30 Kwietnia 2026, 02:36:48 czas Polski

Autor Wątek: Jaki zbiór po struganiu?  (Przeczytany 2824 razy)

Offline Seneszal

Jaki zbiór po struganiu?
« dnia: 04 Maja 2019, 03:07:50 czas Polski »
Cześć!
Ile Wam schodzi materiału na przestruganie desek?
Obrabiam sosnę, suszoną. W składzie wybrałem deski, które wydawały mi się w miarę proste. Założyłem sobie, że z calówki zestrugam do 2 cm. Żeby wszystko się ładnie wyrównało musiałem zejść do 1,8cm. Czy zbiór 7 mm to normalna sprawa?

Deskę najpierw strugam z jednej strony, aż będzie gładka (bez śladów piły) a potem wrzucam w grubościówkę i co 1 mm zjeżdżam aż będzie cała równa. Dobrze?

A jeśli chodzi o technikę strugania, to struga się zawsze od tego samego końca czy trochę z jednego i z drugiego?

Może macie jakieś rady dla amatora w tym temacie?
Dzięki!

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Jaki zbiór po struganiu?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2019, 06:40:07 czas Polski »
Musisz być  precyzyjny.  Struganie to czynność bardziej ogólna .
Wpierw strugasz  na maszynie zwanej  wyrówniarką ,czyli wyrównujesz  bazę pod dalsze struganie  na maszynie   grubościówce.
Jeśli chodzi o wyrówniarkę ,to przy większej krzywiźnie płaszczyzny , zbierasz początkowo z obu końcach  desek ,a następnie jedziesz całość . I tu musisz mieć wyczucie ,bo nie   strugasz aż do czystego , zostawiając to wykończenie  grubościówce .

Zaś na grubościówce zaczynasz strugać nie ruszaną wcześniej płaszczyznę  i też nie na gotowo  , tylko jak uzyskasz w miarę równą powierzchnię ,strugasz drugą  stronę czyli twoją bazę zrobioną  na wyrówniarce.
I tu możesz uzyskać  grubszy materiał  końcowy , jak będziesz miał z obu stron bazy i strugać będziesz  cienkim wiórem obracając deski wielokrotnie wg. ich potrzeby  by zostały dokładnie zestruganie.
Czyli - małym wiórkiem z obracaniem desek.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Jaki zbiór po struganiu?
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2019, 08:11:22 czas Polski »
Tomek jak zwykle tłumaczy w punkt.
Dla uzupełnienia podpowiem jak możesz strugać deski zwichrowane (śmigło). Ja robię to przy pomocy grubościówki. Zwichrowaną deskę układasz i mocujesz na desce równej - na odpowiedniej długości sklejce o grubości min. 18 mm lub laminowanej płycie wiórowej o szerokości takiej by zmieściła się w "gardle" grubościówki. Deskę na takim podkładzie wyrównujesz podkładając kliniki, możesz je mocować klejem z pistoletu na gorąco, deskę też chwytasz w kilku miejscach do podkładu - deska musi być unieruchomiona, nie może się kiwać ani przesuwać. Taki zestaw przepuszczasz kilkakrotnie (mały zabiór) przez grubościówkę. Jak mniej więcej wyrównasz jedną powierzchnię zwichrowanej deski, odrywasz ją od podkładu, obracasz i dalej postępujesz tak jak pisał Tomek. Długie, zwichrowane deski niestety trzeba pociąć na krótsze odcinki.