04 Maja 2026, 22:48:39 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44483 razy)

Offline Uniwh

Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Września 2016, 20:21:51 czas Polski »
Poza tym natręctwo przedstawicieli powala

Offline studio tata

« Odpowiedź #91 dnia: 14 Września 2016, 09:10:18 czas Polski »
Klego kazdy ma prawo do swojego zdania ,
masz uraz do Feldera to Twoja prywatna sprawa
Nie podoba sie Felder : nie kupujesz , nie dotykasz tez ok
Nie masz doswiadczenia z maszynami i co mozna spieprzyc w wyrowniarko-grubosciowkach
to tez Twoja sprawa

Generalnie jestes ok  , rzeczowy , konkretny , ladnie czytasz ze zrozumieniem i kojarzysz fakty i wypowiedzi
A tak na marginesie , gdzie napisalem , ze stomana jest lekka !?

Ciesze sie ze masz fajna strugarke i gratuluje ci z calego serca
zebys byl zawsze zadowolony ze swojej maszyny
Nie tylko przy zakupiec i przy sprzedazy ;)

« Ostatnia zmiana: 14 Września 2016, 09:17:17 czas Polski wysłana przez studio tata »

Offline Be Piotrek

« Odpowiedź #92 dnia: 17 Września 2016, 22:34:00 czas Polski »
Ponownie pytanie czy warta uwagi jest ta strugarka.
http://allegro.pl/wyrowniarko-grubosciowka-startrite-robland-310-i6503734626.html

A morze ktoś poleci mi jakąś inną maszynę tak do 6.5 tys

Offline marcin6391

« Odpowiedź #93 dnia: 18 Września 2016, 07:51:35 czas Polski »
może

Offline Be Piotrek

« Odpowiedź #94 dnia: 18 Września 2016, 18:42:45 czas Polski »
Na forum o drewnie spodziewałem się znaleźć pomoc przy wyborze  maszyn do mojej przypasiecznej stolarni a tu niespodzianka są tu polonisci którzy pomogą mi z moją dysortografiom  ;D ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Września 2016, 22:34:51 czas Polski »
U nas możesz liczyć na każdą pomoc :) (jest też na forum optyk i chirurg - ale to chyba bardziej dla tych którzy nie widzą które błędy im  komputer podkreśla lub też nie korzystają z podpowiedzi na telefonach itp. mobilach).
« Ostatnia zmiana: 18 Września 2016, 22:37:26 czas Polski wysłana przez mily68 »

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Września 2016, 16:42:28 czas Polski »
To ja sprobuje trochę na temat. Czy kupić tą konkretną maszyne to Ci nikt nie powie bo raczej jej nikt nie oglądał
 Kupujac starszą maszynę musisz zakładać ze bedzie wymagała pracy. Jesli masz do tego umiejętności, chęci i możliwość (np dorabiania niedostepnych części) to kupuj starą. Działała 20 lat to kolejne 20 też podziała. Ale trzeba maszynę sprawdzić. Wziąć kawałek deski ze sobą, przestrugac, sprawdzić stoły itd. Ja jestem fanem staroci ale lubie grzebać w takich fantach.

A teraz w kwestii pisania. Sory, ale w dzisiejszych czasach dyscokolwiek nie jest wytłumaczeniem. Każde urządzenie ma slownik. Ja szanuję czytających i staram się pisać poprawnie. Naprawdę pomaga to w uzyskaniu odpowiedzi. Jak ktoś nie zada sobie trudu sprawdzenia swojej wiadomosci to dlaczego ktoś inny ma się trudzic z odpisywaniem ;). I tym akcentem. ..mam nadzieję, że coś pomogłem.

Offline Piotr123

« Odpowiedź #97 dnia: 27 Listopada 2016, 23:37:45 czas Polski »
A co możecie mi powiedzieć na temat tej strugarko-grubościówki http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/strugarko-grubosciowka-holzstar-adh-200.html chodzi mi o te wspomniane wcześniej blaty i części zamienne .
A jaką kąkretnie byście polecieli od tych wpisów każdego z was mam mieszane myśli i nie wiem co wybrać. Ja również mam w przyszłości zajmować sie małymi rzeczami (typu stoliczki,doniczki itd)  Budżet do 3000 zł bo na mniej jak 1000 zł nie mam co liczyć

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Listopada 2016, 23:53:56 czas Polski »
Jak każda inna w tej klasie. Tylko cena wyjątkowa.  Ja kupiłem meec z juli za około 800 zł. Już nie pamiętam
 Czyli dwa razy taniej a maszyna ta sama a nawet lepsza bo wałek 50 mm szerszy.

. http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/wyrowniarka-grubosciowka-250029/
W kilka minut z kawałka sklejki dorobisz porządna przykladnice i na amatorskie potrzeby wystarczy

Offline Piotr123

« Odpowiedź #99 dnia: 28 Listopada 2016, 00:02:01 czas Polski »
Jak każda inna w tej klasie. Tylko cena wyjątkowa.  Ja kupiłem meec z juli za około 800 zł. Już nie pamiętam
 Czyli dwa razy taniej a maszyna ta sama a nawet lepsza bo wałek 50 mm szerszy.

. http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/obrabiarki/strugarki/wyrowniarka-grubosciowka-250029/
W kilka minut z kawałka sklejki dorobisz porządna przykladnice i na amatorskie potrzeby wystarczy
A jak z nożami do tej strugarko -grubościówki? Mógłbyś mi pokazać taka przykładnice w formie zdjęcia jak masz?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Listopada 2016, 00:07:10 czas Polski »
Nie mam
 Poszukaj w wątku kolegi Miłosza.  Ale tu nie ma co pokazywać.  Docinasz pasek sklejki o wymiarach jakie Ci pasują np 150x700 mm i przykrecasz do oryginalnej przykladnicy na dwie śrubki. Kąt ustawiasz według kątownika i tyle. Komplet nowych noży jest w juli za 99 złotych chyba. Mi teść dorobił komplet w pracy za 20 złotych.  Są o milimetr grubsze i 3-4 milimetry szersze. Dzięki czemu mogę je więcej razy ostrzyc. Przy moim użytkowaniu pewnie wcześniej maszyna padnie jak te noże.

https://r.tapatalk.com/shareLink?url=http%3A%2F%2Fforum%2Edomidrewno%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D5069%2E0&share_tid=5069&share_fid=77470&share_type=t
Tuning wyrówniarko - grubościówki Meec
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2016, 00:14:17 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline Piotr123

« Odpowiedź #101 dnia: 28 Listopada 2016, 00:15:07 czas Polski »
A tego Mecca gdzieś jeszcze dostanę?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Listopada 2016, 00:21:46 czas Polski »
Sorry, źle spojrzałem.  Szerokość strugania w tej z juli jest raka sama jak w tej maszynie o którą pytasz.

Jest jeszcze Bernardo nieco droższe
http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-pt-,53,2,978
Tej z juli już nie kupisz za takie pieniądze. Jest jedną na allegro ale za 1200

Offline krzysimirn

« Odpowiedź #103 dnia: 11 Lutego 2018, 21:50:23 czas Polski »
widzę, że w wątku dawno nikt nie pisał mam nadzieję, że na moje pytanie ktoś odpowie :-)

Rozmawiałem dziś z jednym forumowiczem użytkującym Metabo HC 260 zasugerował, że jeśli mam budżet na nową taka maszynę warto tez zapolować na większą używana HC333 (niestety już nieprodukowaną). Widzę, że HC 260 w METABO to chyba następca HC260 z ELEKTRA BACKUM.
I teraz po krótkim wstępie nastąpi pytania....
Czy ktoś ma i używa ELEKTRA BACKUM z serii 310 ?
Czy to sprzęt warty zastanowienia?
Czy to nie poprzednik Metabo HC 333 ?
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2018, 21:52:34 czas Polski wysłana przez krzysimirn »

Offline robarek

« Odpowiedź #104 dnia: 11 Lutego 2018, 22:08:05 czas Polski »
Trochę może nie całkiem w temacie ale rzecz dotyczy Metabo 260HC.
Mam coś takiego i są w niej noże jednorazowe stabilizowane w listwie dociskowej przez piny (nóż ma dwa otwory).
Znalazłem w pewnej firmie oryginalne listwy dociskowe do noży przeznaczonych do ostrzenia.
Czy ktoś się z tym spotkał? Jak jest stabilizowany nóż? Chyba nie ma otworów?