05 Maja 2026, 09:29:23 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica Vander VUD707 - polecam  (Przeczytany 3874 razy)

Offline RChomik13

Ukośnica Vander VUD707 - polecam
« dnia: 27 Grudnia 2019, 21:12:23 czas Polski »
Witam. Trochę to trwało ale w końcu kupiłem ukośnice :)
Przed samym zakupem usłyszałem o Vanderze VUD707 i makocie ; )  (makicie) LS0815FL. Jak wiecie wcześniej się zastanawiałem nad dewaltem. Wszystkie cenowo podobne. Poogladalem dwie recenzje na Yt tych dwóch nowych i zdecydowałem się na Vandera.
Muszę przyznać że nie żałuję. Na allegro jest kilka wariatów w tej samej cenie z jakimiś narzędziami, ja akurat wziąłem z kątownikiem. Swoją drogą kąta nie trzyma ale ma całkiem dużo innych ciekawych i przydatnych zastosowań. Piła przyszła w dwa dni. Waży 20kg. Ma tarcze 305 więc dosyć spora, aczkolwiek bardzo dużym plusem jest to że szyny z posuwu są nieruchome i przemieszcza się sama tarcza z silnikiem. Dzięki temu można ją zmieścić w niewielkim warsztacie. Wystarczy jej stół 60. Ja mam warsztat szeroki na 120cm i nie ma problemu z miejscem ;). Wg producenta można nią ciąć profile aluminiowe i chyba jest to prawda bo nie ma wysokich obrotów tylko 4600 jeśli dobrze pamiętam i silnik 2000W (dobrze radzę używać jej w słuchawkach bo niesamowicie głośna, przynajmniej dla mnie). Posiada laser (A raczej dwie wiązki lasera i tercza idzie dokładnie pomiędzy nimi) i jak na początku wydawało mi się że to nie będzie aż tak konieczne tak teraz uważam że jest to niesamowicie przydatne. Jak z kątami? To jest chyba najważniejsze. Można ją ustawić co do kąta tzn. Jest taka możliwość ale nie mam tak dobregą kątownika i materiału żeby sprawdzać czy trzyma każdy pojedynczy stopień. Owszem ustawienia fabrycznie nie muszą się zgadzać ale jeśli ktoś posiada dobry kątownik to może wszystko sobie ustawić. Dodatkowo można sobie strzałkę wskazującą przesuwać że jeśli się już kąt ustawi zgodnie z kątownikiem to się blokuje strzałkę i potem już nie ma problemu. Z kątem 45 jest tak że u mnie aby był zachowany trzeba dać na 44.5. Niestety nie mam kątownika pod takim skosem więc ustawiłem to metodą prób i błędów. Pionowo też można ustawiać skos ale tego akurat nie sprawdzałem. Jeżeli są jeszcze jakieś pytania to proszę zadawać. Chętnie odpowiem. W cenie 1200 zł polecam :)

Offline Woodyy

Odp: Ukośnica Vander VUD707 - polecam
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2020, 21:03:28 czas Polski »
Witam. Ja mam pytanie. Od razu dodam że jestem laikiem. Rozglądam się za pierwszą ukośnica i wybór padł na Erbauera. I tu pojawia się pytanie. Miałem ja w rękach ale przy przy zmianie kąta w płaszczyźnie pionowej ma ona chyba tylko 3 definiowane kąty tj 0 oraz plus i minus 45 st. Czy to normalne że gdy chce się ustawić jakiś inny kat i zablokuje mechanizm czuć że ta blokada nie jest "na sztywno"? Tzn można lekko ugiac w jedną czy druga stronę. Mam nadzieję że wyraziłem się jasno. BTW co byś polecał z tarcza 254mm?

Offline RChomik13

Odp: Ukośnica Vander VUD707 - polecam
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2020, 21:47:12 czas Polski »
Cześć. Ja też jestem laikiem więc niwiem czy co coś z drugim pytaniem pomogę bo to w sumie moja pierwsza (i mam nadzieję ostatnia) taka piła. A co do pierwszego. W sensie może Ci tarcza zmienić sama położenie? O to chodzi? U mnie w sumie nie sprawdzałem inyych kątów pionowych ale wydaje mi się że to nie powinno w żaden sposób plywac.