżując rąk.
Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w tym względzie ?

I przy okazji informuję ,że Syn nie ma obu lewych rąk , jest bardzo uzdolniony manualnie .Choć kiedy patrzę jak coś robi to jest mi  trudno się połapać w tym. Jeśli ktoś nie czuje tego o czym pisze to proszę niech spróbuje ustawić na stole duże lustro i patrząc w nie , nie na rękę , skręci śrubę z nakrętką  ;)

Qiub

• Gość
Odp: Położenie imadła dla osoby leworęcznej
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:18:00 czas Polski »
ale to syna pytaj a nie nas...  ;D
zle podchodzisz z pytaniem... doswiadczenia doswiadczeniami ale 90% ustawien jest pod kazdego z nas wiec tak naprawde zlym pomyslem jest wypytywanie nas o takie rzeczy...

wez porozmawiaj z synem, wezcie imadlo i popatrz jak sie nim obsluguje, on niech sie tez wypowie w tej kwestii - bedziesz wiedzial czy z lewej czy z prawej ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2018, 20:58:21 czas Polski »
kiedy patrzę jak coś robi to jest mi  trudno się połapać w tym.
Miałem kiedyś w pracy kolegę leworęcznego,i jak patrzyłem jak lewą ręką uderza w rurę do nabijania łożysk(wielkości talerzyka)nie wytrzymałem(trzymałem ową rure) zabrałem mu młot(5kg) i dokończyłem dzieła.
A przy imadle to chyba logiczne że my(P)odkładamy na prawo ucięty element a leworęczni odwrotnie.
Ale może leworęczni coś mają do powiedzenia :)
Pozdrawiam
praworęczny Krzyś48 ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:10:04 czas Polski »
Ja jestem leworęczny i co? A no to że przez całe moje życie wszyscy dookoła mieli to w du.ie niestety. Nawet w szkole podstawowej próbowano mnie przestawić na "właściwą" rękę. Efekt jest taki że sam musiałem od małego przekładać z "normalnego" na "dla leworęcznych" a dziś zdecydowaną większość czynności robię obiema rękami. Gładzie, tynki - obie ręce, bo nauczyciele praworęczni ale na przykład pilarkę trzymam w lewej i obchodzę stół za każdym razem. Także tego, jak masz możliwość zrobić coś dla mańkuta to to zrób ale najpierw spytaj bo może już zdążył się przestawić.
PS: młotek trzymam lewą ręką :D
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2018, 21:12:16 czas Polski wysłana przez fyme »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:22:32 czas Polski »
Krzyś Twoje postów mają urok niepowtarzalny  ;D
Koledzy @Qiub i @fyme zdaje się ,że macie racje ,dzięki za rady. Choć chciałem Mu zrobić niespodziankę.
Już pisałem w innym miejscu , nie przestawił się , nawet skręty robi lewą ręką.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:24:05 czas Polski »
Skoro tak to można założyć iż lepiej będzie odwrotnie niż "normalnie" :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2018, 21:26:49 czas Polski »
lepsza niespodzianka bedzie to ze staruszek wspiera syna w czyms niz ze bedzie cos musial robi bo mu staruszek kazal robic ;D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2018, 19:33:47 czas Polski »
Sprawa wyjaśniła się. Powiedział ,że woli i jest Mu wygodniej jak imadło jest po prawej stronie. No i tak będzie.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:10:22 czas Polski »
Tutaj się kilka osób ujawniło ze swoim "skrzywieniem"... Autor wątku szczególnie...:)