Witam wszystkich forumowiczów! Na imię mam Szymon mieszkam w Dąbrowie Górniczej lat 30 . Na co dzień mąż, tata 1,5 rocznej córki, pracuje w hurtowni spożywczej.
-Na forum trafiłem parę miesięcy temu , to było chyba zaraz po tym jak kupiłem działkę na "rodos"

lubię zrobić coś samemu ~majsterkować.
- Władam warsztatem ~9m 2 zwanym prze ze mnie budą;) jest to coś a'la kioski który stoi jakieś 50m od mojego bloku w którym mieszkam. Kiedyś mój tata miał tam warsztat szewski.
Lubię;
-Majsterkować
-Sport : piłkę nożną , skoki narciarskie i kilka innych (ale wszystko tylko oglądać)
-Kasztelana
- jagermeister
- gotować
- wędzić
- wędkować ( ale na to już brakuje czasu i $)
- dobry ( czarny ) humor a widzę że tutaj sporo osób taki lubi;)
Zrobiłem:
-kilka rzeczy wędzarnie altankę stół stolik a i kibel na działce

ale się nimi nie pochwalę

bo... nie ma czym . No chyba że córką ale to nie to forum

Narzędzia jakie posiadam (związane z drewnem) to m.in.
-Ultra nowoczesna Wiertarka stołowa Parkside z ostatniego rzutu

- ukośnica Evolution fury (tu chyba będe miał kilka pytań do użytkowników jeżeli tacy są)
- wyrzynarka bosch
-wkretarka Makita
- wiertarki bosch
- strug elektryczny made in biedronka
- zszywacz skil
- jakieś strugi dłuta można powiedzieć z odzysku
Sporo narzędzi ręcznych piły wiertła kątowniki liniały jakieś ściski itp itd.
Będę chciał zrobić;
- na pewno piaskownice dla córki
- huśtawkę
-Â mam w planach przerobić garaż na działce na parę sezonów na domek letniskowy , ale to temat na później.
- i inne drobne praca związane z drewnem w ogrodzie i może nie tylko.
Jestem:
Nerwowy
Niecierpliwy
Zawzięty
Uparty
- Pewnie mam więcej wad ale nie będe was zrażac do siebię. Jakieś plusy by też sie pewnie znalazły ale to nie mnie to opisywać;)
Mam w planach w najbliższym czasie:
- zakupić piłę stołową chyba bosch Pts 10 ( tutaj chętnie poczytam podpowiedzi za i przeciw)
- frezarka makita rt0700cx
- jakieś ściski
- kątownik dobrej jakości
Na początek chciałbym was zapytać gdzie w okolicy Zagłębia Dąbrowskiego można kupić jakieś drewno nadające się dla amatora do delikatnej obróbki. Bo to co jest w marketach to chyba każdy wie że to tragedia.
Â
Jak mi się uda coś kiedyś zrobić "ładnego wartego uwagi" to się na pewno z wami podzielę. Ps. Pewnie większość zna ale:
W tartaku pracował stolarz, który rozpoznawał drewno po zapachu. Koledzy z pracy postanowili go sprawdzić czy faktycznie tak jest. No więc zawiązali mu oczy i dali do powąchania sosnową deskę i pytają:
- Co to za drewno??
- Sosna.
Wzięli bukową deskę i czekają na odpowiedź.
- Buk.
Wszystkiemu przypatrywał się stary majster, który podniósł leżący kołek i poszedł do starej sprzątaczki. Kazał jej stanąć w rozkroku i włożył jej ten kołek w między nogi. Po wszystkim zlecił aby dać ten kołek do powąchania pracownikowi. Ten wącha, wącha i po chwili mówi:
- Trzydziestoletni kuter rybacki!