Witam!
Już dawno chciałem wykonać cyrkiel do mojej frezarki. Oglądałem dużo realizacji z tym związanych, ale ten który wykonałem to takiego jeszcze nie widziałem aby ktoś go zrobił (może się mylę).
Pierwsze co zrobiłem to dociąłem dwie formatki moim Boschem i je skręciłem oraz skleiłem:

Później dociąłem jedną stronę dosłownie milimetr, aby wyrównać a drugą na wykonanym stole do frezarki prze frezowałem na 158 mm szer. Potem ustawiłem frez 8 mm idealnie na środku i na frezowałem prowadzenie pod gwinty śrub:
Montaż frezarki idealnie na środku:

Naszykowałem płaskownik 30 x 10 mm i nawierciłem otwory idealnie na środku. Nie mam wiertarki stołowej ale poradziłem sobie wiertarką ATUT z małym wiertłem 4 mm i później już ręczną rozwiercałem otwory i je nagwintowałem:

Następną rzeczą jest frezowanie prowadzenia pod wcześniej wykonany płaskownik i na drugim zdjęciu widać jak blisko jest otwór frezu od płaskownika:

Wykonałem nakrętki też ze sklejki oraz lekko uciąłem skosy. Na poniższych zdjęciach widać jaki daleki jest promień cyrkla:

Na samym końcu przyspawałem prowadzenie 4 mm do płaskownika w wywierconym otworze.
Później oszlifuje krawędzie na półokrągło i zrobię testy min i max cyrkla oraz dodam fotki gotowego po szlifowaniu
Proszę jeszcze o porady co można poprawić lub zmienić.
Na pewno dużą zaletą jest to iż do transportu obracam płaskownik i przykręcam odwrotnie gdyż gwinty są na wylot. W ten sposób chowam wystające prowadzenie 4 mm i od spodu jest płaska powierzchnia.