04 Maja 2026, 20:06:43 czas Polski

Autor Wątek: Odkryte jętki w domu  (Przeczytany 1294 razy)

Offline zeusik

Odkryte jętki w domu
« dnia: 19 Czerwca 2023, 14:15:39 czas Polski »
Dzień dobry wszystkim,

Zaczynam przygodę z drewnem w swoim przyszłym domu, postanowiłem, że odkryje w nim jętki. Ostrugałem, będę szlifował, na to położę deskę heblowaną. Czy ktoś doradzi czy to będzie miało ręce i nogi w sensie wyglądu?

Nie chce płyty GK pod jętkami, bo:
1. kocham naturę
2. nie chcę niskiego sufitu
3. mam awersję do tego produktu

Przyszedłem tu po poradę, chciałbym to zabezpieczyć, czym? Dużo osób poleca olej lniany, w środku jak często trzeba powtarzać olejowanie by sosna nie ciemniała? Może macie jakiś inny produkt. Umieściłem ten post w tym dziale, ponieważ po zakończeniu robót wkleje zdjęcia z realizaji, może komuś to pomoże w przyszłej budowie domu lub ozdoby poddasza.

Jętki będę jeszcze szlifował po całości i w miejscach gdzie strug nie sięgnął. Swoją droga mordercza robota, szkoda, że nie robiłem tego przed montażem, ale tak to już jest na budowie. :)

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2023, 14:19:34 czas Polski wysłana przez zeusik »

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Odkryte jętki w domu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2023, 06:51:00 czas Polski »
Sosna zawsze ściemnieje trochę.
Chcesz mieć wykończenie w kolorze jasnej sosny jak rozumem?

Offline zeusik

Odp: Odkryte jętki w domu
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2023, 08:05:36 czas Polski »
Chciałbym zachować najbardziej zbliżony naturalny efekt, ale bez połysku, żeby wyciągnęło słoje. Widziałem taką realizację jednego z produktów i bardzo przypadła mi do gustu, jest to olej lniany. Chyba, że możecie polecić coś innego, nie wiem lakierobejca bezbarwna lub o kolorze sosny?
Drugie pytanie, pod dachem wewnątrz jak często trzeba powtarzać olejowanie, jedni mówią co sezon (?) drudzy raz na dwa lata, a jeszcze inni że pod dachem to i 5 lat wytrzyma.

« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2023, 08:07:38 czas Polski wysłana przez zeusik »