05 Maja 2026, 11:30:28 czas Polski

Autor Wątek: Stopnie drewniane klejone na betonowe schody  (Przeczytany 8329 razy)

Offline PiotrOr

Stopnie drewniane klejone na betonowe schody
« dnia: 09 Kwietnia 2019, 15:41:51 czas Polski »
Witam,

Planuję wykończyć betonowe schody drewnianymi stopniami.
Stopnie wykonuję z olejowanej klejonki dębowej. Podstopnice zostawiam betonowe. Chce tylko wyrównać powierzchnie. Zależy mi na tym, aby bez użycia listew osiągnąć estetyczny efekt łączenia stopnia z podstopnicami i ścianą. Planuję po przyklejeniu stopnia wyrównać gipsem powierzchnie betonu zostawiając niewielką szczelinę wzdłuż drewna. Szczelinę wypełnię silikonem równo z powierzchnią gipsu, a następnie całość pomaluj ę białą farba lateksowa.

Dzięki temu uzyskam elastyczny punkt styku drewna z gipsem. Dodatkowo gips nie będzie miał bezpośredniego kontaktu z olejowanym drewnem (słyszałem, że gips źle reaguje z olejem).

Schemat poniżej (bez zachowania proporcji, żeby lepiej pokazać ideę).

Pomysł wydaje mi się dobry, aczkolwiek pracochłonny. Idealnie by było gdybym mógł gips zastąpić inną masą szpachlową o właściwościach, które nie wymagałyby użycia silikonu.

Czy Szanowni Koledzy mogliby mi doradzić łatwiejsze rozwiązanie?

pozdrawiam
Piotr

Offline Psychoo

Odp: Stopnie drewniane klejone na betonowe schody
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2019, 11:32:40 czas Polski »
Jeżeli już to zamiast silikonu powinien być akryl (silikonu nie da się pomalować). Białe podstopnice będą się brudzić moim zdaniem.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2019, 18:42:18 czas Polski »
Radzę polakierować stopnie od spodu.
Lepiej zabezpieczy od betonu a i z gipsem nie będzie klopotu choć muszę powiedzieć że nie wiem czemu miał być to być klopot.
Im mniej silikonów i akryli tym estetyczniej.
Czym kleisz stopnie do betonu?

Offline PiotrOr

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2019, 17:34:05 czas Polski »
Dzięki za rady.

Pisząc o silikonie nie bylem precyzyjny. Używam Knauf Power Elast, który nie jest silikonem, a produktem hybrydowo-polimerowym (cokolwiek to znaczy). Sprowadził się przy mojej poprzedniej pracy. Wypełniałem nim łączenie płyt gipsowo-kartonowych z murowaną  ścianą. Po pomalowaniu całości wychodzi idealny narożnik i nie widać żadnych łączeń, a zachowana jest elastyczność połączenia i dylatacja pomiędzy rożnymi materiałami. Ten sam efekt chcę uzyskać przy schodach. Elastyczny punkt styku będzie równy z płaszczyzną ściany i niewidoczny po pomalowaniu. Jedyny kłopot, ze jest to dość czasochłonne.

Beton przed klejeniem gruntuję preparatem Sika Primer-3 N. Używam kleju Sikabond T-2. Nie byłem pewien, czy drewno od spodu lakierować przed klejeniem. Nie wydaje mi się, żeby firmy parkieciarskie lakierowały parkiet od spodu przed klejeniem. Ryzyka wilgoci u mnie nie ma, bo są to wewnętrzne schody. Musiałbym zalać dom żeby w to miejsce dostała się wilgoć.

Dla próby jeden ze stopni zagruntowałem od spodu tym samym preparatem co beton. Wykonałem kilka próbek. Klej trzyma się bardzo mocno zarówno drewna surowego jak i zagruntowanego. Jedyne co mnie zastanawia, to który wariant będzie lepiej sprawdzał się w przypadku zmiany temperatury i wilgotności wewnątrz pomieszczenia.

Czy stopień zaolejowany od góry i surowy od spodu jest bardziej wrażliwy na wypaczanie czy zaolejowany od góry i lakierowany od spodu? Olej przepuszcza wilgoć, lakier nie.

Proszę o dalsze sugestie i rady.

Załączam zdjęcia z aktualnego etapu prac. Schody do piwnicy (moja próba generalna przed głównymi schodami) z przyklejonymi stopniami, przed „silikonowaniem” i gipsowanieniem.

Pozdrawiam
Piotr

Klo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2019, 20:15:06 czas Polski »
Oby nikt nie potknął się o pierwszy stopień. ;)

Offline PiotrOr

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Kwietnia 2019, 20:44:43 czas Polski »
pierwszy stopień jest równo z parkietem. To tylko na zdjęciu wyglada trochę mylaco.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2019, 06:56:46 czas Polski »
Faktycznie. :)
Niezłe złudzenie "apteczne". ;D

Offline mk1265

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Września 2019, 10:27:07 czas Polski »
Witam
Jako ze konieczny był remont klatki schodowej w której na schodach były płytki zdecydowałem się ze zrobię teraz je drewniane typu "kaczki" bo są bardzo stronę A przede wszystkim wąskie dzięki czemu trochę będę mógł je poszerzyć.  I tutaj mam pytanie o podstopnice bo zależy mi żeby jak najmniej zajmowała miejsca ale też zakryla płytki czy można do tego celu wykorzystać sklejka? Ewentualnie panel podłogowy który będzie na podłodze?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Września 2019, 14:29:38 czas Polski »
Z racji mniejszej tendencji  do zmiany wymiarów ,wszelkie płyty ,sklejki itp są lepsze od litego drewna do zastosowania  jako podstopnica .

Offline Snikki

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Września 2019, 14:30:17 czas Polski »
Ja bym w podstopień wklejał docięte płyty farmacel albo jakieś inne cementowe lub w ostateczności gipsowe, szpachlowania w takich miejscach nie znoszę.

Offline mk1265

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Września 2019, 23:35:13 czas Polski »
A mam jeszcze jedno pytanie bo mam sporo stopni do klejenia i naraz nie dam rady skleić wszystkich bo ogranicza mnie ilość ścisków. Jak długo trzymajcie swoje klejonka w ściekach? Dotychczas jednego dnia kleilem i na drugi dzień dopiero wyjmowalem, tyle ze teraz mam ich większą ilosc

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2019, 14:57:48 czas Polski »
Odpowiedź znajdziesz  w kartach  technicznych klejów - sa różne czasy ściskania

Offline mk1265

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Września 2019, 21:05:30 czas Polski »
A jakich klejów najczęściej używacie bo ja przyzwyczaiłem się do rakoll gxl-3