02 Maja 2026, 09:08:10 czas Polski

Autor Wątek: Jaką piłe stołową wybrać jako podstawę do budowy stołu DIY.  (Przeczytany 3554 razy)

Offline arthurhalifax

Jaką piłe stołową wybrać jako podstawę do budowy stołu DIY.
« dnia: 17 Maja 2018, 12:01:29 czas Polski »
Dzień dobry wszystkim.
Wiem, że wątków o piłach stołowych jest masa ale zdaje się, że nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Jaką piłę polecicie jako podstawę do piły stołowej, do której wykonam blat, przykładnicę, sanki itp. Blat już zacząłem budować do innej piły ale ponieważ muszę ją zwrócić to chciałbym kupić coś nowego. Co waszym zdaniem nadaje się do tego najlepiej. Myślałem o pile Scheppach HS120 na 400V, ma podobno cichy silnik, większą tarczę ale jednak w jednym z wątków nie było o niej zbyt pochlebnyh opinii. Oglądałem ją w sklepie i kąty reguluje się właściwie na oko, nie ma żadnej korby do tego, do tego słyszałem o problemach z wysuwaniem i chowaniem tarczy. Na piłę chciałbym wydać jak najmniej ale w ostateczności mogę wydać około 1000 zł. Pytanie czy kupić jakiegoś marketowca za 400 zł czy waszym zdaniem jakiś konkretny model nada się do tego znacznie lepiej?

Offline jasiop

Odp: Jaką piłe stołową wybrać jako podstawę do budowy stołu DIY.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Maja 2018, 18:54:04 czas Polski »
Ostatnio na Allegro poszedł "agregat" Tritona chyba za około 700-750 zł
Normalna cena to 1,9 tys.
Jasio P - Rzeszów

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2018, 14:41:57 czas Polski »
Zapraszamy do działu przedstaw się ;)

Zobacz na olx w około Ciebie czy czegoś nie ma używanego ale markowego. Podjedziesz, sprawdzisz luzy i kupujesz.

Przy pilarce łatwo maszynę spalić jak włożysz ją pod stół - decha waży 30kg i nie wyczujesz czy to za dużo z posuwem czy też nie. Stąd wszystkie stolikowe mają zabezpieczenie  termiczne.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline arthurhalifax

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2018, 09:21:28 czas Polski »
Dobrze, dziękuję za rady, poszukam czegoś na olx lub kupię coś nowego jeśli nic nie znajdę.

Offline matthew_105

« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maja 2018, 23:00:30 czas Polski »
ja kupiłem tydzień temu pilarkę atika ht 315 (3.0 kW) za 999 zł bo jest promocja w sklepie good majster
pilarka jest bardzo cicha silnik indukcyjny o dużej mocy deski dębowe o grubości 50 mm to dla niej pestka
także polecam

Offline arthurhalifax

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maja 2018, 08:43:40 czas Polski »
A jak w tej pile wygląda regulacja konta bo wydaje mi się, że jest to na oko jak w innych piłach tego typu :)