11 Maja 2026, 01:55:33 czas Polski

Autor Wątek: W miesiąc zajechałem tarczę w ukośnicy - co robię nie tak?  (Przeczytany 7979 razy)

Offline irvi

Odp: W miesiąc zajechałem tarczę w ukośnicy - co robię nie tak?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Czerwca 2018, 00:34:20 czas Polski »
A powiedzcie jeszcze proszę, po czym poznajcie na zdjęciu, że tarcza jest tępa? Ja zielony jestem i nie wiem, na co patrzeć.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Czerwca 2018, 06:30:32 czas Polski »
popatrz na krawędź natarcia  zęba  ( część zęba która   skrawa drewno ) - jest nie ostra .

Offline irvi

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwca 2018, 08:21:27 czas Polski »
Pewnie nikogo to nie zaskoczy, ale dzisiaj rano zrobiłem próbę wyczyszczonej tarczy. Spod tarczy poleciał dym, a materiał zrobił się od razu czarny.

Dzięki wielkie wszystkim za pomoc!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Czerwca 2018, 10:35:38 czas Polski »
co przecinałeś czy wzdłuż ?

Offline irvi

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2018, 15:44:36 czas Polski »
co przecinałeś czy wzdłuż ?
Sklejkę 12mm w poprzek.

Ciekawostka: oddałem dzisiaj piłę do ostrzenia w pobliskim sklepie z materiałami ściernymi i ogólnie narzędziami stolarskimi (ostrzy kto inny, a oni tylko pośredniczą, a że są w pobliżu...). Przy okazji zapytałem o najtańszą tarczę widiową. Pani za ladą, jak usłyszała, że to do cięcia paneli podłogowych, to powiedziała, że absolutnie trzeba wciąć tarczę do paneli 80z (za ok. 300zł). Uśmiechnąłem się i podziękowałem ;)

Offline Arek15

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Czerwca 2018, 21:34:32 czas Polski »
ja robię garaz murowany, dziś szalunki pod wieniec i deski po betonie docinałem najlepszą tarczą na rynku ....... Condor...... ta daaaaaaaa.Koszt to zawrotne 17 zł, jak uleci spiek czy się stepi to zrobię łuuuuu łuuuu bęc o kosz i żalu nie będzie he heh ehehehhe . Byłem ciekaw kiedy wyleci pierwszy spiek, ale na razie się trzymaja , tarcza fi 180 , 24 zęby. docinane wzdłuż  około 60mb wszytsko oczywiście w betonie już raz upaćkane + wszytskie końcówki szalunków dociete, łącznie to około 80 mb dociąte.Tarcza działa z makitą 5704 r

Offline irvi

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Lipca 2018, 13:02:24 czas Polski »
Tarcza naostrzona, tnie pięknie. Do paneli podłogowych już nie będę jej używał ;) Będą ją używał do zastosowań "specjalnych"; kupiłem już jakąś tarczę dedry, żeby nią ciąć panele podłogowe, a do cięcia drewna jeszcze sobie kupię jakąś porządną dedykowaną do drewna.

Offline komseba

« Odpowiedź #22 dnia: 04 Lipca 2018, 21:35:17 czas Polski »
Mam nadzieję, że poprzez "zastosowań specjalnych" nie masz na myśli przycinanie paznokci. ;) :D

Offline irvi

« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lipca 2018, 20:07:55 czas Polski »
Mam nadzieję, że poprzez "zastosowań specjalnych" nie masz na myśli przycinanie paznokci. ;) :D
Nie, nie ;) w domku będzie jeszcze sporo metrów listew przypodłogowych do położenia, trochę różnych listew maskujących i wykończeniowych itp itd - do cięcia takich materiałów chcę zachować tę tarczę.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lipca 2018, 20:21:24 czas Polski »
Błądzisz - to nie jest blat do ciecia drewna ,a do płyt