04 Maja 2026, 03:19:13 czas Polski

Autor Wątek: DYMC vs Bernardo PT 260 (lub 250) vs DW733 - a moze inne wasze sugestie?  (Przeczytany 2451 razy)

Chaczins

• Gość
DYMC vs Bernardo PT 260 (lub 250) vs DW733 - a moze inne wasze sugestie?
« dnia: 17 Czerwca 2018, 23:10:43 czas Polski »
Hej, kompletuje sprzet do warsztatu i czas na wybór strugarki. Początkowo celowałem w samą grubościowkę stąd na mojej liście kandydatka nr 1:
DeWalt DW733 - ultra pozytywne opinie, niezawodnosc, precyzja, liczba ostrzy. Cena - 2400

następnie gdzies tam zerknąłem i doczytalem ze na samej grubościówce nie wyeliminuej sie niektórych nierówności... więc może grubościówka z wyrówniarką?
Tu zakres mam taki:
Bernardo PT260 - jakie macie opinie? Produkt nowy, bardziej "uniwersalny" niz DW, na gwarancji. Cena : 3100
A moze warto zerknąć na PT250 za cene o wiele mniejsza a parametry zblizone? Czy jednak mamy tu skok jakosciowy?
Kolejna kandydatka - DYMC 8, polska konstrukcja, chwalona, z mozliwosciami rozwojowymi, jednakze o gwarancji mozna zapomniec.

niestety metabo hc260 po za moim zasiegiem na chwile obecna. Ale moze lepiej uzywke metabo niz chinczyk bernardo, albo jak uzywana DYMC - to moze lepiej metabo?
Bede wdzieczny za opinie i sugestie.

Offline Mariany

Odp: DYMC vs Bernardo PT 260 (lub 250) vs DW733 - a moze inne wasze sugestie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwca 2018, 23:01:22 czas Polski »
Zaczynałem swoją przygodę ze stolarstwem od DYMY. Jest godna polecenia. Niestety obecnie to tylko używki.  Zalety to cena, i jak dla mnie  cichy silnik indukcyjny. Dużo przystawek. Dostęp do części zamiennych i łatwość ich dorobienia. Ważne to możliwość  długotrwałej pracy ciągłej. Trochę dla mnie jest kłopotliwe ustawianie noży. Ale można się tego nauczyć.  Przy zakupie warto zwrócić uwagę na stan blatów - czy nie zwichrowane , poobijane. Czy jest  łatwość prowadzenia  blatu grubościówki, czy nie ma zacięć  i czy blat porusza się równolegle. Jak się trochę poszuka  to można znaleźć  ciekawy nie przechadzały egzemplarz. Ja miałem szczęście.  DW 733 też mam, ale wykańcza mnie  wycie silnika. Mam lęk że ponownie wysiądzie, bo była w naprawie po  kilku włączeniach. Chyba  była jakaś  wada silnika .Od początku grzeje się wałek silnika.  Może kiedyś było lepsze wykonanie.  Kupiłem bo mam mało miejsca w garażu.  Teraz mam jeszcze mniej bo zostawiłem Dymę ;D z lęku że zostanę bez grubościówki jak  padnie DW.  Wolę Dymę   i ją polecam na początek.  Co do Bernardo  to się nie wypowiadam  bo nie mam.  Z tego co wiem to Metabo ma odlewane blaty i to jest jego zaleta . No ale te ceny.