05 Maja 2026, 04:46:48 czas Polski

Autor Wątek: taki daszek nad stołem przy ścianie  (Przeczytany 1643 razy)

Offline wiech50

taki daszek nad stołem przy ścianie
« dnia: 31 Stycznia 2018, 23:03:10 czas Polski »
Pokaże Wam kilka zdjęć, które zrobiłem budując daszek przy domu. Mam tu kran na zewnątrz i stół, na którym szykuje się ogórki na zimę (i nie tylko ogórki). A że słońce w głowę grzeje, to pomyślałem aby zrobić daszek. Kupiłem dwa słupki w OBI 7x7 cm. Resztę drewna mam z odzysku. Pozacinałem czopy i zmontowałem ścianę frontową. Potem pomalowałem środkiem ochronnym w kolorze teak. Mam taki agregacik do malowania firmy Pansam. Fajnie maluje, ale mając sprężarkę przy boku przy dłuższym malowaniu czułem jak mocno się grzeje. Podstawa pod słupki wbijana w ziemię. W międzyczasie 2 słupki przy ścianie i beleczka na nich. Te kratki i donica, które widać na dalszych fotach, to też moje wykonanie.
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2018, 23:12:56 czas Polski wysłana przez wiech50 »
Wiesiek

Offline wiech50

Odp: taki daszek nad stołem przy ścianie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Stycznia 2018, 23:06:28 czas Polski »
Podstawy słupków wpijałem takim "czujnikiem" o  odpowiedniej wadze. Ustawiłem front i zamocowałem krokwie. Krokwie mocowałem przy pomocy kątowników i łączników.
Wiesiek

Offline wiech50

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Stycznia 2018, 23:11:11 czas Polski »
Tu widać trochę szczegółów konstrukcji. Potem przybijałem łaty do krokwi. Jeszcze tylko mocowanie onduliny i już gotowe. Przetwory na zimę można robić na łonie natury ale nie w piekącym słońcu.
Jeszcze tylko ten stół mnie denerwuje ale może kiedyś znajdę trochę czasu.
Wiesiek

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2018, 08:55:32 czas Polski »
Na wiosnę jak znalazł. A jaki stół Ci chodzi po głowie?

Offline wiech50

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2018, 14:06:23 czas Polski »
No wcale nie taki zjedzony przez robaki jak ten, co widać. Jakiś niezbyt wyszukany - cztery nogi i blat. Wokół blatu wyższa listewka, aby owoce i warzywa nie turlały się na ziemię. Blat z desek odsuniętych od siebie, aby woda po umyciu zbiorów mogła spływać. Ale póki stary stół stoi, to mam inne plany. Teraz np. próbuję unowocześnić drzwi pokojowe (takie z dużą szybą) pamiętające początki lat osiemdziesiątych. Jak skończę pierwsze (mam ich trochę), to może będzie jakaś fotorelacja.
Wiesiek