11 Czerwca 2026, 08:44:54 czas Polski

Autor Wątek: Kilka pytań o drewno na blat monolitowy dąb / jesion, wątpliwości  (Przeczytany 3403 razy)

Offline mrkaramba

Kilka pytań o drewno na blat monolitowy dąb / jesion, wątpliwości
« dnia: 20 Lutego 2019, 14:25:52 czas Polski »
Chcę zrobić stół monolitowy z dębu, ewentualnie jesionu do swojego mieszkania, natomiast mam problem z drewnem. W większości są blaty 5-10cm sezonowane „dwa lata”, cokolwiek to znaczy.  Wiem, że najlepiej byłoby mieć miernik i zmierzyć wilgotność, ale takowego nie posiadam, więc może dowiem się coś więcej tutaj. Panowie w tartakach / miejscach sprzedających monolity, przynajmniej mówią że należy jeszcze drewno wrzucić do suszarni. Po czym wziąłem i zadzwoniłem do jednej suszarni (nowoczesna, najbliżej mnie), to mi pani powiedziała że nie ma co sensu takiego blatu wrzucać do suszarni, bo drewno popęka i wystarczy w domu potrzymać dwa miesiące i będzie ok.

Stół chcę zrobić pod koniec kwietnia, drewno kupić w miarę jak najszybciej. Blat będzie woskowany Osmo, a do spodu przykręcone będą dwie nogi, więc żadna filozofia.

Tylko teraz moje pytania:
 - jaką wilgotność powinno mieć drewno na blat?
- czy faktycznie jeśli drewno leżało dwa lata to po 2 miesiącach w domu będzie zdatne? W miejscu gdzie by było przechowywane jest aktualnie bardzo sucho
 - czy drewno może popękać w suszarni, czy jednak warto je tam oddać?
- co złego może się stać z blatem sezonowamym połowę czasu (ze wzoru współczynnika dębu 5,7 oraz grubości 10cm wychodzi ze powinien być sezonowany 57 miesięcy, wiec dwa lata to ok połowa dopiero), czy już będzie na tyle wysuszony że jest to w miarę bezpieczne?

Offline zarekl

Odp: Kilka pytań o drewno na blat monolitowy dąb / jesion, wątpliwości
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2019, 19:17:03 czas Polski »
Tarcice zazwyczaj suszy się na sztaplach na wolnym powietrzu, a następnie w suszarni. Wilgotność drewna do wyrobu mebli powinna być w granicach 8-10%. Samo sezonowanie na wolnym powietrzu to w polskich warunkach mało. W suszarni drewno może popękać i paczyć się w miarę jak traci wodę. To może się stać także z gotowym meblem jeśli drewno było zbyt wilgotne. Aby mieć pewność czy twoje deski się nadają musiałbyś zmierzyć ich wilgotność.

Offline mrkaramba

Odp: Kilka pytań o drewno na blat monolitowy dąb / jesion, wątpliwości
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lutego 2019, 13:57:37 czas Polski »
Tarcice zazwyczaj suszy się na sztaplach na wolnym powietrzu, a następnie w suszarni. Wilgotność drewna do wyrobu mebli powinna być w granicach 8-10%. Samo sezonowanie na wolnym powietrzu to w polskich warunkach mało. W suszarni drewno może popękać i paczyć się w miarę jak traci wodę. To może się stać także z gotowym meblem jeśli drewno było zbyt wilgotne. Aby mieć pewność czy twoje deski się nadają musiałbyś zmierzyć ich wilgotność.

Dzięki, to mi wszystko wyjaśnia. Pozostaje wziąć miernik i mierzyć. Niestety do środka się nie dostanę, ale może powierzchnia chociaż coś powie. Poczytam o pomiarach wilgotności.