05 Maja 2026, 10:00:27 czas Polski

Autor Wątek: DW745 docinanie listew przypodłogowych  (Przeczytany 3560 razy)

Offline bio1910

DW745 docinanie listew przypodłogowych
« dnia: 30 Listopada 2019, 13:05:01 czas Polski »
Witam,
potrzebuję zamontować listwy przypodłogowe w wykańczanym domu. Jako że mam złe doświadczenia z ekipami budowlanymi, postanowiłem to zrobić sam. I tu pojawia się moje pytanie związane z piłą stołową jak w temacie. A mianowicie, czy ktoś z was drodzy forumowicze, próbował układać listwy przypodłogowe docinając je na stołówce (chodzi mi głównie o docinanie narożników pod kątem 45 stopni)? Da się to w miarę precyzyjnie zrobić?
Wiem, że do tego typu pracy lepsza była by piła ukosowa, jednak wolał bym zakupić piłę stołową, która jest według mnie bardziej uniwersalna. W przyszłości bardziej bym ją wykorzystał niż ukosówkę.
Na koniec myślę o zakupie piły jak z tytułu tematu DeWalt 745, chyba że w podobnych pieniądzach można kupić coś lepszego?

Pozdrawiam,
Michał

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: DW745 docinanie listew przypodłogowych
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2019, 13:32:19 czas Polski »
To średni pomysł. długość listew nie pozwoli na płynny posuw. to już lepiej pożyczyć piłę ukosową na kilka dni jeśli nie chcesz inwestować.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopada 2019, 13:41:49 czas Polski »
Zrobić idzie ale upierdliwie  .
Kup  De Walt  27107 XPS 

Offline bio1910

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopada 2019, 13:55:31 czas Polski »
Dzięki za zainteresowanie.

Zainwestować chcę, tylko wydaje mi się, że piła stołowa bardziej mi się przyda. Faktycznie długość listew może stanowić problem, jednak jakbym dorobił sobie dedykowane sanki tylko pod listwy przypodłogowe, pewnie by to dużo pomogło. Widzę to tak, że przechylam tarczę pod kąt 45 stopni, kładę na płasko listwę przypodłogową na sankach i tnę. teraz tylko pytanie, czy cięcie będzie czyste i czy powtarzalność kątów będzie w takiej pile zadowalająca? Oczywiście moje pytania mogą się wydać głupie, ale nigdy nie miałem/używałem takiej piły.
Jeśli chodzi o wypożyczenie, to raczej będzie to robota popołudniami po pracy, i zapewne potrwa dłużej, wiec wypożyczenie ukosówki nie wchodzi w grę.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2019, 14:01:41 czas Polski »
Na płask nie będzie dokładnie . Do tego nie zawsze jest 45* i należy troszkę dociąć/ poprawić ,a to tylko na ukośnicy

Offline Kamil i Gosia

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2019, 18:36:49 czas Polski »
Ja listwy ciąłem na ukośnicy idealnie pod kątem 45 stopni ale nic mi to nie dało, bo na ścianach nie było idealnych kątów. Obawiam się, że po kupieniu piły stołowej, będziesz musiał zainwestować w nerwosol 😀