19 Kwietnia 2026, 04:39:30 czas Polski

Autor Wątek: Na co zwrócić uwagę przy zakupie?  (Przeczytany 4340 razy)

Offline na_forum

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
« dnia: 17 Października 2018, 21:39:59 czas Polski »
Witam, za jakiś czas trzeba będzie się zaopatrzyć w dolnowrzecionówkę z posówem.

Nie mam oporów z kupnem nowej na raty, ale ponieważ nie będzie pracowała codziennie, a jednocześnie chciałbym doposażyć się w innych tematach to rozważam zakup używki i prosiłbym o poradę.

1. O jakie rzeczy zapytać przed zakupem/ oględzinami? Wiadomo, że kupując samochód z drugiego końca polski pytamy się, czy nie bity i poskładany z trzech innych. A jak dojeżdzamy na miejsce z miernikiem lakieru i okazuje się, że sprzedawca rozminął się z prawda to się robi niewesoło.
Więc analogicznie do samochodu o co pytać?
2. Jak już będziemy oglądać i odpalać to na zo zwrócić dokładniejszą uwagę?
3. Czemu się przyjrzeć w posuwie?
4. I tutaj pytanie dosyć ważne. Frezarka frezarce nierówna. Jakie fukncjonalności/ gadgety powinna posiadać by się z nią fajnie i spokojnie pracowało?
np. nie chciałbym kupić uzywki by potem się okazało, że nie kupię do niej frezów bo technologia się zmieniła.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline na_forum

Odp: Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Października 2018, 17:25:12 czas Polski »
??

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2018, 18:59:40 czas Polski »
Nie dziw się. Na forum większość użytkowników to amatorzy. Twoje pytania dotyczą maszyny profesjonalnej. Może bezpośrednio na PW zapytaj tomkaz - to zawodowiec.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2018, 19:53:36 czas Polski »
maszyna powinna być ciężka z solidnym blatem ,którego można regulować w stosunku do  wrzeciona
silnik 380 v  mocy 4--5 kilowatów
możliwość pracy  wrzeciona  prawo / lewo
wrzeciono 30 mm ale drugie na wymianę 25mm lub jeszcze  na  stare frezy 16 mm
możliwość przełączania dwóch szybkości na włączniku i do tego możliwość przełączania szybkości na paskach klinowych lub płaskich.
 (czym więcej możliwości tym więcej różnych frezów założysz )
sprawdzić  bicie wrzecion ( skrzywienie ) oraz jak jest łożyskowana
dobrze jak w blacie będzie duża  wkładka obrotowa do której zamocowana jest culaga. Pozwala to na pracę w  pobliżu przeszkód (ściana ) bez przestawiania culagi wobec  wrzeciona (frezu ) tylko obracamy wkładkę tj tak jak byś obrócił całą maszynę.

Posuw
by miał najwięcej zmian szybkości
prawo/lewo
najlepiej 4 rolki posuwowe   (minimum  3 )
jak ustawiony - dwie rolki pchają dwie odbierają . powinny wszystkie dociskać
stan gum na rolkach
łożyska i ich smarowanie ( niektóre mają olej )

pozdrawiam Tomekz

Offline na_forum

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2018, 19:20:41 czas Polski »
maszyna powinna być ciężka z solidnym blatem ,którego można regulować w stosunku do  wrzeciona
silnik 380 v  mocy 4--5 kilowatów
możliwość pracy  wrzeciona  prawo / lewo
wrzeciono 30 mm ale drugie na wymianę 25mm lub jeszcze  na  stare frezy 16 mm
możliwość przełączania dwóch szybkości na włączniku i do tego możliwość przełączania szybkości na paskach klinowych lub płaskich.
 (czym więcej możliwości tym więcej różnych frezów założysz )
sprawdzić  bicie wrzecion ( skrzywienie ) oraz jak jest łożyskowana
dobrze jak w blacie będzie duża  wkładka obrotowa do której zamocowana jest culaga. Pozwala to na pracę w  pobliżu przeszkód (ściana ) bez przestawiania culagi wobec  wrzeciona (frezu ) tylko obracamy wkładkę tj tak jak byś obrócił całą maszynę.

Posuw
by miał najwięcej zmian szybkości
prawo/lewo
najlepiej 4 rolki posuwowe   (minimum  3 )
jak ustawiony - dwie rolki pchają dwie odbierają . powinny wszystkie dociskać
stan gum na rolkach
łożyska i ich smarowanie ( niektóre mają olej )

pozdrawiam Tomekz
Rozumiem, że jak będzie na 30 mm to na rynku znajdę przejściówki do 25 i 16mm(w drugą stronę raczej nie)?
Jak sprawdzić bicie wrzeciona? Szarpiąc nim?
Jeśli w przed zakupem będę miał możliwość przeestowania jej to na co jeszcze patrzeć w trakcie pracy?
Jak wygląda temat pilarko fezarki? Warto? Czy jakies problemy w trakcie użytkowania?
Czy jeśli będę tak daleko z decyzją, to czy mogę jakieś pytania na priv zadać?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2018, 20:56:40 czas Polski »
W mojej  frezarce miałem takie trzpienie

https://allegro.pl/trzpien-frezarski-do-frezow-pilkowych-morse-4-13mm-i5864585943.html

Czy aktualnie dostaniesz komplet to nie  wiem - pasować musi  jego  stożek i gwint/wielkość nakrętki go mocującej.

Bicie można sprawdzić np czujnikiem zegarowym - jaka jest norma to nie wiem

mam pilarko-frezarke Jaroma  , wszystko mocne i dobre . Ale przekładanie funkcji podczas pracy upierdliwe . Chyba że ma się drugą pilarkę lub drugą frezarkę. Ja na swojej jako frezarkę użyłem  może 1 godz pracy , bo ma górne  podparcie ( łożyskowane ) przedłużanego trzpienia ,co umożliwiło   mi pracę ciężkim frezem.
jak co to pytaj .

Offline na_forum

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2018, 21:15:55 czas Polski »
W mojej  frezarce miałem takie trzpienie

https://allegro.pl/trzpien-frezarski-do-frezow-pilkowych-morse-4-13mm-i5864585943.html

Czy aktualnie dostaniesz komplet to nie  wiem - pasować musi  jego  stożek i gwint/wielkość nakrętki go mocującej.

Bicie można sprawdzić np czujnikiem zegarowym - jaka jest norma to nie wiem

mam pilarko-frezarke Jaroma  , wszystko mocne i dobre . Ale przekładanie funkcji podczas pracy upierdliwe . Chyba że ma się drugą pilarkę lub drugą frezarkę. Ja na swojej jako frezarkę użyłem  może 1 godz pracy , bo ma górne  podparcie ( łożyskowane ) przedłużanego trzpienia ,co umożliwiło   mi pracę ciężkim frezem.
jak co to pytaj .
A coś takiego jak pochylne wrzeciono. Wynalazek, czy przydatna funkcja?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2018, 22:20:43 czas Polski »
A zapomniałem .  Przechylanie  to bardzo przydatna funkcja do wykorzystania profili na frezach itp.

Też  przydatne jest łożyska pasujące na trzpienie  ( wewnątrz fi  30 , 25 ,16 mm ) które mają komplet odpowiednich podkładek (zagłębiają się w nie ) powodujących rozszerzenie  ich zewnętrznej średnicy. Służy to do oparcia o nie ,  frezowanego materiału  ,  gdy nie stosujemy przykładnicy - coś podobnie jak  frezarka  ręczna  z frezem z łożyskiem

Offline na_forum

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2018, 21:00:46 czas Polski »
A zapomniałem .  Przechylanie  to bardzo przydatna funkcja do wykorzystania profili na frezach itp.

Też  przydatne jest łożyska pasujące na trzpienie  ( wewnątrz fi  30 , 25 ,16 mm ) które mają komplet odpowiednich podkładek (zagłębiają się w nie ) powodujących rozszerzenie  ich zewnętrznej średnicy. Służy to do oparcia o nie ,  frezowanego materiału  ,  gdy nie stosujemy przykładnicy - coś podobnie jak  frezarka  ręczna  z frezem z łożyskiem
Czy to są łozyska dostępne w ofertach firm technicznych, czy jakieś nietypowe?
Możesz jakieś zdjecię/film tych łożysk i podkładek podesłać?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2018, 23:33:08 czas Polski »
Czy się dostanie teraz to nie wiem . Wyglądają podobnie  jak ten na zdjeciu , tylko wewnętrzny pierścień jest łożyskiem wchodzącym na trzpień .

http://stoma.bielsko.pl/pl/p/Tuleja-redukcyjna-z-kolnierzem/402

masz łożysko wchodzące w zewnętrzne pierścienie , które są co 1mm ( lub 2 mm -  lub  dowolnie ) powiększone , czyli jest ich kilka o różnej  średnicy.
łożysko kupisz ,a pierścienie dorobi tokarz