05 Maja 2026, 03:19:00 czas Polski

Autor Wątek: Którą ukośnicę budżetową wybrać? Meec vs Scheppach  (Przeczytany 6588 razy)

Offline pigmey

Którą ukośnicę budżetową wybrać? Meec vs Scheppach
« dnia: 23 Czerwca 2019, 18:40:24 czas Polski »
Witam szanowne grono po długiej nieobecności... ;)
Mam pozwolenie na zakup pilarki ukosowej z dolnej półki cenowej aczkolwiek musi mieć posuw.
Do wyboru mam aktualnie dwie:
1) https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242136/
2) https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pilarki-i-wyrzynarki-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-006981/

Generalnie pierwszej bym nawet nie brał pod uwagę ale ta cena mnie trochę ośmieliła, w zasadzie nie chciałem tyle wydawać ale korci, oj korci... Nawet nie wiem czy mi aż taka duża potrzebna zważywszy, że teraz nie mam żadnej... ;)
Ta druga z kolei podoba mi się ze względu na kompaktowe wymiary - jest nieduża, a jednocześnie ma spory zakres cięcia, który w zasadzie by mi wystarczył. Niestety to chyba nowość na rynku i nie ma na jej temat zbyt wiele w necie...
Pomóżcie wybrać sensownie :)
Aha, pilarka musi być nowa więc żadnej używki nie biorę pod uwagę :)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline przemoprzem

Odp: Którą ukośnicę budżetową wybrać? Meec vs Scheppach
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Czerwca 2019, 14:21:55 czas Polski »
Za wiele nie pomogę, ale jak ostatnio byłem w Jula to macałem tą Pilarka ukosowa HM90SL - i pozytywnie mnie zaskoczyła jeśli chodzi o tylko MINIMALNE LUZY prawo/lewo na pełnym wysuwie. Macałem wszystkie inne ukośnice i każda w Jula Kielce miała większe luzy - włącznie z firmowymi.

Tutaj jak widać wałki są na stałe a sam "agregat" jeździ - a w większości pilarek ukośnic jest na odwrót. New wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale fakt jest faktem, że Bosch GCM 800 SJ (OBI Kielce) oraz Einhell TC-SM 2131 Dual (OBI Kielce) bardziej się "kiwały" na boki niż ten Scheppach.

A i w ogóle - ten meec jest na tarczę 305 mm - radzę sobie iść i zobaczyć maszynę na żywo, bo ja też się "napaliłem" na dużą tarczę Vander VUD707 (podobna budowa jak tego Scheppach i jest napęd na pasek a nie przekładnia zębata - cichsza praca) ale jak zobaczyłem w markecie te ukośnice 305 mm to tego się "wystraszyłem" gabarytów.

Offline pigmey

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwca 2019, 09:24:34 czas Polski »
Hejka,
Dzięki za info, zamówiłem Scheppach'a, w poniedziałek powinien dojechać.
Co prawda zrobiłem to przed przeczytaniem Twojego wpisu ale po teraz jakoś lżej mi się na sercu zrobiło ;)
A co do Meec'a to zniechęcił mnie do niego wpis na konkurencyjnym forum oraz to, że taka duża krowa nie jest mi potrzebna, a miejsce w garażu nie jest nieograniczone :P
Pozdrawiam,
R.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2019, 12:41:33 czas Polski »
Daj znać jak się sprawuje.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2019, 19:54:34 czas Polski »
Kolego i jak ta scheppach HM90SL się sprawdza? W ogóle coś nie widzę jej już w Jula, jedynie allegro? Wycofana czy ci?