12 Czerwca 2026, 20:29:45 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie drobnych elementów  (Przeczytany 2653 razy)

Offline Davi

Cięcie drobnych elementów
« dnia: 23 Maja 2018, 23:19:01 czas Polski »
Cześć

Potrzebuję porady, mam do pocięcia wałki bukowe o średnicy 10, 15 i 20 mm na małe odcinki-kółka tj 7 mm.
Wycięte kółko będzie o wymiarach  10 x 7, 15 x 7 20 x 7 mm.
Szukam sposobu i maszyny-piły na której można to będzie robić w miarę szybko i z zachowaniem jakości?
Ilości to około 10.000 do 25.000 szt w jeden serii produkcyjnej, raz na dwa miesiące.
Urządzenie służyć bezie też do cięcia listew o podobnych wymiarach kwadrat 10 x 10 mm, 15 x 15 mm listwy bikowe

Elementy po cięci będą szlifowane w bębnie.

Maszyna raczej używana nie wiem czy budżet 3 do 5 tys pln to dobre założenie co do realności zakupu

Pozdrawiam
Davi

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Cięcie drobnych elementów
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2018, 08:09:21 czas Polski »
Tu może zaistnieć sprawa odrywania włókien przy końcu cięcia . By temu zapobiec , należało by okręcać wałkiem podczas cięcia.
Można to wykonać na małej pilarce stołowej ,czy ukośnicy z jak największą szybkością obrotową i tarczą z negatywnymi zębami krawędzi natarcia ( " pochyła do tył").
Jest  też tzw.gilotyna ,w postaci zamocowanego stałego noża w podstawie i wózka przesuwającego się nad nim . Nie wiem jak to urządzenie by poradziło sobie z tym problemem.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maja 2018, 11:26:50 czas Polski »
Aby nie było wyrwań - zrób łoże (negatyw wałka), żeby był on na wyjściu piły z wałka.

Z tego co pamiętam sporo osób szukało kiedyś małych wielopił (na małe tarcze piłkowe), właśnie do cięcia bardzo drobnych elementów.

Najlepsze jest to, że takie drobinice jesteś w stanie uciąć idealnie np. na tym: http://www.bridgecitytools.com/default/tools/gift-ideas/jmpv2-jointmaker-pro.html

Daj znać jak coś wymyślisz :) Sam jestem ciekaw....
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maja 2018, 11:41:18 czas Polski »

to jest właśnie ta gilotyna   przesuwna  o której pisałem niżej :)

Offline Davi

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2018, 22:57:02 czas Polski »

Pierwsze zabawy wskazują że efekt daje sztywne podparcie wałka w trakcie cięcia, temat poruszony przez JarkaO - łoże/negatyw. Jak na razie najlepsze rozwiązanie.
Element cięty zamocowany na sztywno, element odcinany też dociśnięty na tyle ile miejsce pozwala.

Przetestuj pomysł z obracaniem wałka, obecnie totalny brak czasu na drewno. Dam znać jak uda się pokombinować.
Dziękuję za link, ciekawe urządzenie.

Ktoś z Was orientuje się czy w najbliższym czasie są jakieś targi branżowe (stolarstwo, drewno itp?)

Pozdrawiam
Davi

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2018, 23:47:26 czas Polski »

Offline Davi

« Odpowiedź #6 dnia: 25 Maja 2018, 21:52:51 czas Polski »