05 Maja 2026, 03:16:04 czas Polski

Autor Wątek: Oleje i woski  (Przeczytany 20442 razy)

Offline pajewski

Odp: Oleje i woski
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Grudnia 2014, 11:32:23 czas Polski »
Olejowanie jak sama nazwa wskazuje to pokrywanie olejem powierzchni drewna. Ale, aby zabieg ten miał jakikolwiek sens należy użyć odpowiednich preparatów. Olej do zabezpieczania powierzchni po wniknięciu w strukturę drewna musi SPOLOMERYZOWAĆ, a więc stwardnieć pod wpływem tlenu z powietrza. Dopiero wtedy, kiedy stwardnieje utwardza powierzchnię drewna. Dla przyspieszenia tego procesu można do oleju dodać ok. 2 % sykatywy. Olej spożywczy nie ma takich włąściwości nawet po dodaniu wspomnianego "przyspieszacza" i oprócz tego, że po prostu natłuści powierzchnię drewna nie poprawi jego właściwości mechanicznych.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Grudnia 2014, 14:49:54 czas Polski »
. Dopiero wtedy, kiedy stwardnieje utwardza powierzchnię drewna. Dla przyspieszenia tego procesu można do oleju dodać ok. 2 % sykatywy. Olej spożywczy nie ma takich włąściwości nawet po dodaniu wspomnianego "przyspieszacza"

To  wg .  Ciebie  z jakich olejów robi się te do drewna ?

Offline pajewski

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Grudnia 2014, 18:46:44 czas Polski »
Składu chemicznego oczywiście nie znam, ale tak na zdrowy rozum coś różni olej lniany, czy tungowy (dość powszechnie używane do olejowania drewna), od oleju kujawskiego, castrola czy rycynowego mimo, że wszystkie nazywają się olejami.

Offline Rizer

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Grudnia 2014, 17:01:17 czas Polski »
Ja na działanie oleju patrzę w inny sposób. Olej nie miesza się z wodą - woda niszczy drewno - drewno zawierające w sobie olej nie wsiąknie wody - drewno nie zniszczy się. Może działa to inaczej, ale wiem z doświadczenia, że w ten czy inny sposób to działa.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline pajewski

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Grudnia 2014, 17:32:58 czas Polski »
Olejowanie, moim zdaniem, oprócz zabezpieczenia przed wilgocią  powinno jeszcze podnieść walory estetyczne drewna. Przecież włąśnie dlatego lakieruje się drewno, aby zabezpieczyć go przed wpływem czynników zewnętrznych, ale również po to, aby nadać mu połysk (lub mat), "śliskość" czyli gładkość, no i twardości warstwy zewnętrznej. Identyczne warunki powinno spełnić olejowanie. Chyba nie ma drugiej takiej technologii, która lepiej wydobędzie piękno drewna niż właśnie olejowanie.
Dlatego włąśnie powinno się stosować odpowiednie środki. Używałem wielu różnych olei i za każdym razem efekt był inny. Bardzo łatwo zepsuć wyrób (drewniany) stosując niewłaściwy olej lub robiąc to w niewłaściwy sposób. Jeśli jest to deska do krojenia chleba to nie ma problemu, jeśli natomiast np. osada do pistoletu lub karabinka (a właśnie takie rzeczy robiłem i olejowałem) to trochę szkoda byłoby zniszczyć kilkadziesiąt godzin pracy.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2014, 17:42:22 czas Polski wysłana przez pajewski »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Grudnia 2014, 18:29:42 czas Polski »
Chyba nie ma drugiej takiej technologii, która lepiej wydobędzie piękno drewna niż właśnie olejowanie.

Myślę że politura jeszcze bardziej , i tam też w trakcie pracy  posługujemy sie oliwka.

Masz wiele racji z właściwym procesem nakładania oleju . W osadach broni , jeśli to robimy dla siebie  ( i nie   tylko  ) , to możemy poświęcić trzy albo i więcej  miesięcy na poprawne 10 - cio i więcej krotne nałożenie cienkich warstw oleju z miedzy  szlifem  1ooo  - 2000 papierem ściernym . Tak długi czas potrzebny jest  do właściwego sieciowania i utwardzenia się oleju z włóknami  drewna  , by dać twardą powłokę i piękne   wybłyszczenie powierzchni .
No  a jak to się ma do wyrobów mebli olejowanych -kto poświęci tyle czasu by poprawnie to zrobić , a w dodatku musi mieć wiedzę jak robić , a wiedza obszerna.
Pozdrawiam.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Września 2016, 12:13:07 czas Polski »
Nie chcę zakładać nowego wątku więc podpytam w tym macie jakieś doświadczenie z
http://allegro.pl/czysty-olej-tungowy-0-5-l-czeski-najtaniej-i6307243353.html#imglayer
http://allegro.pl/olej-tungowy-do-drewna-tung-oil-naturalny-czyst-1l-i5968505220.html

- nie żeby pytać o olej tungowy ale o producentów  ceny są bardzo atrakcyjne (ale czy idzie to w parzę z jakością )

http://allegro.pl/czysty-olej-tungowy-fiddes-1l-do-blatow-drewna-i6395590221.html czy jest tak że w tym przypadku płacimy za markę 

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Września 2016, 13:40:16 czas Polski »
W opisie sporo bełkotu marketingowego. Generalnie olej tungowy można stosować do drewna używanego wewnątrz pomieszczeń ale nie od razu. Kiedy olej dobrze wsiąknie , utwardzi się i przestanie "capić" . Głównie zapach jest uciążliwością. Do zastosowań wewnętrznych aż tak mocna ochrona nie zawsze jest potrzebna. Olej lniany wystarcza w zupełności no i nie ma problemu z zapachem.
Oczywiście każdy decyduje sam jakiego oleju użyje ,i nie moim zamiarem jest narzucanie Ci czegokolwiek.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Września 2016, 15:31:50 czas Polski »
Dzięki za info oleju lnianego mam i to w nadmiarze , a póki co potrzebuję do środka.  Kupię ten najtańszy (kiedyś)  i popróbuje.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Października 2016, 20:14:24 czas Polski »
Drogi/Draga Hiacyncie/hiacyntko, czy mozesz sie zdecydowac co chcesz tu robic? Podpowiem, ze masz 2 opcje, postepowac zgodnie z zasadami panujacymi tutaj lub opuscic to miejsce raz na zawsze.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Października 2016, 20:48:40 czas Polski »
I co Arecki...?
Wykasował nam admin wątki z hiacyntem i głupawo Twój post wygląda   ;D ;D ;D