19 Sierpnia 2026, 22:15:09 czas Polski

Autor Wątek: Szafki warsztatowe.  (Przeczytany 3924 razy)

Offline Łukaszasz

Szafki warsztatowe.
« dnia: 15 Lutego 2018, 14:43:12 czas Polski »
Witam .
Organizuje sobie warsztat i chciałbym zrobić do niego jakieś szafki. Jako że mam dostęp do blatów 100x100cm/18mm laminowanych lub nie, rzeczą oczywistą jest że z nich będę robił. Moje pytanie jak je składać. Czy na kołki i wkręty będzie dobrze czy jeszcze jakiś klej. Jeśli tak to jaki (poliuretanowy?), żeby skleił brzeg płyty który jest bez okleiny z częścią z okleiną. Czy może wkręty to zły pomysł i muszą być konfirmaty? Lub np. wkręty + klej i będzie się trzymało. Jak to będzie najprościej?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2018, 14:48:16 czas Polski wysłana przez ASIOR »

Offline Jakacor

Odp: Szafki warsztatowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2018, 18:15:01 czas Polski »
Ja robem ostatnio na Assy od Wurtha (bez kolkow i kleju) i trzyma bez problemu - mimo, ze szafka sporych rozmiarow (100x90x87).

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Lutego 2018, 19:51:38 czas Polski »
Konfirmaty są tańsze o połowę.
Do płyty wiórowej są zdecydowanie lepsze niż zwykle wkręty. Jeśli będziesz kleić to nie będzie Ci tak łatwo kiedy zechcesz przerobić.

Offline Łukaszasz

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2018, 10:26:40 czas Polski »
Konfirmaty są tańsze o połowę.
Do płyty wiórowej są zdecydowanie lepsze niż zwykle wkręty. Jeśli będziesz kleić to nie będzie Ci tak łatwo kiedy zechcesz przerobić.
W sumie masz rację z tym klejeniem . Jeżeli same konfirmaty dadzą radę to ok. Jakie najlepsze będą?  Widziałem że są 6,3 ; 6,4 ; 7 / 50. Czy to ma jakieś znaczenie?

Offline Łukaszasz

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2018, 10:36:56 czas Polski »
Ja robem ostatnio na Assy od Wurtha (bez kolkow i kleju) i trzyma bez problemu - mimo, ze szafka sporych rozmiarow (100x90x87).

O coś takiego mi chodzi. Te prowadnice szuflad widzę,  że na jakiś listwach są. To w celu wzmocnienia? Prowadnice masz na jakie obciążenie?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2018, 13:12:04 czas Polski »
Te prowadnice szuflad widzę,  że na jakiś listwach są. To w celu wzmocnienia?

Raczej błąd pomiarowy przy cięciu :)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2018, 13:21:44 czas Polski »
Cytat: ASIOR link=topic=12251.[/quote

Raczej błąd pomiarowy przy cięciu :)

Kola jak zwykle ma racje. Mialy byc wysuwane polki za drzwiczkami. Koncept sie zmienil w zwykle szuflady a wymiar pozostal stary:) stad potrzeba dosztukowania dwoch grubosci plyty.

Prowadnice kulkowe GTV, 700mm, obciazenie 40 kg.