30 Kwietnia 2026, 00:56:28 czas Polski

Autor Wątek: Nierówność  (Przeczytany 2580 razy)

Offline Isentor

Nierówność
« dnia: 22 Czerwca 2019, 11:21:41 czas Polski »
Cześć, jestem w trakcie robienia desek do krojenia. Mam problem z ich stabilnością. Chodzi o to że delikatnie się chwieją, nie są równe od dołu. Jak określić w którym miejscu występuje ta nierówność, wypukłość żeby ją zebrać? Nie mam grubościówki, dysponuję maszynką z papierem ściernym

Offline pajewski

Odp: Nierówność
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2019, 11:50:38 czas Polski »
Stary sposób ślusarzy. Na powierzchnię deski kładziesz kalkę do kopiowania, przesuwasz po powierzchni krawędzią listwy traserskiej (listwy idealnie równej i sztywnej). Miejsca wypukłe zostaną zabarwione. Można też czymkolwiek zabarwić całą powierzchnię deski i później listwą ściągnąć wierzchnią warstwę. Wtedy nierówności będą odbarwione.

Offline pajewski

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2019, 11:52:54 czas Polski »
Ślusarze oczywiście robili takie zabiegi nie na deskach tylko na elementach metalowych, ale ten sposób powinien sprawdzić się też tu

Offline Piotr cw

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2019, 20:39:34 czas Polski »
Połóż arkusz papiery ściernego na czymś gładkim, a deskę pomarz całą ołówkiem i przeciągnij nią po papierze zobaczysz gdzie znika ołówek.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2019, 20:55:24 czas Polski »
Strugiem wystrugasz na równo nawet nie musząc wiedzieć gdzie jest nierówne. A z czego i czym ty te deski robisz, że ci nierówno wychodzi?
A tak jeszcze jedno pytanko z czystej ciekawości: co to jest "maszynka z papierem ściernym"?

Rafalski

Offline Isentor

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2019, 10:35:24 czas Polski »
Próbowałem strugiem elektrycznym ale niestety nie udaje się. Ta maszynka to szlifierka jakaś chyba.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2019, 12:03:22 czas Polski »
Nie elektrycznym. Takim sie nie uda.
Ja myślałem, żeby to robić takim normalnym, ręcznym strugiem. To elektryczne powinno się raczej nazywać frezarka, a nie strug.
Załatw sobie w miarę dobry i ostry strug, poćwicz trochę i wtedy wyjdzie. Weź pod uwagę, że nóż struga będziesz musiał ostrzyć.
Wychodze z założenia, że masz albo strugnicę, albo jakiś porządny stół, bo bez tego to tak czy tak trudno coś robić.
Nadal nie napisałeś, z czego robisz te deski, a to jest istotny szczegół.

Rafalski

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Czerwca 2019, 13:54:24 czas Polski »
Też bym spróbował strugiem ręcznym
Rękami do gwiazd