Witam.
Podtemat wątku o rozbudowie strychu.
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/rozbudowa-strychu/60/#lastPostPomyślałem że warto potraktował go jako oddzielny temat.
Tak więc powstał pomysł aby nad klatką schodową zamontować dodatkowe okno. Tak zwany świetlik.
Opcji kilka, ale wszystkie bardzo drogie.
Okno płaskie około 1000 Funtów.
Kolejna opcja to zamontować okno VELUX lub FAKRO.
Kłopot w tym że minimalny kąt nachylenia pod jakim może być zamontowane, to 15stopni, a dach ma zaledwie kilka stopni spadku.
Można dokupić specjalną podstawę do tych okien, ale koszt jej to 350 funtów plus VAT, co jest też dużym wydatkiem.
Poza tym wykonana ona jest ze styropianu 50mm i płyty OSB albo sklejki, a więc nie jest to najcieplejsze rozwiązanie. Dach Będzie bardzo dobrze docieplony i bez sensu jest montować te podstawę która nie będzie spełniać tych samych parametrów izolacyjności co reszta dachu.
Tak więc postanowiłem zrobić ją samemu.
Jako materiał wyjściowy to jest ta sama pianka izolacyjna co użyta na ocieplenie dachu. 110mm PUR z naklejoną na nią 9mm płyta OSB.
Najpierw projekt aby określić wymiary poszczególnych elementów. Spadek miał mieć 20 stopni, a podstawa 1200mm długości (Okno ma wymiar 1140mm x 780mm)
Wykonanie otworu w dachu
I po wycięciu elementów według projektu wstępny montaż.
Tu nastąpił pierwszy drobny zonk.
zapomniałem dodać do wysokości podstawy pod veluxa grubości izolacji jak będzie położona na dachu.
Dodam że podstawa zaczyna się na poziomie na którym będzie położona izolacja,a nie na samej izolacji.
dodatkowo zapomniałem o tym, że jak widać na ostatnim zdjęciu dolny bok zabudowy jest dodatkowo ścięty, a więc wymiar się pomniejsza jeszcze o kilka centymetrów.
Całkowita długość podstawy to 1200mm plus 2x 120mm (boki dolny i górny) co w sumie daje 1440mm.
Informacje może mało istotne, ale chcę uwagę zwrócić na co trzeba uważać, aby się nie machnąć i nie stracić materiału.