28 Kwietnia 2026, 08:46:52 czas Polski

Autor Wątek: SCHEPPACH HMS1070 strugarka grubościówka  (Przeczytany 5777 razy)

Offline nikolas2020

SCHEPPACH HMS1070 strugarka grubościówka
« dnia: 16 Września 2018, 11:47:14 czas Polski »
Witam
Jako że jestem nowym użytkownikiem tego forum chciałbym na wstępie wszystkim podziękować za odpowiedzi

Dla mnie praca z drzewem to hobby bardzo lubię coś dłubać, przy domu mam garaż, altanę i planuję zrobić taką mała stolarnie, kupuję narzędzia, mój dziadek był stolarzem teraz jest na emeryturze i dużo narzędzi mi zostało po nim które mi dał. Mam między innymi
-Piłę stołową, tarczową, ręczne piły
-dziadek posiada jakąś tokarkę małą zakładaną na piłe ale jeszcze jej nie sprawdzałem jak działa mówił że mi pokarze
-Wiertarki, wkrętarki, wiertła, bity
-Dłuta, pilniki, punktaki
-Szlifierka stołowa, mimośrodowa
-Imadła
-Ściski
-Różnego rodzaju szablony które dziadek robił przez całe życie
mam jeszcze bardzo dużo narzędzi drobiazgów których nie będę wymieniał, jakiś początek już jest

robię teraz na ogródku altanę ogrodową 3m x 3m
całą konstrukcję już mam został dach i płotek oraz krata ponad płotkiem
jako że bardzo dobrze znam program sketchup to robię róznego rodzaju projekty potem biorę tylko z niego wymiary i przenoszę je w świat realny

chciałbym dokupić do mojej stolarni wyrówniarkę marki Scheppach HMS1070
dodam że w garazu i altanie mam prąd tylko na 230v wieć nie wchodzi żadne 400v

ta wyrówniarka od razu z grubościówka wydaje się być ciekawa czy ktoś z was ma może taką?
jak ona się spisuje?
jak z awariami?
wiem że posiada jedno koło plastikowe i napędzana jest paskiem taki koszt jest tego paska gdzie go dostać i jak częste są jego naprawy?
oglądałem pewny test na yt trwa dokładnie 17:03 (po wpisaniu w yt ,,Scheppach hms1070" wyskoczy na pewno nie chcę linkować)
facet jest zadowolony z zakupu tej wyrówniarki z grubościówką i pozytywnie ją ocenia ale jestem sceptycznie nastawiony do takich rzeczy

czekam na wasze opinie, a może inna którą polecacie budżet max 2000pln

dziękuję i pozdrawiam

załącznik z altaną jakby ktoś był zainteresowany i ciekawy jak wyszła konstrukcja ;)

Offline kamil15

Odp: SCHEPPACH HMS1070 strugarka grubościówka
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Stycznia 2019, 13:33:42 czas Polski »
może jakoś szczególnie Ci nie pomogę ale jestem na podobnym etapie co Ty. Mam 2- 3 stolarzy z którymi na bieżąco koresponduje i którzy doradzają mi w sprawie sprzętu który zamierzam nabyć w najbliższym czasie. Gdy ostatnio jednemu z nich zadałem pytanie na temat wyrówniarko grubościówki hammer a3 31 i generalnie maszyn firmy hammer on powiedział: " Mamy w pracy, Pilarka jeszcze jako tako ale wyrówniarka tragedia" no i zgłupiałem.... Skoro nawet wyrówniarka firmy hammer za 12 tyś to tragedia to ja to pier***e, znajdę coś tańszego co ma w miare sensowne opinie i na początek mi wystarczy no i takie podejście doprowadziło mnie właśnie do modelu o którym piszesz i o którym również czytałem dobre opinie czyli HMS 1070. Więc poczekajmy może ktoś doda jakaś konstruktywną opinie. PS. Nie myślałeś żeby połączyć tą konstrukcje jakoś inaczej ? chociażby na długie wkręty ? te kątowniki mocno rzucają się w oczy ale pewnie je czymś zasłonisz ;)!!

PS. dorzuć parę zdjęć z kolejnych etapów prac chętnie zobaczę jak to budowałeś.
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2019, 13:37:42 czas Polski wysłana przez kamil15 »
Kamil Misiak

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: SCHEPPACH HMS1070 strugarka grubościówka
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Stycznia 2019, 14:45:16 czas Polski »
W praktyce lepiej się pracuje na osobnych maszynach. Większość maszyn podwójnych szczególnie tych tańszych prawie za każdym razem wymaga ponownej regulacji ustawienia blatów po zmianie wyrówniarki na grubościówkę i odwrotnie co może być uciążliwe.
P.S
Stolarze pracują w drewnie nie w drzewie  -  po ścięciu drzewo zamienia się na drewno :)