17 Czerwca 2026, 00:12:50 czas Polski

Autor Wątek: Ul z deski lipowej  (Przeczytany 3155 razy)

Offline rycho84

Ul z deski lipowej
« dnia: 06 Stycznia 2019, 20:52:13 czas Polski »
Witam,
mam takie pytanie,
chciałbym zrobić sobie kilka uli drewnianych, na stanie mam trochę lipy, ale z tego co czytałem to średnio nadaję się na zewnątrz, dlatego chciałbym zapytać czy ma to w ogóle sens robić z tego drewna? chodzi mi o wytrzymałość, aby po roku się nie rozpadły, a po drugie czy jeśli ścianka korpusu ma grubość 25mm, a deska ma być szeroka ok 210mm to mogę ją wyciąć z jednego kawałka czy powinienem kleić ją z dwóch części, aby później się nie wyginała?
pozdrawiam

Klo

• Gość
Odp: Ul z deski lipowej
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Stycznia 2019, 14:36:23 czas Polski »
Skoro już wiesz, że lipa to "lipa", druga część pytania nie ma sensu. ;)
Moim zdaniem lepiej zrobić klejonkę.
P.S.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej n.t. materiałów i sposobu robienia uli, powinieneś raczej szukać odpowiedzi na forach pszczelarskich.
Co prawda jest wśród nas kilku bartników, to na tematycznych forach jest ich zdecydowanie więcej, a co za tym idzie, jest więcej informacji i pomysłów.

Offline Norberto

Odp: Ul z deski lipowej
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Czerwca 2019, 21:41:01 czas Polski »
na stanie mam trochę lipy, ale z tego co czytałem to średnio nadaję się na zewnątrz, dlatego chciałbym zapytać czy ma to w ogóle sens robić z tego drewna? chodzi mi o wytrzymałość, aby po roku się nie rozpadły
Wiem że po czasie ale może komuś się przyda. Generalnie lipa jest świetna na korpusy i polecam. Tylko zasada jest taka: robimy korpus z lipy a od zewnątrz poszywamy go choćby listwą boazeryjną...