18 Kwietnia 2026, 11:05:01 czas Polski

Autor Wątek: tarcza do szlifierki - prace nietypowe  (Przeczytany 6502 razy)

Offline Mag84

tarcza do szlifierki - prace nietypowe
« dnia: 11 Lutego 2016, 00:18:47 czas Polski »
Panowie (i Panie). Moja druga połówka wymyśliła sobie, że coś dla niej zrobię. Projekt jest, częściowo wykonany. Produktem z którego wykonywany jest projekt są gałęzie drzew liściastych i owocowych. Mają one długość od 5mm do 10 mm. Wszystko jest przyklejone na sklejkę. Średnice poszczególnych kawałków są różne od około 3-4 mm do 40-45 mm. Z uwagi na to, że całość musi być równa muszę zeszlifować projekt (wszystko wrzucę do działu jak już skończę bo nie chce zapeszać przed) do równej grubości. w załączeniu wrzucam mały wycinek (przepraszam za jakość zdjęcia) gdzie widać różnicę w poziomie.
I teraz pytanie - jaką tarczę najlepiej wziąć do szlifierki kątowej co by mi nie po wyrywało tych najmniejszych elementów. Myślałem żeby zrobić na szybko nadstawkę i spróbować z frezarką górnowrzecionową ale jednak trochę się boję, że będzie kicha straszna.

Znalazłem na allegro takie coś http://allegro.pl/diamentowa-tarcza-garnkowa-plaska-115mm-bosch-i5976452998.html?bi_s=archiwum_allegro&bi_m=Offers&bi_c=Product&bi_term=Dom+i+Ogr%C3%B3d-5_Narz%C4%99dzia-1536_Elektryczne-26785_Akcesoria+i+osprz%C4%99t-26791_Tarcze-26815 i zastanawiam się czy brać. widziałem na YT jak pracują z tą tarczą, no ale jednak przy elementach o dużo większych gabarytach.

Poradzi ktoś coś ? Czy dać zwykłe krążki ścierne o gradacji 40 (a takie mam kupione dość drogo i uważam że są dobre) przy których będę to szlifował długoooo czy może kupić taką tarczę garnkową i przejechać raz (czy mi te węgliki nie po wyrywają materiału bo nie chciałbym tego ...) :) 

kozio

• Gość
Odp: tarcza do szlifierki - prace nietypowe
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2016, 07:21:36 czas Polski »
Sprawa ciężka, podejrzewam że nikt takich rzeczy nie robił jeszcze więc ciężko będzie z doświadczenia. Myślę że musisz sam zobaczyć na jakimś odpadzie jak to będzie...

kerry

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lutego 2016, 07:31:27 czas Polski »
Kozio wstał:)
A co do tarczy, to używałem tańszej tarczy z Ciastoramy. Daje radę, drze mocno, więc lekkie drżenie rąk jest niewskazane, bo można zrobić falę:) Tak jak mówi Kozio - spróbuj na odpadzie. Myślę, że to, co chcesz zrobić, powinno wyjść, tylko potrenuj szlifowanie na krawędziach tych gałęzi, żeby nie wyrywało.
ps. jesteś pewien, że średnice tych kawałków są od 3-4mm?
ps2. kurcze, przeczytałem jeszcze raz dokładnie i jeśli tam są faktycznie takie milimetrowe wymiary, to chyba jednak ta tarcza jest zbyt hardcorowa... Zasugerowałem się takimi panelami z Casto - tam są przyklejone większe i grubsze "plastry".
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2016, 07:36:20 czas Polski wysłana przez kerry »

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lutego 2016, 08:11:01 czas Polski »

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2016, 09:44:01 czas Polski »
takie cós też by zrobiło robotę
,ale cena urywa d... ponad 100 gbp na ebay:)

Offline Gerdo

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Lutego 2016, 13:39:26 czas Polski »
Papier scierny bez problemu sobie poradzi, ty chcesz użyć szlifierki kątowej. Tarcza listkowa się nie nadaje do twojej pracy ponieważ nie uzyskasz równej powierzchni.
Szlifierka kątowa, to jest generalnie niezbyt dobre narzędzie do szlifowania drewna. Papier szybko się niszczy, a i trcza tez oraz pojawia się więcej problemów o których mogę napisać jak będziesz ciekawy.

W każdym razie jak będziesz robił tą szlifierką, to normalnie papier scierny 60 i będzie ok.

Offline Jureq

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Lutego 2016, 17:26:56 czas Polski »
wydaje mi się że najmniej destrukcyjne byłoby szlifowanie szerokim czołgiem - tarcza na kątówce powyrywa te małe elementy a zwykła szlifierka oscylacyjna będzie spadać nieszcząc papier i parę stop będzie do wymiany
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Lutego 2016, 19:27:21 czas Polski »
Mam sporo takich plastrów grubości 3mm ciętych na MLT100 na równiutkie i też chciałem takie panele zrobić...
Odeszło by szlifowanie ;D

Offline Mag84

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lutego 2016, 09:04:18 czas Polski »
dzięki panowie :) Póki co zrobiłem tak, że kupiłem papier 60 (jakis droższy bo miał być lepszy i FAKTYCZNIE był lepszy - nie darł się bardzo) i powoli ruchami kolistymi udało mi się zeszlifować sporą część. Zostało mi jeszcze ze 2 mm, a jest do spora powierzchnia bo średnica wynosi 60 cm. Klej jest dość mocny i pomimo, że najcieńsze praktycznie kawałki są na obwodzie w głównej mierze, nic nawet nie drgnęło. Odpuściłem "garnek" bo ... za bardzo mi się ręcę trzęsą. Ale jedno jest pewno - to może być nie pierwszy raz gdy takie coś będę robił, i chyba muszę zrobić jakąś ramkę i "sanki" żeby móc spokojnie położyć sobie szlifierkę i nie bac się że mi ręka zadrży i będzie nierówno. Jakieś stare kawałki drewna 10x10 cm mam więc wyżłobię coś żeby weszła szlifierka, wezmę jakąś większą opaskę (albo ze 2 zaciskowe) i może coś z tego będzie.
Ale chyba pozostanę przy papierze i szlifierce kątowej ... :) Dziś kupię papier 40 lub mniej jak mają i idę na całość .... efekty pracy pokaże w przyszłym tygodniu !

Offline Gerdo

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lutego 2016, 12:36:51 czas Polski »
Szlifierka kątowa nie nadaje się do szlifowania drewna. Jesli będziesz robił czegoś takiego więcej, to lepiej zostaw szlifierkę przeznaczoną do metalu, a kup jakąś do drewna. Oscylacyjna, mimosrodowa, a najlepiej taśmowa. Zobaczysz, ze powierzchnia będzie miala wiele razy lepszą jakość.
Do jednorazowego szlifowania moja rada, była jak najbardziej zasadna, ale jeśli robisz tego więcej...pomyśl o szlifierce do drewna.

Offline jasiop

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2016, 13:04:16 czas Polski »
Przy zbieraniu tak dużego "naddatku" pewną opcją jest np. zastosowanie tarczy do drewna na szlifierce lub zastosować pilarkę ręczną by planować powierzchnię w taki właśnie sposób. Nie wiem czemu masz obiekcję by zastosować do tego frezarkę ...
Trzeba tylko wymyśleć sposób prowadzenia takiego zestawu by za jednym przejściem tarcza zbierała dokładnie tyle ile chcemy (np. 2 mm)
Potem wystarczy tylko przeszlifować mimośrodówką ...
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2016, 13:12:54 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2016, 13:27:05 czas Polski »
takie cós też by zrobiło robotę
,ale cena urywa d... ponad 100 gbp na ebay:)
Arek jest i u nas firma mająca tego typu tarcze. Zobacz Arbortech Polska. Jest do nich kontakt i oni mają takiego sprzętu mase
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline adam289

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Kwietnia 2018, 09:27:59 czas Polski »
 Podpowiem Toral z Olkusza, produkują ściernice listkowe już od dawna, robią mocne wytrzymałe tarcze, wygodne w obróbce, a jednocześnie mają konkurencyjne ceny w porównaniu z tym co zagraniczni producenci sobie zazwyczaj „śpiewają”.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Kwietnia 2018, 11:22:48 czas Polski »
Podpowiem

4)Krok kolejny to wpis w dziale http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/. Kilka słów o sobie w zupełności wystarczy, a innym forumowiczom zdecydowanie pomoże to odnaleźć na forum snycerza, tartacznika, operatora CNC itp.