20 Czerwca 2026, 08:05:24 czas Polski

Autor Wątek: Okucie do szafki na buty  (Przeczytany 2343 razy)

Offline amciek

Okucie do szafki na buty
« dnia: 18 Stycznia 2018, 08:59:35 czas Polski »
Witam wszystkich,

Jestem w trakcie proby robienia szafki na buty i problem z ktorym nie moge sobie poradzic to szerokosc polki w szafce.
Mam zaprojektowany korpus z plyty 18, wymiar wewnatrz tego korpusu to 300mm x 280mm gleboka. Chce uzyc jedynych chyba dostepnych na naszym rynku uchwytow (innych nie udalo mi sie znalezc). I nie moge znalezc nigdzie rysunku technicznego tych uchwytow, ktory pokaze mi jakiej wymiary polke musze tam zamontowac i w jakiej odleglosci nawiercic otwory.
Czy ktos z Was robil takie szafki z uzyciem tych uchwytow lub czy mozecie polecic cos innego?

Wiem, ze grubosc polki to 10mm (sa tez wersje na 12mm). Ale ile odjac od tej szerokosci 300mm, jak ustalic wymiar glebokosci i jak znalezc punkt do nawiercenia pod os obrotu?
Plyty zamawiam wiec chcialbym podac gotowy wymiar. Zawsze moge kupic wieksza i dociac ale nie o to chodzi.
Zawiasu tez jeszcze nie kupilem bo nie jestem pewien czy ten ktory chce zastosowac jest dobry, moze sa lepsze?

Projekt jest narazie w formie sketchupa i rozkminiam czy sobie poradze.
Bede wdzieczny za podpowiedzi.

Zdjecie zapozyczone ze strony meble.pl

Offline Andriu

Odp: Okucie do szafki na buty
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2018, 11:17:48 czas Polski »
najlepiej  kup sobie   to okucie  i potestuj ,  ja sobie go przykręcałem  do  listewki 18  mm i  długości  chyba  380 mm  tyle ile miały mieć drzwiczki uchylane,  trzeba dać  szczelinę  chyba  8 mm  by drzwi nie haczyły o siebie i o cokolik i drzwi dawałem  węższe  o 5 mm  niż  wewnętrzna  szerokość  mebla .
ja robiłem kilka takich szafek i mam  w domu wzornik   bo obliczanie tego to makabra,   w takiej szafce  pamiętam  to nie robiłem  wieńca  dolnego  bo uchylające się drzwi nie otworzą się,   
jako przegrody  dawałem  sklejkę  10  mm  i paski  o szerokości  120 mm , a dno chyba było węższe, jak wrócę do domu  to pomierzę,
długość  tych  przegród  to   szerokość wewnętrzna  pomniejszona  o  2  grubości  boczków  plastikowych  i  chyba  3 -4 mm  na  luz  od szafki (czyli po 2 mm na stronę)

Offline szmar

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2018, 13:34:07 czas Polski »
Chyba Hurtownia Demos trade ma lepsze rysunki

Offline amciek

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2018, 16:26:55 czas Polski »
ja robiłem kilka takich szafek i mam  w domu wzornik   bo obliczanie tego to makabra
Jesli moglbys zrob zdjecie tego wzornika i pokaz jak to masz zrobione.

Szmar - dziekuje za zdjecia - duzo ulatwiaja. Musze to przerysowac i pomyslec jak zrobic wzornik. Szafka ma miec 10 takich potrojnych koszy wiec mierzenie z reki nie wchodzi w gre.