11 Maja 2026, 09:10:27 czas Polski

Autor Wątek: Pierwszy projekt - pytania poczatkujacego  (Przeczytany 2179 razy)

Offline DrKubus

Pierwszy projekt - pytania poczatkujacego
« dnia: 26 Lutego 2018, 11:26:05 czas Polski »
Na weekend zostalem "slomianym wdowcem" postanowilem cos stworzyc.

Wybor padl na regal do pomieszczenia gospodarczego. W efekcie prac stworzylem takie małe (2005 x 1890 x 600) coś:

Poniewaz nie mam zadnego doswiadczenia, chcialbym poprosic Was o pomoc w odpowiedz na podstawowe pytanie, w jaki sposob zabezpiczyc drewno przed "oddaniem do uzytku"?
Interesuje mnie przede wszystkim jakim preparatem (preparatami), ew. w jaki sposób je nanosić (pędzlem, wałkiem, wacikiem?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

kozio

• Gość
Odp: Pierwszy projekt - pytania poczatkujacego
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2018, 11:46:51 czas Polski »
wacikiem?
Dobre ;D chyba miało być tamponem ;D

Kup impregnat bezbarwny i weź jakaś szmatke bawełnianą. 
Jeśli jest wilgoć to zamaluj lub postaw na jakiejś gumie nóżki żeby drewno nie piło.

Offline DrKubus

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2018, 11:56:33 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź,

W pierwszej wersji byl tampon, ale jakos tak zle mi sie kojarzyl ;)

Wilgoci tam raczej nie bedzie, pomieszczenie ogrzewane, z wentylacja mechaniczna, wiec raczej susza, słupki sa podklejone.

PS. Bejca zabezpiecza drewno przed "chorobami" a zabezpiecznie mechaniczne (stosowac cos jeszcze, jakies lakierobejce etc?)

meridox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2018, 12:20:19 czas Polski »
wszystko zależy od tego jakiego efektu sie spodziewasz , czy ma wyglądać jak naturalne drewno czy chcesz nadać jakiś kolor ciemniejszy .

PS. Bejca zabezpiecza drewno przed "chorobami" a zabezpiecznie mechaniczne (stosowac cos jeszcze, jakies lakierobejce etc?)
bejca nie zabezpiecza przed chorobami , od tego są różne impregnaty na różne rzeczy np przeciw grzybiczne itd.
bejca nadaje kolor a później dopiero trzeba zabezpieczyć czymś powłokotwórczym czyli , lakiery, lakierobejce, impregnaty,itp

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2018, 12:38:15 czas Polski »
Dokładnie jak piszę Mery.
Dodatkowo bejca w ciemnym kolorze chroni przed UV.
Przed grzybami i pleśnią chronią impregnaty.  To Ci wystarczy i nie masz co kombinowac na siłę.
Możesz też położyć lakier jak chcesz ale moim zdanie nie jest to potrzebne w tym wypadku.
Pozdrawiam

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2018, 12:39:44 czas Polski »
JA bym dał jaki drewnochron , vidarol , altax czy cuś ew podkład penetrujący budowlany czy inny bezbarwny . Wszystko nanosisz pędzlem z miłością i wyczuciem , i z dbałością o szczegóły ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2018, 12:41:39 czas Polski »
Wszystko nanosisz pędzlem z miłością i wyczuciem , i z dbałością o szczegóły
No tak, zapomniałem o tym wspomnieć. I ubierz się elegancko ;D

Offline DrKubus

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2018, 12:54:03 czas Polski »
Za duzo nowej wiedzy, w poprzednim wpisie piszac o impregnacie napisalem bejca, ale juz wiem o co chodzi, dzieki za rade :)

Zona by chciala troche ciemniejsze (zeby do podlogi pasowalo), czyli impregnatem to zalatwie i moge zostawic juz polki w spokoju?

Pozdrawiam
K.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2018, 12:59:56 czas Polski »
Kup impregnat w kolorze jakiś  no drewnochron i tyle.
Podczas malowania uważaj tylko by nie pochlapać wszystkiego wokół ;)

Offline _agnieszka_

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2018, 13:24:12 czas Polski »
Ewentualnie lakierobejca - szybko schnie, nanosić można pędzlem albo gąbką, dwie warstwy i powinno być ok ;)
A regalik bardzo ładny

Wysłane z Tapatalka

Offline swfr

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2018, 16:08:37 czas Polski »
Zanim pomalujesz jakimś super-turbo impregnatem, który zabezpieczy przed wszystkim - to odpowiedz sobie na pytanie co tam będziesz układał na półkach.
Jak młotek albo antyrządowe ulotki to droga wolna, ale jak żywność to radzę przeczytać etykietę na opakowaniu. Impregnatu nie pulpetów w sosie pomidorowym oczywiście.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2018, 16:34:24 czas Polski »
na regale żywność przechowywać tak żeby miała styczność z półkami ??? jeśli jest zapakowana to nic jej się nie stanie a nie zapakowanej żywności nie widziałem żeby ktoś przechowywał na regałach ale z drugiej strony ile ludzi tyle pomysłów ;D

Offline DrKubus

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2018, 16:36:54 czas Polski »
Dziękuję za sugestie, ale jak wspomniałem jest to regał w pomieszczenie gospodarczym, gdzie głownie będzie przechowywany sprzęt i inne techniczne produkty. Jeśli trafi się jakaś żywność to co najwyżej cukier albo woda w opakowaniach zbiorczych.