15 Maja 2026, 08:12:46 czas Polski

Autor Wątek: Pila tasmowa i szerokosc brzeszczotu  (Przeczytany 5318 razy)

Offline prezio

Pila tasmowa i szerokosc brzeszczotu
« dnia: 16 Czerwca 2015, 19:21:36 czas Polski »
Nie pamietam czy pytalem ale zapytam ponownie bo widocznie nie bylo odpowiedzi;(
Czy do pily tasmowej , ktoara ma w specyfikacji grubosc brzeszcztou 6-20 mm mozna zalozyc brzeszczot np. 4 mm?
Co do dlugosci nie ma problemu bo mozna zamowic na dlugosc - tylko pojawia sie pytanie czy nie bedzie skutkow ubocznych przy cienszym brzeszczocie.
Co do grubszego to rozumiem ze moze byc problem jedeli nie zmiesci sie na kole, ale coz cienszym?
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
Odp: Pila tasmowa i szerokosc brzeszczotu
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2015, 22:33:28 czas Polski »
Wg mnie na kole (czy też rzczej tej gumowanej jego części) leży tylko ta część brzeszczota która nie ma zębów (jak cały brzeszczot jedzie po kole spłaszcza rozszrankowane zęby) tak więc 4 mm może mieć za małe oparcie żeby bezpiecznie móc nim ciąć.

Offline prezio

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2015, 22:59:52 czas Polski »
No wlasniei tu jest problem. Bo model wczesniej moze miec brzeszczot od 4 mm - tyle tylko ze jest krotszy i niby kola mniejsze
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2015, 23:02:18 czas Polski »
Może napisz jaka to maszyna (nazwa, model). Może ktoś ma itp.

Offline prezio

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Czerwca 2015, 23:07:02 czas Polski »
Wlasnie zamierzam kupic i mam wybor pomiedzy
- Charnwood b350 lub w730
- Shcepach basato vario 3
- Rekord BS300
- HOLZSTAR HBS 351

Tylko Scheppach ma wpisane ciensza tasme. Potrzebuje cienszy brzeszczot zeby moc lepiej ciac krzywizne;(z 6mm tez dam rade ale bedzie zabawa;)
Scheppach nie do konca mi pasuje bo pisza ze max ciecia 207 mm a w rzeczywistosci 165;( a potrzebuje do 5-7 mm fornirow o szerokosci 190 mm

Z drugiej strony patrzac na filmik  https://www.youtube.com/watch?v=rxfZphxj2eM   Caly brzeszczot lezy na tej gumie;(
------
Robert

Offline leku

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2015, 00:35:47 czas Polski »
Jeżeli brzeg koła jest lekko zaokrąglony jak np tu

http://www.youtube.com/watch?v=BRWS2j-ymI4
http://www.youtube.com/watch?v=OFWKsZules0

to powierzchnia styku brzeszczotu z kołem jest minimalizowana
i możliwe jest stosowanie taśm różnej szerokości.
Ułatwia to też samocentrowanie taśmy na kole.
To tyle w samoróbkach, z fabrycznymi nie miałem do czynienia :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2015, 00:58:11 czas Polski »
A moim zdaniem wąski brzeszczot będzie się zsuwał z zaokrąglonego, natomiast na płaskim - czy wąski czy szeroki cała część "bezzębna" ma podparcie. Spróbujcie narysować sobie jak by to mogło wyglądać w przekroju i pomyślcie. Chyba, że jestem w błędzie...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2015, 07:06:10 czas Polski »
. Chyba, że jestem w błędzie...

Pewno tak :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2015, 09:50:19 czas Polski »
Tomku a możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Może napisz jak to jest naprawdę?

Offline wstefan

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2015, 12:07:40 czas Polski »
Mily68: zobacz film Matthiasa http://www.youtube.com/watch?v=6sM0Qjumyro
zaokrąglone koło samo centruje taśmę na szczycie "górki" i taśma nie leży cała na kole, punkt styku taśmy i koła jest zminilalizowany.
Na płaskim kole będzie spłaszczało rozszrankowane zęby i to z jednej strony, a to z będzie rodziło następne problemy - krzywe cięcie, ściąganie na jedną stronę taśmy.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2015, 12:31:04 czas Polski »
jak to jest naprawdę?

Nie zagłębiałem się naukowo , ale obracające sie taśmy na kołach , mają taką zachciankę :)  by    biec po najwyższym punkcie obręczy ( wypukłości )

mily68

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2015, 00:01:13 czas Polski »
No tak, wszystko jasne. A w mojej małej Metabo koła są płaskie - musiałem tak ustawić żeby zęby biegły poza gumą...

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #12 dnia: 06 Listopada 2018, 09:54:57 czas Polski »
Mily68: zobacz film Matthiasa http://www.youtube.com/watch?v=6sM0Qjumyro
zaokrąglone koło samo centruje taśmę na szczycie "górki" i taśma nie leży cała na kole, punkt styku taśmy i koła jest zminilalizowany.
Na płaskim kole będzie spłaszczało rozszrankowane zęby i to z jednej strony, a to z będzie rodziło następne problemy - krzywe cięcie, ściąganie na jedną stronę taśmy.
Kurde właśnie to od 2 dni po zabawie  w ustawianie  i kręcenia regulacjami zaczęło  sie dziać 😕 tak ja ustawiłem  ze szła  po całym  kole z zębami  i teraz lekko dotkne drewnem pila juz mi sie w lewo krzyw i nie tnie prosto, musze deska po skosie  jechac by wg lini ciąć 😠
Czyli nowy brzeszczot i ustawuc tak by tylko po kole szedł  bezostrzowa częścią?