Dzięki za rady.
Pisząc o silikonie nie bylem precyzyjny. Używam Knauf Power Elast, który nie jest silikonem, a produktem hybrydowo-polimerowym (cokolwiek to znaczy). Sprowadził się przy mojej poprzedniej pracy. Wypełniałem nim łączenie płyt gipsowo-kartonowych z murowaną ścianą. Po pomalowaniu całości wychodzi idealny narożnik i nie widać żadnych łączeń, a zachowana jest elastyczność połączenia i dylatacja pomiędzy rożnymi materiałami. Ten sam efekt chcę uzyskać przy schodach. Elastyczny punkt styku będzie równy z płaszczyzną ściany i niewidoczny po pomalowaniu. Jedyny kłopot, ze jest to dość czasochłonne.
Beton przed klejeniem gruntuję preparatem Sika Primer-3 N. Używam kleju Sikabond T-2. Nie byłem pewien, czy drewno od spodu lakierować przed klejeniem. Nie wydaje mi się, żeby firmy parkieciarskie lakierowały parkiet od spodu przed klejeniem. Ryzyka wilgoci u mnie nie ma, bo są to wewnętrzne schody. Musiałbym zalać dom żeby w to miejsce dostała się wilgoć.
Dla próby jeden ze stopni zagruntowałem od spodu tym samym preparatem co beton. Wykonałem kilka próbek. Klej trzyma się bardzo mocno zarówno drewna surowego jak i zagruntowanego. Jedyne co mnie zastanawia, to który wariant będzie lepiej sprawdzał się w przypadku zmiany temperatury i wilgotności wewnątrz pomieszczenia.
Czy stopień zaolejowany od góry i surowy od spodu jest bardziej wrażliwy na wypaczanie czy zaolejowany od góry i lakierowany od spodu? Olej przepuszcza wilgoć, lakier nie.
Proszę o dalsze sugestie i rady.
Załączam zdjęcia z aktualnego etapu prac. Schody do piwnicy (moja próba generalna przed głównymi schodami) z przyklejonymi stopniami, przed „silikonowaniem” i gipsowanieniem.
Pozdrawiam
Piotr