25 Kwietnia 2026, 21:17:19 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka ukosowa Meec  (Przeczytany 5786 razy)

Offline Adam.B

Pilarka ukosowa Meec
« dnia: 25 Lutego 2018, 20:49:19 czas Polski »
Witam,
Rzuciła mi się w oczy na stronie Julki (w drobnej promocji) pilarka ukosowa Meec 1500W z tarczą 210 mm - https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242135/

Ktoś może ma/widział/użytkował?

Widzę opinie ma dobre jak na sprzęt za takie pieniądze. Znalazłem, tu na forum, temat sprzed kilku lat, ale nie wiem czy dotyczy takiej pilarki i było napisane, że to coś w deseń Lidlowego Parkside i ludzie, którzy mają chwalą w amatorskim użytkowaniu. Teraz przydałaby mi się do docinania listew przypodłogowych z MDF, bo ułożyłem panele i z listwami zwlekam aż zakupię jakieś elektronarzędzie. Kolejną rzeczą, która mnie czeka w niedalekiej przyszłości będzie montaż dębowych stopni na schodach (najprawdopodobniej zamówię stopnice pod wymiar z minimalnym zapasem żeby ,,dopieścić" idealnie, bo ściany wcale nie są tak równe jak być powinny, miałem też w planach zrobienie samodzielnie z dębowych blatów z LM, bo były w promocji, ale akurat nie pasowały mi wymiary i byłoby dużo odpadu). No i latem będę konstruował domek na narzędzia, bo zostało mi wolne miejsce za tarasem i pewnie będę tworzył jeszcze różne inne rzeczy. Przyszłościowo zastanawiam się nad zakupem pilarki stołowej ryobi rts 1800 do swoich zabaw, ale właśnie wpadła mi w oko ta ukośnica za w sumie niewielkie pieniądze i pewnie do paru rzeczy by się przydała. Ogólnie zabawek nigdy za wiele  ;D

Offline Maciek61

Odp: Pilarka ukosowa Meec
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2018, 21:07:01 czas Polski »
W miarę jedzenia apetyty rośnie. Zaraz będziesz chciał z posuwem. Zwłaszcza jak jesteś hobbystą i jedna maszyna ma mieć parę zastosowań. Ja tej cenie kupiłem o takich samych parametrach na aledrogo JCB powystawowe z UK i jestem mega zadowolony.  Tylko na tarczy był napis ciut starty
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 21:08:39 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Adam.B

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2018, 21:15:39 czas Polski »
Ona jest z posuwem. Też od jakiegoś czasu przyglądam się ukośnicom JCB na allegro i ich ceny poszły lekko w górę w ostatnim czasie oraz mam ograniczone zaufanie do tych sprzedawców. Co prawda jakiś czas temu kupiłem odkurzacz przemysłowy Titan i wysprzątałem nim cały pył po szlifowaniu gładzi plus po wielu różnych innych robotach i jestem mega zadowolony, ale na początku był lekki niesmak, bo sprzedający nie wysłał mi zabezpieczeń do kółek, które dosłał jak się upomniałem i sądzę, że te wszystkie angielskie cuda to na zasadzie składaków z 3 uszkodzonych/poreklamacyjnych zrobią 2 całe  :D . Tu miałbym jednak roczną gwarancję i sprzęt nowy bez ryzyka loterii

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2018, 22:05:54 czas Polski »
Sprzęt z UK jest w porządku. Sam kupiłem Evoloution Rage3s i jestem z niej zadowolony. Wg mnie stosunek jakość/cena jest bardzo dobry.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline momon

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Marca 2018, 11:17:01 czas Polski »
Używam ukośnicy meeca już parę lat, tylko moja jest niebieska. Bardzo szybko zepsuła mi się osłona tarczy ( nie wracała na swoje miejsce). Poza tym jestem zadowolony, w końcu mogłem uzyskać kąt prosty przy cięciu. Wiadomo to tylko meec, nie makita czy metabo ale do prac okazyjnych jak najbardziej polecam. Wymieniłem w niej tylko tarczę po dwóch latach.

Offline DrKubus

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Marca 2018, 11:54:42 czas Polski »
Gdybys chciał, mogę się pozbyć https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242136/?f.category.code=A-033606&sort.by=novelty&sort.order=desc&skip=0&take=25&_=1521024810807

Za 600 zł, pilarka używana może z 10 razy, tarcza jeszcze żyleta, dodatkowo zamontowany soft-start którego bardzo brakuje w oryginale.

Offline Adam.B

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marca 2018, 21:08:11 czas Polski »
Nie, dzięki. Duża mi w zasadzie niepotrzebna i powyżej budżetu, który chcę przeznaczyć na ukośnicę. Po sugestiach Kolegów poluję na JCB na allegro, bo rzeczywiście wygląda (przynajmniej na zdjęciach) solidniej od Meeca.

Offline siekson

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Marca 2018, 19:43:19 czas Polski »
Tydzień temu kupiłem tego Meeca ojcu w prezencie do przydomowych prac. W weekend przy jej pomocy zrobiłem fotel ogrodowy. Można powiedzieć, że wykonałem około 60-70 cięć pod kątem prostym (deski paletowe). Nie mam większych zastrzeżeń co do dokładności lub powtarzalności cięć. Są na przyzwoitym amatorskim poziomie (co nie oznacza, że są idealne, ale o tym w następnym akapicie). Po tych kilkudziesięciu cięciach nadal trzyma ustawione kąty.

A teraz o tym co nie jest idealne. Z niewiadomego powodu nie zawsze cięła w tym miejscu w którym chciałem. Tzn Rysuję linię na desce, przykładam "na sucho" tarczę do linii biorąc pod uwagę krawędź zębów, blokuję deskę ściskiem, tnę i otrzymuję cięcie dokładnie po linii ołówka. Wszystko pięknie! Kolejnym razem powtarzam procedurę i otrzymuję cięcie 1-2mm obok linii ołówka. Nie potrafię powiedzieć czy to brak wprawy może brak sztywności konstrukcji.

Piła, jak wszystkie marketówki w tej cenie, sprawia wrażenie mało solidnej. Mam pewne obawy że mogą być problemy z trzymaniem kątów. Miejmy nadzieję, że nieuzasadnione.

Podsumowując. Warto tę piłę kupić jeśli lubisz ramatorsko coś zbudować i będziesz ciął deski kilka razy w roku a możliwe różnica na poziomie 1-2mm w cięciu są dla Ciebie akceptowalne.

Wydaje mi się do takich prac jak zbudowanie domku na narzędzia ta piła będzie wystarczająca.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Marca 2018, 22:39:30 czas Polski »
Są na przyzwoitym amatorskim poziomie

Nie sa. Mam Meeca z 216mm tarcza. Bede sie upieral, ale niezaleznie od tego czy tnie amator czy pro, 90' to ma byc 90', nie 89,5. I rozstrzal 1-2mm nie jest akceptowalny nawet dla amatora. Chyba, ze ograniczymy sie do zgrubnej ciesielki i bud dla naszych poczciwych siersciuchow - ale wtedy to pilarka lancuchowa starczy.

Offline Adam.B

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2018, 16:39:56 czas Polski »
W miarę jedzenia apetyty rośnie. Zaraz będziesz chciał z posuwem. Zwłaszcza jak jesteś hobbystą i jedna maszyna ma mieć parę zastosowań. Ja tej cenie kupiłem o takich samych parametrach na aledrogo JCB powystawowe z UK i jestem mega zadowolony.  Tylko na tarczy był napis ciut starty

No i mi się udało w cenie Meeca wyrwać JCB w super stanie. Mam pytanie - da się do tego jakoś zamontować softstart czy nie bardzo? Spodziewam się, że mało popularny sprzęt i pewnie nikt z tym nie kombinował, ale warto zapytać.
 Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam