10 Maja 2026, 23:34:18 czas Polski

Autor Wątek: Rama tkacka-mini krosna  (Przeczytany 2239 razy)

Offline krit 6

Rama tkacka-mini krosna
« dnia: 20 Stycznia 2018, 14:32:25 czas Polski »
Otrzymałem zlecenie na wykonanie krosna do gobelinów. Czasu niewiele, bo do marca, materiału do budowy nie ma. Na szybko zacząłem kombinować, jaki materiał byłby mi potrzebny.  Oglądam projekty- najlepsze  wydaje się być krosno braci Kromskich, harfa.
http://kromski.com/pl/weaving/the-harp-forte-rigid-heddle-loom/
Takiego na pewno w mojej piwnicy bez elektronarzędzi i jakiejś tokarki nie da się zrobić. Na szczęście porozmawiałem ze zleceniodawcą, i okazało się, że ma to być coś mniejszego, prostszego w wykonaniu:
http://www.hobby-welna.pl/rama-do-gobelinow.html
No to już jest prostsze, jednak tamto pierwsze jest super.  Jako budulca postanowiłem użyć drewna lipowego, pomimo swojej lekkości i miękkości, jest bardzo wytrzymałe. Poczyniłem już starania, już nawet znalazłem niedrogie drewno lipowe i wszystko było na najlepszej drodze, a tu trach, nie ma jak przywieźć go, ( stąd mój temat prawie kurierski) bo przecież nie pojadę po jedną dechę do Lublina czy do Kielc lub do Poznania. Decyzja zapadła, zrobię tą ramę z okrągłego wiatrołomu, gałęzi lipowej która dwa lata leżała w piwnicy. Trochę mała średnica, bo 8-10 cm , ale może się uda.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Rama tkacka-mini krosna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2018, 15:02:21 czas Polski »
krosno po ang. loom może google da trochę inspiracji co do kształtu

do gobelinów to raczej krosno ramowe, frame loom
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2018, 15:05:21 czas Polski wysłana przez cumbajszpil »

Offline krit 6

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2018, 20:44:28 czas Polski »
Dzięki za podpowiedź, obejrzałem kilka fajnych zdjęć.  Po zdjęciach AmigoRG-a i Łukasza to wstyd cokolwiek wstawiać, ale po południu udało mi się pociąć wspomniane drewno. Było tak krzywe, że z ledwością wyszła mi kantówka 4,5x4,5 , być może uda się z niej zrobić nicielnicę, oraz dwie kantówki 2,5 cm x 5 cm. Jednak one nie będą miały czterech płaskich ścian, będą z oflisami. Na nic więcej nie starczy już drewna.

Offline krit 6

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2018, 17:38:25 czas Polski »
Dzisiaj trochę podłubałem, dosłownie. Drewno z wiatrołomów z lata 2015 r jest bardzo słabej jakości. Może dlatego,że leżało jeden sezon na polu i zaczęły się w nim już procesy rozkładu. Ale nie ma co wybrzydzać, trzeba iść dalej.  Wystrugałem już kantówki, teraz zostanie wyciąć rowki do nici i skręcić całość. W sumie jakieś dwie godziny, i będzie skończone. Nie pisałem Wam o narzędziach,które użyłem do wykonania tych prac.  Przecięcie kłody-piła ramowa(sam) , równanie zgrubne- może być siekiera, jednak że nad głową mam takie dwutygodniowe 500+ , użyłem ośników, które kiedyś zrobiłem.  Strug Peugeot z przełomu XIX /XX wieku, strug kątnik z lat 80 XX wieku prod.CCCP, poła prawie' japońska, papier ścierny, wiertarka ręczna. Na koniec kilka fotek z moich poczynań.

url=https://naforum.zapodaj.net/841a99a323e0.jpg.ht[urlml][/url]

Offline krit 6

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2018, 17:46:27 czas Polski »
Zdawało się, że dwie godziny i będzie po krzyku. A tymczasem zeszło mi 4 godziny na samo nacięcie ram i nicielnicy. Przyciąłem też z drewna sosnowego pionowe elementy ramy.  Jak dobrze pójdzie to jutro skończę.

Jeśli tylko będę miał drewno lipowe, to ramę wykonam jeszcze raz, bo to nieobrobione drewno trochę nie pasuje.

Offline krit 6

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Stycznia 2018, 18:22:57 czas Polski »
Dzisiaj dokończyłem ramkę, całość złożyłem i sprawdziłem działanie. Nie wyszło cudownie, oceniam na dostatecznie. A to za sprawą braku doświadczenia w tego typu pracach. Przede wszystkim użyłem piły o zbyt cienkim ostrzu, i zakładając grubsze nici wchodzą za ciasno, a nicielnica nie chce ich podnosić. Dlatego muszę ją ponacinać grubszym ostrzem lub rozpiłować w inny sposób, aby przy przekręcaniu puszczała dobrze nitki. Tradycyjnie kilka zdjęć z tej realizacji, którą uważam za ukończoną.