11 Maja 2026, 22:56:02 czas Polski

Autor Wątek: Velux jako świetlik - niedrogo, szybko, łatwo i ciepło.  (Przeczytany 2145 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Velux jako świetlik - niedrogo, szybko, łatwo i ciepło.
« dnia: 11 Grudnia 2016, 20:12:56 czas Polski »
Witam.
Podtemat wątku o rozbudowie strychu.
http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/rozbudowa-strychu/60/#lastPost

Pomyślałem że warto potraktował go jako oddzielny temat.
Tak więc powstał pomysł aby nad klatką schodową zamontować dodatkowe okno. Tak zwany świetlik.
Opcji kilka, ale wszystkie bardzo drogie.
Okno płaskie około 1000 Funtów.
Kolejna opcja to zamontować okno VELUX lub FAKRO.
Kłopot w tym że minimalny kąt nachylenia pod jakim może być zamontowane, to 15stopni, a dach ma zaledwie kilka stopni spadku.
Można dokupić specjalną podstawę do tych okien, ale koszt jej to 350 funtów plus VAT, co jest też dużym wydatkiem.
Poza tym wykonana ona jest ze styropianu 50mm i płyty OSB albo sklejki, a więc nie jest to najcieplejsze rozwiązanie. Dach Będzie bardzo dobrze docieplony i bez sensu jest montować te podstawę która nie będzie spełniać tych samych parametrów izolacyjności co reszta dachu.
Tak więc postanowiłem zrobić ją samemu.
Jako materiał wyjściowy to jest ta sama pianka izolacyjna co użyta na ocieplenie dachu. 110mm PUR z naklejoną na nią 9mm płyta OSB.
Najpierw projekt aby określić wymiary poszczególnych elementów. Spadek miał mieć 20 stopni, a podstawa 1200mm długości (Okno ma wymiar 1140mm x 780mm)
Wykonanie otworu w dachu
I po wycięciu elementów według projektu wstępny montaż.
Tu nastąpił pierwszy drobny zonk.
zapomniałem dodać do wysokości podstawy pod veluxa grubości izolacji jak będzie położona na dachu.
Dodam że podstawa zaczyna się na poziomie na którym będzie położona izolacja,a nie na samej izolacji.
dodatkowo zapomniałem o tym, że jak widać na ostatnim zdjęciu dolny bok zabudowy jest dodatkowo ścięty, a więc wymiar się pomniejsza jeszcze o kilka centymetrów.
Całkowita długość podstawy to 1200mm plus 2x 120mm (boki dolny i górny) co w sumie daje 1440mm.
Informacje może mało istotne, ale chcę uwagę zwrócić na co trzeba uważać, aby się nie machnąć i nie stracić materiału.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Velux jako świetlik - niedrogo, szybko, łatwo i ciepło.
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Grudnia 2016, 20:33:14 czas Polski »
Elementy przyciąłem, skleiłem na piankę taką jak do klejenia styropiany do ocieplania elewacji i postawiłem aby nacieszyć oczy swoim dziełem.
Uradowany zacząłem układać izolację na dachu i zonk  wyszedł.
Za nisko wyszła dolna krawędź podstawy.
Stwierdziłem że starczy na jeden dzień i zostawiłem aby się z tym przespać (problemem oczywiście, nie świetlikiem  ;D)

Teraz uwagę zwracam na zdjęcie numer 4
Nie przewidziałem kolejnej rzeczy.
Aby okno nie buło zbyt masywnie wyglądające podczas wchodzenia po schodach na strych , wyższą krawędź podstawy dałem od strony ulicy.
I to był kolejny błąd. okazało się że cała konstrukcja jest widoczna z ulicy, a to jest nie do przeskoczenia.
Pozostało tylko jedno. odwrócić całość o 180 stopni i zmniejszyć kąt nachylenia okna.
Na szczęście konstrukcja nie byłą jeszcze przymocowana do dachu i można było operacje przeprowadzić bez kłopotów.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudnia 2016, 22:30:39 czas Polski »
Ja mam podobne rozwiązanie - okno dachowe jako świetlik i wyłaz zarazem. U mnie nachylenie dachu to 35 stopni więc nic nie trzeba było dorabiać :)
Teraz mam widno w hallu na piętrze i jest możliwość wyjścia na dach.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2016, 00:58:07 czas Polski »
Tak więc po odwróceniu całej konstrukcji przyłożyłem okno na miarę i po upewnieniu się że już nie widać z ulicy przyciąłem do wymiaru całą konstrukcję.
Na wierzch pianki przykleiłem klejem do elewacji styropianowej paski sklejki, a to w celu tym aby zakryć piankę.
Do sklejki przykleiłem i przykręciłem drewniane klocki o szerokości takiej jak grubość ścianki konstrukcji i grubości 40mm.
do tych legarów przykręciłem ramę okna.
we wszystkie szpary dana jest pianka.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudnia 2016, 01:08:55 czas Polski »
Na koniec wszystkie boki konstrukcji zostały obite płytą OSB, a to dlatego że widoczne były cięte brzegi pianki.
Całość dopełniłem jeszcze jedną warstwą płyty OSB przyklejoną i przykręconą na styk do ramy okna.
Powstała w ten sposób bardzo szczelna, mocna i ciepła konstrukcja podtrzymująca okno.
Dlaczego w taki sposób to wykonałem?
związane to jest ze sposobem w jaki będziemy pokrywać dach.
Będzie użyta specjalna żywica, a ona wymaga gładkiej, płaskiej powierzchni bez żadnych szpar.
Może ktoś pomyśli że przesadziłem, ale wolę zrobić lepiej niż potrzeba zamiast wracania za jakiś czas i poprawiania.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Czerwca 2018, 19:30:28 czas Polski »
Prośba do admina.
Chyba nie wszystko skopiowało się w tym wątku podczas przenoszenia. Można prosić o sprawdzenie?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Czerwca 2018, 21:22:40 czas Polski »
Ale przenoszenia z poprzedniego hostingu? Raczej to mało możliwe, bo plik z bazą danych i strukturą forum jak widzisz działa. Nie da się przenieść tylko części wpisów.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Czerwca 2018, 22:16:01 czas Polski »
Dziękuję.
Być może wątek mi się urwał i nie skończyłem wpisów.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Czerwca 2018, 01:55:39 czas Polski »
Nie wiem jak to się stało, ale nie pokazałem końcowego efektu.
Pozostało zamontować aluminiowe elementy zabezpieczające przed wodą dostarczone w komplecie z oknem i pokryć całość żywicą.
Gotowe.