29 Kwietnia 2026, 03:40:39 czas Polski

Autor Wątek: kawiarni rowerowa -mobilna -  (Przeczytany 1859 razy)

Offline kuń

kawiarni rowerowa -mobilna -
« dnia: 20 Listopada 2019, 16:25:23 czas Polski »
Jak w temacie: kawiarni rowerowa-mobilna.

Pomysł postawienia takiej kawiarni wpadł mi do głowy jakiś czas temu, nowa kosztuje 25 tys zł bez ekspresu:)  ekspres 13-16 tys zł  wiec z przyczyn oczywistych skończyło się na szukaniu używanych elementów  , upolowałem cudem, musiałem zrobić nową zabudowę bo oryginalna to była jakaś lipna sklejka a poza tym cena.... cena za zrobienie samej budy jaką dostałem od stolarza to 2 tys zl… to stwierdziłem sam robię.

zabudowa długa na 2m, wysoka 57sm, szeroka jakies 80 cm, świerk, bejca i na to lakier.

błotniki gięte-obłóg sosna - wstawki modrzewiowe, wzmocnienia akacja albo grab . sam giąłem  ;) aż się dziwie ze to tak poszło łatwo .

z przodu w drewnianej ramie jest  umieszczony pod szkłem fornir-czeczota brzozowa albo topolowa, nie pamiętam - blat jest podnoszony do poziomu i zwiększa powierzchnie handlową. blat jest do poprawki, zaoblić krawędzie, nieco zmniejszyć jego odsadzenie i skończyć porządne podświetlenie forniru.

dodatkowo kilka fotek wyposażenia jakie kończe.

kupiłem maszyne liczącą -kalkulator analogowy z roku 1920 ,stwierdziłem  że musi być cos na kawiarni na zasadzie kasy sklepowej, kalkulator się idealnie nadaje, można sumować, odejnować, robi otoczkę i schow:) fajnie wygląda ale żeby nie było że to bezsensowny grat  to dodałem mu szufladę na prawdziwą małą kasę fiskalną i na utarg.

z przodu--czyli od strony klienta jest kawał deski z sękiem, piła stołowa, przecięcie tyle ile się dało piłą elektryczną  reszta ręczną, wyrównanie dłutami i strugiem, następnie szlifowanie, olej  do mebli, jakiś utwardzający.
Możliwe ze będą dodane cienkie maskownice połączeń z ciętych po długości  gałęzi cisu ale to się jeszcze zobaczy.

efekt sęków prześwietlonych silną latarką bezcenny:)

Oczywiście pełno niedoróbek bo nie umiem pracować w drewnie, i narzędzi brak , oraz doświadczenia i wiedzy.
To nie fałszywa skromność ale realne spojrzenie.

Inna sprawa to fakt że miałem doświadczenie z drewnem - sosna - a jak dałem wzmocnienia albo wstawki pod łączenia czy wkręty z grabu to się okazało że nie trzeba dawać tak dużych wstawek i tylu wkrętów ,teraz musze maskować :)

projekt nie jest skończony-musze dodać maskownicę pod parapecikiem -tym na którym wspiera się daszek.

trzeba dodac skos daszku i przespawac miejsca mocowania rurek by powiększyć przestrzeń między rurkami czyli wysunąć je na sam obrys dachu.
Do tego trzeba dodac możliwość dokręcania rurek by nad klientami był mały daszek a nade mną możliwość zrobienia zadaszenia i boczków materiałowych -w razie deszczu czy wiatru. 

ciekaw jestem Waszej opinii, jasne ze pełno niedoróbek bo stolarzem nie jestem a chciałbym popracować więcej w drewnie .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: kawiarni rowerowa -mobilna -
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2019, 16:59:56 czas Polski »
Pomysł świetny . U mnie stoi podobna  na głównym placu  i porównując to wydaje mi się że zrobiłeś za dużą i pewno ciężko się jedzie .

https://gloswielkopolski.pl/poznan-bike-cafe-pierwsza-w-kraju-mobilna-kawiarnia-na-kolach-roweru/ga/609431/zd/10281

Offline kuń

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2019, 19:07:58 czas Polski »
No tak ale to główny plac....i są sklepy dookoła , a ja moją projektowałem pod staniecie w centrum niczego w głębokim lesie, dosłownie, gdzie nie ma sklepów gdzie można dokupić wode i mleko, ale  mimo tego ze do cywilizacji jest 1,5kkm to rocznie jest tam 150 tys ludzi:)

i pod taki zapas gratów projektowałem pojazd.

powiem tak na prostej czołg idzie leciutko, jak jest górka to jakby buda była mniejsza nic to by nie zmieniło , i tak będzie ciężko.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2019, 20:24:28 czas Polski »
No to powodzenia w kawiarni :)

taki kawał do kawy

Dziś rano  zamiast wody użyłem redbulla do zrobienia  kawy . Po 15 km jazdy  autostradą ,zauważyłem  , że zapomniałem  wziąć auta. :o ;D

Offline kuń

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2019, 20:44:03 czas Polski »
kawa nie ma smakować...……ma sponiewierać:)

po zaparzeniu 1 kawy znajomemu jestem mu winny 200zł....miał fuche i miał coś spawać …...no to sobie nie pospawał po 7 łyżeczkach kawy zaparzonej w kawiarce.... to taka małą zemsta bo on mnie uraczył 1,5 litrem kawy twierdząc pij bo to kosztuje i nie możesz zmarnować:)