24 Czerwca 2026, 19:58:17 czas Polski

Autor Wątek: Ławki i stół do ogrodu  (Przeczytany 5957 razy)

Offline robson

Odp: Ławki i stół do ogrodu
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Maja 2014, 21:09:23 czas Polski »
Wydaje się trochę potężny ten stół czy nogi 100x100 to nie lekka przesada, choć do końca nie jestem pewien jednego wymiaru .

Offline sajo

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Maja 2014, 07:26:54 czas Polski »
kwestia gustu, mi się osobiście podobają takie masywne stoły. Plus będą pasować do ław, które też są z takich kantówek.

Offline wiktorex

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Maja 2014, 13:34:12 czas Polski »
Wczoraj prawie udało się dokończyć wszystkie nogi do ławek. W brew pozorom, chcąc być precyzyjnym i żeby wszystko ładnie do siebie pasowało, to trzeba poświęcić dużo czasu na łączenie tych nóg. Do tego podczas szlifowania rozleciała mi się szlifierka oscylacyjna i nie mogłem przygotować ich do malowania. No dobra, pomyślałem, narzędzia się zużywają i tyle więc wezmę się za przepuszczenie desek na siedzisko i oparcie do ławek przez grubościówkę. Przy drugiej desce i to jak już wyjechała z maszyny coś zrobiło ziuppp i buch i się wyłączyła. Ziuppp to pikuś ale to buch to raczej do wymiany :). Na poważnie postanowiłem już nie niszczyć narzędzi i zawiozłem grubościówkę do sklepu na "J" . Kupiłem ją miesiąc temu i nie eksploatowałem nadmiernie ale cóż z chińczykami tak bywa. Zobaczymy co wymyślą w ciągu 14 dni - tyle maja na naprawę. Chociaż ja liczę głęboko na wymianę tak jak to robią w Szwecji.

w jaki sposób połączysz nogi? tzn jak połączysz tą belkę z tymi X. Dziwnie to trochę wygląda.
Zastanawiam się nad dwoma sposobami:
- pierwszy to mocowanie na kołki oraz wyfrezowanie w dolnej części belki poprzecznej rowka na pręt gwintowany i skręcenie wszystkiego z obu stron. Tak, że nogi będą ściskały tą belkę. (podpatrzone w sklepie)
- drugie bardziej estetyczne chociaż mniej wytrzymałe to złapanie od dołu belki pod kątem długim wkrętem do nogi stołu.

Muszę się zastanowić.

... Ja to poprawiłem dokładająć 3 poprzeczne deseczki - po bokach i jedna po środku.
Sylwek jakoś z opisu nie wynika jasno w jaki sposób to poprawiłeś. Możesz to jakoś rozrysować albo opisać dokładniej?
Dodatkowo chciałem mocować deski blatu na cztery duże wkręty, po dwa na każdą nogę. Czy to nie za mało żeby nie wyginało desek w tym miejscu? Może warto dać trzy na każdą nogę?

Co do wielkości stołu i ław to z założenia miały być masywne. Będzie to stacjonarny mebel ogrodowy. Kantówki 100 x 100 i gruba decha wyglądają fajnie. Przynajmniej moim zdaniem. Tak jak sajo napisał: kwestia gustu.

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 22 Maja 2014, 13:44:03 czas Polski »
przypadkiem na necie znazłem takie łączenie:

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Maja 2014, 13:52:37 czas Polski »
Sylwek jakoś z opisu nie wynika jasno w jaki sposób to poprawiłeś. Możesz to jakoś rozrysować albo opisać dokładniej?

Stół stoi u rodziców, więc zdjęcia teraz nie zrobię, ale na szybko w PAINTcie dorysowałem te deseczki. Może nie wygląda to super ekstra, ale swoje zadanie spełnia. Głównie właśnie przy cienkich deskach - u mnie to 2,5cm.

Offline wiktorex

« Odpowiedź #20 dnia: 22 Maja 2014, 13:53:16 czas Polski »
sajo: Takie byłoby idealne. Tylko nie wiem czy nie zbyt pracochłonne jak dla mnie. Czas mnie zaczyna gonić.

Sylwek: dzięki. Teraz wszystko jasne.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2014, 13:55:48 czas Polski wysłana przez wiktorex »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Maja 2014, 19:18:18 czas Polski »
Deski na blat  za szerokie - daj  12 - 15 cm  . i wszystkie  prawą stroną   od  góry . Przerwy  między nimi ok 0,5 cm  . Stelaż   dolny  ( nogi )  rozciągni tak  by  poprzeczne  deski    (  krzyże  )  były  ok. 20 cm od końca  blatu  i  długie     ( poprzeczki  ) na jego  szerokość ( Amigorg o tym  pisał )
 Wysil się na  zrobienie połączenia  w dolnej  łączynie  spinającej  nogi , z tym  że  klin pokazany  na zdjeciu niżej jest  za gróby i osłabia  połączenie - wystarczy  12  - 15   mm a koniec   za  klinem   zostaw  trochę  dłuższy  ok  80 mm
Takie wykonanie stołu pozwoli by  go  rozebrać na  zimę a  i łatwiej  będzie z odnawianiem  .

Offline MarcinW

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Maja 2014, 22:14:18 czas Polski »
ja z bratem w zeszłym roku zrobiliśmy coś takiego: http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/stol-ogrodowy/
stół ma wymiary 2m na 1m, deski mają szerokość 115mm i rozstawione co 12mm. połączone jak widać na zdjęciu:

pokazuję to jedynie w celu zobrazowania połączenia blatu. na resztę nie zwracaj uwagi bo co do wykończenia i krawędzi - wtedy wydawało mi się dobrze, teraz co na niego patrzę to widzę ile jest niedoróbek, błędów i co można było zrobić lepiej :) ale człowiek się cały czas uczy :)

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline wiktorex

« Odpowiedź #23 dnia: 22 Maja 2014, 23:04:15 czas Polski »
Wiem, że jestem laikiem ale co to znaczy "deski prawą stroną do góry" ?

Wysłane przez Tapatalk

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Maja 2014, 23:56:26 czas Polski »
Deska położona lewą  stroną do góry wygnie się w kształt ust  jak  tu  :)    a położona prawą  jak  tu  :(
Prawa jest  właściwa  . Jak  rozpoznajemy  strony  było  już na   forum .

Offline wiktorex

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Maja 2014, 12:40:17 czas Polski »
Jak rozpoznać wydaje mi się logiczne ale doczytam jeszcze.
Dzięki.