20 Kwietnia 2026, 20:26:09 czas Polski

Autor Wątek: pierwszy strug 2  (Przeczytany 5377 razy)

lacek

• Gość
pierwszy strug 2
« dnia: 25 Maja 2018, 22:20:42 czas Polski »
Chciałem kupić sobie strugi i chciałem zapytać w związku z tym:
czy ręczny zdzierak umożliwia coś czego nie umożliwia elektryczny strug?
Dopiero dalsze kroki wykonywałbym ręcznymi strugami.

Idea jest taka by kupić tarcicę i zrobić z tego proste deski - nie ma miejsca na wyrówniarkę - jest tylko na grubościówkę. Czyli najpierw zrobiłbym jedną stronę deski strugami, potem drugą grubościówką, no a potem krawędzie - strugami.

Myślałem by kupić sobie zamiast zdzieraka elektryczny strug od Boscha...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: pierwszy strug 2
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maja 2018, 22:47:52 czas Polski »
To lepiej   pierwszą płaszczyznę deski wyrównać na grubościówce sposobem na   prostej podkładce , a krawędzie wąskie ciąć prosto i poprawić ewentualnie strugiem spustnikiem.

dalsze podpowiedzi po dopełnieniu formalności regulaminu :)
« Ostatnia zmiana: 25 Maja 2018, 22:50:15 czas Polski wysłana przez tomekz »

lacek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maja 2018, 09:15:08 czas Polski »
To lepiej   pierwszą płaszczyznę deski wyrównać na grubościówce sposobem na   prostej podkładce , a krawędzie wąskie ciąć prosto i poprawić ewentualnie strugiem spustnikiem.

dalsze podpowiedzi po dopełnieniu formalności regulaminu :)

Zrobione.

Offline maniek444

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maja 2018, 18:53:06 czas Polski »
Obejrzyj sobie, a odpowiesz sobie na pytanie.

lacek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2018, 12:12:15 czas Polski »
Dzięki, bardzo ciekawe, ale nie na temat. Tezą tego materiału jest to że jeśli się do grubościówki wrzuci krzywą deskę, to otrzymamy na wyjściu deskę również krzywą. Niewątpliwie jest to prawda, tylko że to jest mało odkrywcze. Dalej materiał koncentruje się na tym jak wyrówniarką otrzymać prostą deskę.

Pytam o takie pół-ręczne pół-maszynowe bazowanie desek przy użyciu co najwyżej grubościówki, struga elektrycznego, strugów ręcznych. Jak pisał przedmówca deskę można ubrać w sztywne "sanki"  i wtedy już grubościówka wytoworzy prostą płaszczyznę.

Tak więc to wideo przekazuje informację prawdziwą, ale przy zupełnie innych założeniach: pytanie jest do jakiej maszyny włożyć deskę by dostać prostą deskę, a ja dopuszczam dodatkowo: kombinowanie typu "sanki", struganie ręczne/maszynowe strugarką ręczną.

Chcę deski równać tak by się nie narobić, ale bez wyrówniarki bo jak pisałem mi się nie zmieści - mam 6m^2 na wszystko.

Offline maniek444

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2018, 14:23:08 czas Polski »
Metoda ręczna prostowania deski. Może trzeba to potraktować jak przygodę, cieszyć się pracą.

lacek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Maja 2018, 14:31:15 czas Polski »
Dzięki. A to mam pytanie: widać, że facet używa zdzieraka na początku. Myslisz, że można go swobodnie zastąpić tym elektrosktrugiem? Zgadzasz się że by mieć prostą deskę wystarczy zestaw: elektrostrug + grubościówka?  No i do tego powiedzmy ręczny spustnik do krawędzi (jak bardzo krzywe to można się wspomóc piłą).

Offline maniek444

« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2018, 17:58:30 czas Polski »
Szczerze to nigdy nie miałem elektrycznego struga w ręku. Używam ręcznych strugów(bardziej to jest spustnik niż zdzierak), kiedyś miałem równiarkę ale pozbyłem się jej. Nie mogę Ci więc doradzić.