17 Czerwca 2026, 03:41:53 czas Polski

Autor Wątek: Parę mniejszych "robótek".  (Przeczytany 2099 razy)

Offline Morświn

Parę mniejszych "robótek".
« dnia: 21 Czerwca 2014, 12:28:47 czas Polski »
Witam wszystkich.
Dawno nic nie dodawałem a się trochę tego narobiło.Niestety to co najbardziej mi się podoba nie będzie dodane bo mój wspaniały laptop przestał czytać karty z aparatu ::).

Postanowiłem utworzyć wątek bo chciałem się z wami podzielić fajną metodą na mocowanie przedmiotów przy toczeniu którą dopiero teraz w pełni wypróbowałem.Metoda ta polega po prostu na przyklejeniu obrabianego elementu na klej na gorąco do na przykład kawałka drewna zamocowanego w uchwycie tokarskim.Niby takie proste i banalne a człowiek dopiero teraz się na to zdecydował :). Do tej pory tą metodą przetoczyłem trochę starych talerzy i innych pierdół między innymi kredki z poniższych zdjęć.

"Klejonka" z kredek powstała na skutek zobaczenia w internecie pierdół typu korki do wina czy pierścionki zrobionych właśnie z przetoczonych kredek.Uznałem że jak inni to ja też :D.I tak powstały dwa próbne coś.Technika fajna ale upierdliwa bo ciężko się obrabia.Lecz na drobne pierdoły typu gałki szafek się nadaje.

Wrzucam też zdjęcia czterech obudów na oprawki do ledów.Ma to być zamontowane na suficie za pomocą tych blach.Materiał brzoza.Dwa są w jednym kształcie dwa w innym.

Offline Morświn

Odp: Parę mniejszych "robótek".
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2014, 12:41:22 czas Polski »
No i zapomniałem o takich dwóch drobiazgach.

Pojemnik miał przypominać lakier do paznokci (czy się udało... to już każdy sam oceni). Różowa część z olchy pokrywka jawor w bejcy palisander (miało być widać słoje ale musiało być ciemne.

Do pojemnika zawieszka z dębu czerwonego jeszcze nie wykończona bo ma być na niej "nadruk" i olej.

A i mam pomocnika nowego widać go na ostatnim zdjęciu  ;D.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2014, 16:37:47 czas Polski »
Super, ja w końcu odpaliłem swoją tokarke z Aldika. Powiedziałem żonie, że tylko sprawdzę jak to działa i przyjdę do domu. Po dwóch godzinach przyszła sprawdzić co się że mną dzieje :) Wyciągnęlo mnie to toczenie, ale muszę zainwestować w lepsze dłuta bo te w komplecie to się nadają do dlubabia w nosie. Które byś mi polecił z dłuta.pl? Najlepiej Narex aby były dobre dla początkującego?

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2014, 00:06:26 czas Polski »
Jak zaczynałem toczyć to używałem jednego dłuta do wszystkich operacji.Było to stare złamane dłutko produkcji CCCP przerobione na ostrze skośne prawe.I nawet nieźle dawało radę bo w sumie wykonywałem nim wszystkie operacje poza ucinaniem.Dłuta jakie ci są potrzebne zobaczysz z czasem sam ale taki najlepszy zestaw moim zdaniem to:
-przecinak (pierwsze dłuto typowo do toczenia jakie kupiłem)
-płaskie zaokrąglone
-wklęsłe zaokrąglone
-wrzeciono (drogie jest ale świetne do toczenie głębszych przedmiotów)
Polecił bym ci jeszcze dłuto do obróbki wstępnej bo ułatwia pracę lecz na razie nie mogę bo sam go nie mam  ;) . Poza tym domyślam się że ta twoja tokarka jest raczej mała więc nie ma potrzeby się bawić w dłuto większe od niej.Reszta wyjdzie w praniu jak będziesz potrzebować jakiegoś dłuta to wtedy będziesz wiedzieć że warto je kupić.Nie mam sensu na początek się obkupić w kilkanaście różnych profili jak użyjemy może dwóch i niekoniecznie wszystkie doczekają się swojej szansy.

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2014, 01:02:43 czas Polski »
Dzięki, jak już kupię jakieś i opanuje to zrobię film o nich i może jakiś pierwszy projekt. Tokarka co mam wygląda tak jak ta http://www.sipuk.co.uk/sip-1-metre-wood-lathe-starter-kit-230v-01488.html na razie nawet tymi tępymi dlutami daje radę. Może ja trochę podostrze z ręki to pracują trochę. Dzięki jeszcze raz. Jak będę przy kompie to poleci plus.

Pozdrawiam
ugfu

Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!