Do wczepów prostych mam oryginalny szablon, którym mogę wykonać wczepy frezem fi 6 mm i frezem fi 12 mm ( co drugi rowek w szablonie zaklejam, aby się nie pomylić). Przykręcenie szablonu, frezu, ustawienie przykładnicy na stole trwa 10 - 15 min. Samo wycięcie tych ośmiu krawędzi trwało jakieś pół godziny.
Trudniej i dwa, trzy razy dłużej jest w przypadku jaskółczych ogonów. Tu używa się obu szablonów - prosty i klinowy oraz dwóch frezów -prosty i płetwowy. Mam szablon do frezów 8 stopni - gdybym robił to częściej na pewno byłoby szybciej.
Przy czopach i gniazdach też mam szablony oryginalne, dwa rodzaje do czopów pionowych i dwa do poziomych i trwa to szybko. Posługuję się tabelkami, które sam zrobiłem, w których zapisałem jakie stosować średnice łożysk na wodziku i do jakich frezów używać, aby uzyskać odpowiedni czop i gniazdo. Używam frezy spiralne o średnicach 6, 8, 10 i 12 mm i zestaw wodzików z różnymi łożyskami. Na początku trzeba ustawić na ramie szablon w zależności od grubości materiału. Wcześniej miałem Pantoruter, który wykonałem z drewna wg.planów Wandela i nabrałem trochę wprawy. Można wykonać samemu różne szablony, ja wykonałem np. do wycinania motyla.