30 Kwietnia 2026, 07:19:34 czas Polski

Autor Wątek: Piła tarczowa Vs piła taśmowa  (Przeczytany 1752 razy)

Offline Maciekdym

Piła tarczowa Vs piła taśmowa
« dnia: 20 Listopada 2018, 22:07:54 czas Polski »
Witam,
rozwijam swój warsztat o elektronarzędzia. Potrzebuje piły, będę ją wykorzystywał do ogólnych celów stolarskich, zaczynając od zgrubnego rozkroju tarcicy, na robieniu połączeń kończąc. Nie mam zbyt wiele miejsca więc musi być stosunkowo nieduża i najlepiej mobilna. Mój budżet to około 2000zł. Zastanawiałem się nad starymi piłami tarczowymi np. tą Ulmią: https://allegro.pl/pila-tarczowa-formatowa-z-podcinakiem-formatowka-m-i7666514582.html?reco_id=02f6100f-e853-11e8-ab34-6c3be5bbb2d8  Co o niej sądzicie?
Nurtuje mnie jednak pytanie, czy nie lepiej kupić piłę taśmową. Zachodni stolarze często twierdzą, że jest praktyczniejszym rozwiązaniem. Wydaje mi się też bezpieczniejsza. Czy ktoś z Was posiadający oba rodzaje pilarek mógłby się wypowiedzieć?
Zaznaczam, że do tej pory pracowałem narzędziami ręcznymi, a elektronarzędzia mają mi tylko usprawnić to co mogę zrobić ręcznie.
Pozdrawiam
Maciek
Pozdrawiam
Maciek

Klo

• Gość
Odp: Piła tarczowa Vs piła taśmowa
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2018, 07:28:06 czas Polski »
Moim zdaniem nie można wybrać jednej z wymienionych pił, jako tą jedyną. Każda służy do innych rodzajów prac.

Gdybym miał wybierać, wybrałbym tarczówkę.
Przede wszystkim szybsze i precyzyjniejsze cięcie.
Mniej problemów z zakupem i przede wszystkim ostrzeniem.
Szybsza wymiana tarcz do różnego rodzaju materiałów (drewno, płyta) i cięć (wzdłużne, poprzeczne).

Na plus taśmówki jest cięcie po łukach i rozcinanie grubszych materiałów. No ale głównie do tego jest przeznaczona. :)