29 Kwietnia 2026, 02:08:00 czas Polski

Autor Wątek: Dyma8. Potrzebna pomoc. Szukam blatu.  (Przeczytany 3948 razy)

Offline helikon

Dyma8. Potrzebna pomoc. Szukam blatu.
« dnia: 10 Września 2019, 05:26:03 czas Polski »
Witam wszystkich forumowiczów.

Problem mój polega na tym, że mam w spadku maszynkę... Dyma8...tylko bez blatu stałego- podawczego.

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc?

Rysunek odręczny z wymiarami albo obrysy ścianek. Cokolwiek.
Spróbuję blat wykonać samemu.

Dzwoniłem też do Remy i nic. DTR też nic.

Jeśli ktoś sprzedaje części od tego modelu i akurat ten blat, to super... biorę.

Pozdrawiam

Offline przemoprzem

Odp: Dyma8. Potrzebna pomoc. Szukam blatu.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2019, 21:37:28 czas Polski »
Witam. Jutro ci wieczorem podam wymiary. Ale radzę metodą "na oko" dobrać najgrubszy kawałek blachy jaki ci wejdzie na grubość i dorobić sobie uchwyty burtowe i regulację na śrubach. Niestety od spodu ograniczy się blaszany korpus i wałek odbiorczy. Sam chciałem tak dorobić z grubszej blachy blaty i przede wszystkim dać użebrowanie - dać do planowania.

Offline Strużyn

Offline helikon

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2019, 05:09:41 czas Polski »
Dzięki Panowie za pomoc.
 Czekam na info z Olx. Wydaje się, że blaty z aukcji są z nowszych modeli. Obawiam się, że mogą nie pasować. Jeśli się nie uda, to pozostanie spróbować samemu. Dam znać co i jak. Szybkie krótkie...czy sprzęgło powinno ciężko diet załączać? Podeślę niedługo zdjęcie mojego typu. Pozdrawiam

Offline KARTUZ

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2019, 09:16:26 czas Polski »
Cześć
wczoraj dostałem Dyma8 83r
sądzę że w ciągu kilku dni mogę podaj wymiary które potrzebujesz.

Offline KARTUZ

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2019, 18:06:21 czas Polski »
W maszynie którą dostałem oba blaty są identyczne, różnica polega na wycięciu, w skośnej części (bok blatu), ruchomy blat ma wyfrezowania dzięki po obu stronach dzięki czemu można go zdejmować z maszyny
w zał. rysunek z wymiarami, grubość ścianek 5mm, szerokość obrysu ścianek bocznych obudowy to 300mm
Maszyna to dyma-8 bez dżwigni.

Offline helikon

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2019, 05:09:22 czas Polski »
Witam. Dość długo mnie nie było na forum. Nawał pracy niestety. Ale Panowie udało się....znalazłem na Olx pasujące blaty ze starej dymki. Drugi odbiorczy, ten z dźwignią mam w zapasie.
Bardzo dziękuję za pomoc. Szczególnie dla kolegi Kartuza za rysunek. Przyda się. Teraz zostaje mi walka z wypoziomowaniem tego wszystkiego.

A tylko jeszcze małe pytanie...czy dźwignia od sprzęgła przy wale ma tak ciężko chodzić...z reguły zasprzegam dwoma śrubokrętami...łatwiej.

Pozdrawiam