21 Sierpnia 2026, 16:43:11 czas Polski

Autor Wątek: witam wszystkich forumowiczów  (Przeczytany 775 razy)

Offline sagital

witam wszystkich forumowiczów
« dnia: 01 Maja 2019, 20:48:43 czas Polski »
WITAM!
bardzo lubię wszelkie prace w drewnie - chociaż ograniczenia czasowe nie pozwalają mi na realizację pomysłów.

stałem się szczęśliwym posiadaczem kilkudziesięcioletniej piły taśmowej
miała trafić na złom ale udało mi się ją uratować.

mam wiele problemów z nią - tworząc listę:
1. taśma nie jest ustawiona centrycznie na kołach tzn "zęby" taśmy wychodzą poza koła pomimo tego że ustawiałem je centrycznie po uruchomieniu silnika lub ręcznym obrocie kół znowu taśma przesuwa się niecentrycznie i "zęby" wystają jak wcześniej
2. brak prowadnicy dolnej
3. jest to maszyna po części wykonana nie fabrycznie tzn po części samoróbka
4. prowadnica górna nie do końca spełnia swoją rolę tzn. jest tylko tylna rolka prowadząca  -brak lewej i prawej a zamiast tego kawałek drewna z rowkiem
5. kiedy wykonałem próbę cięcia (po pewnych zmianach ustawień prowadnicy) cięcie krzywe, idące w prawo ; silna zmiana kierunku nacisku drewna spowodowała powrót do właściwego kierunku cięcia , ale również powodowała napięcia które ostatecznie doprowadziły do tego że taśma "spadła z kół".zdjęcie pokazuje belkę po prawej naciętą pierwotnie przez piłę stołową.
6.Z uwagi na moje  kiepskie planowanie -piła jest tymczasowo pod "chmurką" i pod brezentem z uwagi na majową pogodę.
7. przepraszam za jakość zdjęć ale niestety ciągle pada i musiałem wykonać zdjęcia pod brezentem

proszę o porady jak doprowadzić do centryczności taśmy na kołach oraz jak wykonać samemu prowadnicę -rolki prowadzące czy może kupić ?
co jest przyczyną krzywego cięcia ?