29 Kwietnia 2026, 15:27:37 czas Polski

Autor Wątek: Łóżko sosnowe  (Przeczytany 2798 razy)

Offline Gracjus

Łóżko sosnowe
« dnia: 03 Marca 2019, 22:50:43 czas Polski »
Witam.
Wpadłem na pomysł żeby zmienić swoje stare łóżko na coś co będzie godne tej nazwy, stare miało wymiary 90x200 cm i tu pierwszy dylemat 160x200 cm czy 180, padło na 180x200 cm. Zacząłem od szukania inspiracji oglądając różne projekty w internecie, po rozrysowaniu sobie jakiegoś ogólnego projektu w głowie, który zmieniał się wiele razy w czasie realizacji, przystąpiłem do pracy. Jako materiał użyłem sosnowych belek 8x16 cm długości 5m, które zostały mi po ocieplaniu podłogi na strychu.
Jak widać na zdjęciach pracowałem w garażu, który jest bardo mały i zastawiony zimującymi ławkami ogrodowymi. Używałem prostych narzędzi co niewątpliwie sporo wydłużyło czas realizacji. Była to pierwsza szkoła używania prawdziwych strugów i dłut. Doświadczeni w zabawie z drewnem dostrzegą pewnie wiele błędów które popełniłem.
Mam niewielkie doświadczenie więc proszę o wyrozumiałość.
Poniżej pierwsza porcja zdjęć z początku realizacji, robione telefonem w warunkach nie sprzyjających robieniu zdjęć więc z góry przepraszam za jakość.

Offline Gracjus

Odp: Łóżko sosnowe
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marca 2019, 23:15:32 czas Polski »
Druga część. Zmniejszyłem rozmiar zdjęć ponieważ był problem z dodawaniem.

Offline Gracjus

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marca 2019, 23:23:31 czas Polski »
Część trzecia. Pierwsze złożenie i prawdziwe zdziwienie, pasuje.

Offline Gracjus

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marca 2019, 23:31:48 czas Polski »
Część czwarta. Łepki śrub ciesielskich są polerowane dla lepszego efektu.

Offline Gracjus

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marca 2019, 23:48:00 czas Polski »
Część piąta. Miedzy belki zagłówka będą wstawione dębowe klepki, które będą olejowane. Lubię kombinować i chciałem jakoś jeszcze ozdobić belki przed malowaniem. Wybrałem pirografię, wydruk przeniosłem przez kalkę. W dolnej części belek jest wyfrezowany rowek, w którym będzie taśma led rgb. Krawędzie belek są fazowane, miejsca gdzie trudno dostępne dla frezarki fazowałem dłutem.

Offline Gracjus

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Marca 2019, 00:10:30 czas Polski »
Część szósta (zakończenie). Malowałem lazurą kolor złoty dąb. Zagłówek i część frontowa jest klejona i skręcona śrubami, boki są przykręcane żeby można było łóżko rozkręcić i przenieść. Wszystkie prace typu olejowanie, malowanie, klejenie musiałem przeprowadzić w domu ponieważ garaż jest nie ogrzewany. Od spodu jest zamocowany zasilacz i sterownik do taśm led, które są sterowane pilotem zamocowanym po lewej stronie. Nie przemyślałem konstrukcji zagłówka i było sporo problemu z jego złożeniem ale jakoś się udało. To chyba tyle.
Proszę nie zwracać uwagi na stan pokoju.
Pozdrawiam.

Offline Jackovsky

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Hobbysta z zapałem!
  • View Gallery
    • Maszyny do drewna - sklep JP Tech
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2019, 08:45:54 czas Polski »
Super! Naprawdę wygląda niesamowicie, gratuluję wykonanej roboty. Jak to jest niewielkie doświadczenie, to koniecznie musisz pokazać swoje prace jak uznasz już się za czeladnika w rzemiośle ;)
Daj znać, czy wygodnie się śpi
Rękami do gwiazd

Offline Gracjus

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Marca 2019, 10:29:08 czas Polski »
Śpi się bardzo wygodnie. Pomaga też świadomość że jest to coś co się wykonało własnoręcznie. Nie wspomniałem też jeszcze o przyklejonych kawałkach filcu, który odizolowuje stelaż od ramy łóżka, wcześniej tarcie miedzy nimi powodowało skrzypienie. Na zdjęciach tego nie widać ponieważ zostało to dodane później. Zrobię i wrzucę później jeszcze zdjęcia jak wygląda z oświetleniem led.

Offline Gracjus

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2019, 23:55:49 czas Polski »
Tak wygląda oświetlenie, kolory, tryby i jasność można do woli zmieniać używając pilota. Poniżej kilka przykładowych kolorów.

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2019, 22:54:19 czas Polski »
Powiem tak: respect

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka