08 Maja 2026, 10:50:19 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Meec 305mm  (Przeczytany 5099 razy)

Offline Raus

Ukośnica Meec 305mm
« dnia: 28 Września 2017, 20:50:09 czas Polski »
Witam!

Nie znalazłem na forum tematu czy też opinii o tej pilarce - mowa o ukośnicy Meec z marketu Jula z tarczą 305mm, a dokładnie tej - http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242136/

Kupiłem ją kilka miesięcy temu jak była w promocji za 500zł co uważam za bardzo dobrą cenę bo czasami coś większego potrzeba przeciąć (a wkładałem pod nią ponad 10cm bale i dała radę;) )

Fakt, że na moją pierwszą ukośnice był to trochę zakup na wyrost (wielka tarcza, duży ciężar, mała precyzja) i w związku z tym na dniach planuję dokupić Metabo KS216M - mała, bez posuwu, do delikatniejszych prac. I myślę, że taki zestaw będzie ok dla amatora:)

Ale wracając jeszcze do tytułowego Meeca mam dwa pytania.

1. Podpowie ktoś jak w tym ustawić kąty? Nawet ja amator "na oko" widzę po przecięciu materiału, że jest....słabo:) Próbowałem poluzować imbusem te....hmm jak to się fachowo nazywa - przykładnice?  po czym ustawić to jakoś i dokręcić, ale mi nie wyszło;) Dodatkowo chyba są jeszcze jakieś małe śrubki do regulacji, ale nie wiem co i jak;)

2. Druga sprawa dotyczy soft startu - może ktoś ma taką pilarkę i zamontował soft start i poratuje jakimś manualem? Duża tarcza i duża moc piły powoduję, że przy starcie przygasa światło i jest konkretny odrzut więc soft start by dużo pomógł.

Offline vobo70

Odp: Ukośnica Meec 305mm
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Września 2018, 12:07:13 czas Polski »
Cześć,
Udało Ci się?
Bo jest ta ukośnica w juli za 499zł i może bym się skusił, ale jak jest słabo z kątami to sobie daruję
(wcześniej myślałem o Erbauer ERB720MSW 254mm z posuwem ma bardzo dobre opinia)
Dodam, że do amatorskiego zastosowania (ale kąty są ważne)