18 Czerwca 2026, 23:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Mała szafka drewniana  (Przeczytany 1594 razy)

Offline okoniew

Mała szafka drewniana
« dnia: 13 Lutego 2018, 09:37:38 czas Polski »
Dobry,
znajomy poprosił o zrobienie szafki, zacząłem od projektu i chciałem zapytać czy jest to ogólnie dobrze wykonane.
Całość będzie z drewna bukowego, blacik będzie uniesiony dla lepszego efektu ocznego, a na frontach wymyśliłem sobie te "raised panels" które chce spróbować zrobić na pile, jak się nie uda to zrobię proste. Całość łączona na własne pióro i kołki drewniane, blacik na klocki drewniane z wąsem żeby mógł pracować, chociaż nie wiem czy przy tak małym blacie to nie mija się z celem i lepiej przykręcić na wkręty.
Mam też pytanie
- chcę żeby półka w środku była zdejmowana, jak ją osadzić? dać szerszą i zrobić wcięcie na nogi i osadzić na tym "środkowym łączeniu" nóg czy zrobić o szerokości wewnętrznej szafki i na położyć na takich plastikach jak do mebli są?
- tak samo z dolną półką, ona będzie na stałe, jak ją przymocować?
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2018, 09:44:36 czas Polski wysłana przez okoniew »

Offline krit 6

Odp: Mała szafka drewniana
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2018, 20:59:54 czas Polski »
Witaj Janie, na początku zaznaczę, że nie jestem stolarzem ale postanowiłem podyskutować o Twoim projekcie. Pewnie za mocno skomplikowałeś budowę tej szafki. Chcesz budować meble drewniane więc powinieneś zapoznać się z ich konstrukcją, rodzajami połączeń stolarskich stosowanych w meblach. Proponujesz połączenia na kołki drewniane i wkręty, jednocześnie zastanawiasz się jak zamontować półkę,czy dno szafki. Jak wszystko w tym projekcie, na kołki ;D, to był oczywiście żart. Połączenia kołkowe sprawdzają się w meblach z płyty. Ja zbudował bym tą szafkę w ten sposób, że nogi były by połączone na na własne pióro z bokami szafki, spód czyli dno połączył bym na czopy z nogami,u góry  z przodu dałbym listwę też zamocowaną na czopy z nogami, z tyłu u góry też bym dał identyczną listwę jak z przodu. Powstała by wtedy stabilna konstrukcja, do której można by zamocować drzwi z płycinami. Półka w środku wyjmowana, przymocowana za pomocą dwóch listewek przykręconych wkrętami do boków szafki. Jeśli chodzi o dół , to przestrzeń od spodu szafki do podłogi może być zabudowana listwami maskującymi, ale myszą być nie do samej podłogi, tak aby szafka stała na nogach, a nie na całej powierzchni.Łatwiej ją będzie ustawić na krzywej podłodze. To tyle na temat mojej szafki w Twoim wątku.